Magazin

Iskoristite svoju Eustress za veće dobitke

0 88

Bodybuilding.com

Oktobar 15, 2021 • 3 minute čitanja

Nauka i uticaj stresa | Kako upravljati stresom | Eustress i obuka | Dodaci za ublažavanje stresa

U nekom trenutku svog života svi se suočavamo sa različitim nivoima stresa, bilo da se radi o malom “udarcu” na putu “ili stalni, hronični stres.

Pojam” stres “obično dobije loš glas – vidimo ga kao univerzalno loš i nešto što treba izbjegavati – međutim, postoji takav stvar kao što je pozitivan stres, nazvan “eustress”, a od suštinskog je značaja za pravilno vježbanje.

Istraživanje obje strane može imati pozitivan učinak na vašu sposobnost treniranja i postizanje željenih rezultata.

Šta je Eustress? Osjećaj stresa je često se poistovjećuje s negativnošću, ali iz biokemijske perspektive vaše tijelo ne doživljava samo stres kada ste uznemireni, povrijeđeni ili u opasnosti, uzbuđenje je također oblik “stresa” na vašem tijelu.

Kad se suočite sa izazovom koji je zabavan ili kojem se radujete, doživjet ćete eustress. Čak i ako toga niste svjesni, eustress je i dalje neizmjerno važan za vaše svakodnevne funkcije. Osjećaj koji pokreće kratkotrajnu sreću i nalete motivacije omogućuju vam da dovršite manje zadatke koji vode do ispunjenja većih, dugoročnih ciljeva.

Učenje ublažavanja negativnog stresa , ili nevolja, u korist zdrave eustresse ključna je za postizanje vaših ciljeva fitnesa i bodibildinga.

Zašto je Eustress dobra za vas? Postoji bezbroj različitih pristupa treningu i dostizanju novih nivoa snage i kondicije, ali svima im je zajednička jedna temeljna istina: Ako ste ostajući u svojoj zoni udobnosti, vjerojatno ne napredujete. Život i rad izvan vaše zone udobnosti način je na koji napredujete zajedno s osjećajem produktivne nelagode.

Obratite pažnju na ono što vam tijelo govori i nastojte ostati u toj pozitivnoj zoni eustire.

Kako Eustress potiče rast? Eustress vam može dati snagu koja vam je potrebna za rast u tri ključna područja:

Emocionalni rast: Sa emocionalnog stanovišta, eustress može dati osjećaje motivacije, inspiracije i općeg zadovoljstva. Psihološki rast: U smislu opće psihologije, eustress konstantno gradi našu otpornost, autonomiju i samoefikasnost. Rast mišića: Vježbe koje su izazovne i uvjerljivi, ali nemojte vas gurati dalje od svoje točke preloma, dopustite održiv napredak prema vašim fitnes ciljevima. U smislu dizanja tegova, odabir prave težine koja gura vaša granica, a da ne prelazite svoje sposobnosti, omogućuje vam dosljednije treniranje i potiče rast mišića, povećanu izdržljivost i snagu.

Ako ste strastveni trkač, vjerojatno ste iskusili pozitivno strane stresa, a da to i ne primijete. Koliko ste puta počeli trčati uz omiljene melodije dok ste trčali, zonirali se i intenzivno vježbali? Velike su šanse da do tada niste ni primijetili koliko ste bili iscrpljeni. Naprezali ste svoje tijelo, ali niste osjećali bol, negativne misli ili nelagodu jer ste bili u stanju eustresije, a ne u nevolji.

Srećom, možete iskoristiti tu snagu i pokušajte dovesti svoj um i tijelo u sklad koji omogućava ovom pozitivnom obliku stresa da učini svoje.

Fokusirajte svoj stres Vjerovatno ste više puta čuli izraz “ostanite mirni” nego što možete izbrojati. Ostati smiren lakše je reći nego učiniti, ali to je potrebno ako želite da stres radi umjesto vas, a ne protiv vas dok vježbate.

Kako pravilno disati jedna je od prvih stvari koje naučite prilikom vježbanja i morate obratiti dodatnu pažnju na disanje kada započinjete vježbu zasnovanu na eustresi. Ono što je najvažnije, trebali biste pokušati disati samo kroz nos i držati ga pod kontrolom i sporo. Ovo će vas spriječiti u paničnom, plitkom disanju i pomoći usidriti vaš um u sadašnjosti.

Ne pokušavajte izbjeći osjećaj nelagode – to je neizbježno tokom vježbanja, i to morate priznati i prihvatiti. Pokušaj izbjegavanja samo uzrokuje nevolje.

Stalno ispunjavajte svoje misli pozitivnim govorom o sebi. Uvijek se podsjećajte da ste apsolutno “shvatili ovo”. Ako je vježba teža od očekivanog, ovo će biti učinkovitije od psovanja ili prozivanja.

Vježbe Eustress ne služe učenju novih vježbi, već stvaranju pozitivnog mišljenja i emocionalno stanje za vašu rutinu vježbanja. I zapamtite – ako vas čini nesrećnim, jednostavno ne funkcionira.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.