Magazin

Kako smiriti svoje živce kada poludite, tvrde stručnjaci

0 34

Stalno se ležerno pozivamo na naš nervni sistem – vrlo je vjerovatno da ste, u nekom trenutku, koristili izraze poput, “ Ispali su mi živci” ili: “To mi ide na živce.” Čak i ove male figure govora mogu odražavati kako, u frustrirajućim situacijama, možete biti u iskušenju da krivite svoje živce što se ponašate – ili se trudite da ih smirite.

Ali sam vaš simpatički nervni sistem, koji je dio vašeg cjelokupnog autonomnog nervnog sistema koji je odgovoran za reagovanje na stres ili uočenu opasnost, zapravo nije uvijek kriv kada osećate se na ivici! U stvari, vaš simpatički nervni sistem ne bi trebalo da se pojačava zbog svake sitne dosadne stvari 1. Zaista, ono bi trebalo da šalje signale upozorenja vašem tijelu samo ako je prisutna značajna prijetnja vašem blagostanju – na primjer, ako planinarite i naiđete na medvjeda, kaže Thea Gallagher, psihologinja na NYU Langone. SEBE.

Ponekad, vaše tijelo pogrešno tumači neugodne situacije—npr. intenzivan radni sastanak, sukob s prijateljem ili čak nešto zbog čega se osjećate da ste na licu mjesta ili ste samosvjesni, poput javnog govora – kao stvarne, fizičke prijetnje. Ovo može pokrenuti simpatički nervni sistem i poslati vaše tijelo u način borbe ili bijega.

„Disregulacija nervnog sistema se dešava kada se borite ili bežite“ češće nego što bi trebalo, Susan Albers-Bowling, psihološkinja, psiholog na Klivlendskoj klinici, kaže SELF. Ova disregulacija može nastati kada vaše tijelo ne reagira na stres na odgovarajući način i može uzeti veliki danak: Istraživanja sugeriraju da kronični stres može uzrokovati depresiju, anksioznost, bolesti srca, pa čak i kognitivna oštećenja 2

.

Kada je vaš simpatički nervni sistem aktivan, on uzrokuje simptome koji variraju od malo iritantnih do ozbiljnijih, prema Clevelandu Klinika. Oni mogu uključivati ​​ubrzan rad srca i disanje; proširene zjenice; drhtanje; povišen krvni pritisak; pa čak i promjene tonusa kože, jer se smanjuje protok krvi na površini tijela (tako da se može povećati protok krvi u mišiće, noge, ruke i mozak). “Može biti zaista teško živjeti naše živote kada je naš nervni sistem aktivirana”, kaže dr. Gallagher. “[People sometimes think] sve je u tvojoj glavi. Ali to nije u tvojoj glavi; to je u tvom telu.”

Bez obzira na to šta ti nervni sistem tera u preopterećenje—bilo da se to dešava na prvom sastanku po prvi put u godinama, zakazivanje važnih pregleda kao što su mamografi , ili odlazak na razgovor za posao – možete se upoznati s tim kako da se smirite i uvjerite svoje tijelo da zapravo nije napadnuto u određenim intenzivnim situacijama – posebno ako znate šta vas obično stresira.

U nastavku, stručnjaci objašnjavaju tehnike kako da smirite svoje živce koje mogu poboljšati vaše mentalno zdravlje.

1. Uradite četiri kruga tehnike dubokog disanja 4-7-8.Pošto način borbe ili bijega može uzrokovati brze, plitke udisaje, pokušajte vježbe disanja kada trebate usporiti stvari, kaže dr. Gallagher.

Dobra tehnika je metoda 4-7-8, kaže dr. Albers-Bowling. Da biste ovo isprobali, pronađite mjesto gdje možete sjediti ispravljenih leđa i postaviti vrh jezika na tkivo iza gornjih prednjih zuba (treba ostati ovdje tokom vježbe). Zatim potpuno izdahnite (kroz usta) da biste proizveli zvuk šuštanja. Zatvorite usta i udahnite kroz nos četiri puta; zadržite dah sedam puta; zatim potpuno izdahnite kroz usta (izdajući još jedan zvižduk) za osam brojanja. Uradite ovo najmanje četiri puta kako biste resetirali disanje i pomogli svom tijelu da se smiri, preporučuje dr. Albers-Bowling. (Ako isprobate tehniku ​​4-7-8 i nije za vas, razmislite o nekoj drugoj praksi od našeg vodiča za popularne vježbe dubokog disanja.)

. 2. Pustite svoju omiljenu pjesmu—i pjevajte zajedno.Vagusni nerv ide od vašeg mozga do crijeva i igra prilično važnu ulogu u regulaciji vašeg svakodnevne funkcije tijela: Između ostalog, utiče na vaš otkucaj srca, probavu, govor i raspoloženje3.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.