Magazin

Želite zadržati svoj dobitak? Ostanite hidrirani!

0 25

Hobart Swan

oktobar 19, 2021 • 1 min čitanja

Ako ste neko vrijeme učili o tome kako maksimalno povećati svoj trening , vjerojatno ste čuli za anabolički prozor. Ovo je ideja da morate unositi pravu količinu ugljikohidrata i proteina unutar 45 minuta nakon završetka treninga. Prema teoriji, ako propustite ovaj prozor, možete oprostiti svoje dobitke.

Zahvaljujući istraživanju objavljenom u posljednjih nekoliko godina, taj je koncept razotkriven. No, druga su istraživanja pokazala da hidratacija nakon vježbanja igra važnu ulogu u pomaganju da zadržite teško stečene dobitke.

Kao dio istraživačkog projekta opisanog u Journal of Applied Physiology, sedam zdravih muškaraca obučenih u otporu u svojim 20 treninzima odradilo je tri identična treninga u tri različita stanja hidratacije. Za prvi trening svi su bili pravilno hidrirani. Nedelju dana kasnije, vežbali su dok su bili dehidrirani za 2,5 odsto svoje telesne težine. Nakon još jedne sedmice, bili su dehidrirani za 5 posto.

Svrha studije nije bila sagledavanje najočitijih simptoma dehidracije, poput grčeva u mišićima, vrtoglavice ili zatvora. Umjesto toga, istraživači su htjeli znati što se događa s kemikalijama u tijelu sportaša.

Otkrili su da neadekvatna hidratacija nakon treninga “snažno povećava kortizol, epinefrin i norepinefrin, primarne hormoni stresa. ”

Svaki put kad je vaše tijelo pod stresom, bilo mentalnim ili fizičkim, ono reagira ispuštanjem hormona stresa u vaš sistem. Za tijelo koje je upravo završilo intenzivnu fizičku aktivnost, stres može doći zbog neadekvatne hidratacije, uzrokujući porast tjelesne temperature. Tijelo reagira oslobađanjem kortizola, koji pomaže razgradnji mišićnog tkiva da pristupi energiji koja mu je potrebna za preživljavanje stresa.

Vježbanjem se vaše tijelo nalazi pod stresom – stanje katabolizma tokom kojeg tijelo razgrađuje mišićno tkivo. Kad prestanete s vježbanjem, ulazite u stanje anabolizma, kada vaše tijelo počinje graditi novo – i više – mišićno tkivo.

Ako je vaš cilj izgradnja mišića, želite kontrolirati količinu kataboličkih hormona, uključujući kortizol, u vašem sistemu. Kad završite s vježbanjem, želite smanjiti količinu kortizola u tijelu kako biste mogli brzo preći s katabolizma na anabolizam i započeti izgradnju novih mišića. Način na koji to radite je da vodite računa da vježbanje završite u potpuno hidratiziranom stanju.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.