Magazin

Kako napraviti 30-minutni zdravstveni dosije, vaše tajno oružje u ordinaciji

0 27

Izvan osnovnih zdravstvenih informacija, ne postoje čvrsta pravila o tome koje su informacije relevantne. „Za svaku bolest postoje specifični ključni podaci“, kaže za SELF Harlan Krumholz, MD, SM, kardiolog i profesor Medicinskog fakulteta na Yaleu koji proučava kako kontrola i korištenje podataka o pacijentima može poboljšati njegu. Obratite pažnju na ono o čemu vas pružaoci usluga obično pitaju i pratite u vezi sa datim stanjem s kojim se suočavate – bilo da su to konkretni rezultati laboratorijskih testova ili informacije o vašem životnom stilu – da biste saznali šta da uključite u svoj dosije.

„S vremenom će pojedinac sa hroničnim stanjem naučiti razliku između dva skupa informacija“, kaže Olenik: relevantnih i nebitnih. Ali Clagett, iz Duke HomeCare & Hospice, ističe da mnogi ljudi, razumljivo, možda nemaju potpunu tečnost u medicinskom i zdravstvenom žargonu i sistemima, ili mnogo iskustva sa onim što se dešava u njihovom tijelu u određenom trenutku, kako bi se osjećali ugodno u izradi čvrst poziv o tome šta je ispravno staviti ili izostaviti iz fajla. Kada ste u nedoumici: Pitajte svog doktora.

Iako bi moglo biti korisno držati pri ruci nedavne laboratorijske rezultate kao što su slikovne studije, testovi urina i krvne slike, stručnjaci kažu SEBI da nije korisno držati pri ruci svaki rezultat testa koji ste ikada primili u zdravstvenom dosijeu. Isto za beleške o posetama lekara, otpusne dokumente, podatke o starim receptima, lične zdravstvene dnevnike i izjave o osiguranju. “Nije važno šta se dogodilo kada ste imali 6 godina ako ste sada 66, u većini slučajeva,” kaže za SELF Cooper Linton, MSHA, pomoćnik potpredsjednika Duke HomeCare & Hospicea . “Znati kakav je bio vaš puls nakon džogiranja prije pet godina vjerovatno nije važno.” Sve dodatne ili zastarjele informacije možete staviti u duboku pohranu na sigurno mjesto za svaki slučaj—ali vam vjerovatno neće trebati.

Kako pronaći svoje zdravstvene informacije Sastavljanje zdravstvenih kartona može izgledati zastrašujuće, ali Linton ističe da mnogi od nas već imaju mnogo potrebnih informacija u novčanicima, telefonima i kompjuterima.

Mnogi pružaoci usluga također imaju portale za pacijente na kojima možete pristupiti historiji posjeta i bilješkama, rezultatima testova, prepisanim lijekovima i još mnogo toga. Možete pozvati njihove urede za pomoć u pristupu njihovim portalima ako niste sigurni kako to učiniti.

Do nedavno je bilo lakše doći do dodatnih zdravstvenih kartona. Traženje i traženje informacija često je uključivalo tonu zabune, birokracije i naknada. Ali, od prošle jeseni, novi savezni propisi navode da sada možete nazvati bilo kojeg pružaoca zdravstvenih usluga u SAD-u i zatražiti svoj puni zdravstveni karton, a oni vam ga moraju odmah i dostupno. Neki pružaoci usluga možda još uvijek traže detalje o usklađenosti s ovim novim regulatornim okvirom, ali ako naiđete na prepreku, nastavite pitati i trebali biste na kraju dobiti informacije.

Svaki stručnjak sa kojim je SELF razgovarao naglasio je da praznine u vašem zdravstvenom dosijeu nisu nužno problem. Možda u određenim trenucima svog života niste imali pristup medicinskoj nezi. Možda ste dobili njegu u drugoj zemlji ili u neformalnom kontekstu koji nije uključivao vođenje evidencije. Možda su ti se podaci izgubili. Možda ste usvojenik koji ne poznaje istoriju vaše biološke porodice. U svakom slučaju, samo prikupite što više informacija, a medicinski stručnjaci će vam pomoći da riješite ostalo.

Kako organizirati 30-minutni zdravstveni karton Niko nije pokušao- i pravi način da organizujete svoje informacije u fajl. Fizički registratori, digitalni folderi na fleš disku, podaci učitani u skladište u oblaku—svaka metoda ima prednosti i nedostatke. Radite u formatu za koji se čini da će i vama i ljudima koji su uključeni u vašu brigu biti najlakši pristup, kretanje i razumijevanje. Samo se pobrinite da napravite barem jednu sigurnosnu kopiju u slučaju da se nešto dogodi originalu.

30

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.