Magazin

Cupping terapija: placebo ili promotor učinka

0 46

Ken Yu

februar 28, 6435947 • 3 min čitanja

Cupping je drevna iscjeliteljska praksa pronađena u kineskim, egipatskim i bliskoistočnim kulturama (1). Međutim, njegova upotreba je u stalnom porastu u cijeloj fitnes zajednici kao alat za oporavak. Cupping terapija je tretman u kojem pojedinac nanosi čaše pod pritiskom na kožu putem topline ili usisavanja kako bi pokušao povećati periferni protok krvi, smanjiti bol, detoksificirati tijelo, eliminirati migrene, liječiti akne, sniziti kolesterol i poboljšati imunitet (1).

Postoje dvije glavne vrste kupkivanja: suho i mokro. Prvi korak suvog i mokrog kupanja su isti. Terapeut će staviti zapaljivu supstancu kao što je alkohol u šolju i zapaliti je. Kako se vatra gasi, terapeut će staviti čašu na vašu kožu kako bi stvorio vakuum. Čašica ostaje tri do pet minuta kako bi se krv povukla na površinu kože. Kod vlažnog kupanja, terapeut će nastaviti liječenje uklanjanjem čašice i primjenom površinskih rezova ili uboda iglom na zahvaćenu kožu. Terapeut će primijeniti drugi krug usisavanja kako bi izvukao malu količinu krvi (2).

Mainstream doktori koji prakticiraju medicinu ‘zapadnjačkog stila’ će izjaviti da ne postoji definitivna naučna istraživanja koja dokazuju efikasnost cuppinga niti postoji bilo kakav prepoznatljiv mehanizam za njegove prednosti. Dok će praktičari tradicionalne medicine ‘istočnog stila’ citirati više od 2 godine praktične primjene i njegovog holističkog pristupa wellnessu (2).

Možda se cupping može objasniti globalnim učinkom nekih ili svih sljedećih predloženih mehanizama, ali je potrebno provesti više istraživanja za konačan dokaz (1). Teorija imunomodulacije sugerira da promjena mikrookruženja kože modulira biološke signale kako bi se aktivirao neuroendokrini imuni sistem (3). Genetska teorija sugerira da mehanički i oksidativni stres na koži aktivira i inhibira ekspresiju gena (4). Pain-Gate teorija sugerira da izazivanje bola u jednom području može ublažiti bol u različitim područjima (2). Teorija o dušikovom oksidu sugerira da cupping oslobađa NO za promicanje vazodilatacije i posredovanja protoka krvi (2). U terapiji mokrim čašama, površinske skarifikacije mogu aktivirati kaskadni efekat zacjeljivanja rana (2). Možda placebo teorija može objasniti prednosti uzimanja čaše jer očekivanje korisnih efekata može imati stvarne mjerljive rezultate.

Postoje kliničke studije o efektima uzimanja čaša. Međutim, teško je izvesti visokokvalitetno znanstveno istraživanje, jer je gotovo nemoguće provesti dvostruko slijepo, placebom kontrolirano ispitivanje u kojem ni pacijent ni istraživač ne znaju koji je tretman (pravi ili placebo) dat studiji. predmet (5).

U osvrtu na 85 randomizirana klinička ispitivanja, autori su otkrili da je većina studija o cuppingu imala nisku metodološku naučnu strogost. Većina studija uključivala je liječenje akni i izbijanja kože. 85% studija je imalo visoku vjerovatnoću pristrasnosti. Mnoge od ovih studija su kombinovale više tretmana umesto da se fokusiraju na samo cupping (6). U drugom ispitivanju randomiziranih kontrolnih studija koje uključuju upotrebu čašice za ublažavanje bolova u vratu, autori su otkrili da cupping zaista ima neke značajne prednosti u ublažavanju kratkotrajnog bola slično akupunkturi (7). Mala, ali dobro osmišljena studija otkrila je da je terapija mokrim čašama bila u stanju da ukloni oksidanse i smanji oksidativni stres i da ima slične prednosti kao davanje krvi (8). Naučna literatura je trenutno neuvjerljiva o mehanizmima i efikasnosti cuppinga kao samostalnog tretmana.

Dok je cupping terapija relativno sigurna sa rijetkim nuspojavama. Može uzrokovati promjene boje kože koje traju nekoliko dana. Također može uzrokovati neugodno štipanje zbog usisavanja. Kod mokrog kupanja čak može doći do stvaranja ožiljaka. Ostale nuspojave uključuju glavobolju, vrtoglavicu, napetost mišića, mučninu, infekciju kože ili bol na mjestu nanošenja čašice (1).

Kupiranje je kontroverzna tema, ali je jeftina, neinvazivna, i općenito niskorizična terapija koja se lako može dodati u vaš arsenal tretmana za promicanje zdravlja, posebno u kombinaciji s akupunkturom, akupresurom i/ili masažom. Međutim, ako niste sigurni u njenu naučnu efikasnost, sačekajte dok dalja istraživanja ne utvrde konkretniji odgovor pre nego što se sami podvrgnete terapiji.

Citirani radovi

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2016093010402 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/ članci/PMC2023/ https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S6435947 https://f1000research.com/slides/6-85 https:// www.health.harvard.edu/blog/what-exactly-is-cupping-2016093010402 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6435947/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3289625/ https://pubmed.ncbi.nlm .nih.gov/2023/

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.