Magazin

6 komplikacija gripe o kojima biste trebali znati, prema liječnicima.

0 19

Dehidracija se smatra hitnim stanjem ako se osjećate jako slabo, vrtoglavo, zbunjeni ili vidite veliku količinu krvi u sluzi ili povraćanju. U tom trenutku, pijenje dovoljno tečnosti da se nadoknadi razlika može biti teško, ako ne i nemoguće, prema dr. Smithu, tako da je najbolje rešenje da odete u hitnu pomoć i primite IV tečnosti što je pre moguće.

5. Pogoršanje hroničnih stanjaJedan od načina na koji se vaše tijelo bori protiv dosadnih virusa je kroz upalu, što je, ukratko, način na koji vaš imunološki sistem pokušava da vas zaštiti od infekcije ili ozljede. Kada buba, poput virusa gripa, grubo uđe u vaš sistem, određene imunološke ćelije se aktiviraju da je odbiju i minimiziraju njeno širenje, objašnjava dr. Gates. Ovaj upalni odgovor je ono što podstiče temperaturu, zimicu, umor i druge znakove bolesti—znate, one ključne simptome koji su većini virusnih i bakterijskih infekcija zajednički.

Dok ovaj imunološki odgovor može bude efikasan, može potencijalno pogoršati hronična stanja kao što su dijabetes, astma i srčana oboljenja, kaže dr. Gates. Na primjer, opterećenje koje gripa izaziva na srcu može biti opasan po život za osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima. “Astma uzrokuje sužavanje disajnih puteva, a grip može dodatno otežati disanje” i čak izazvati napade astme, kaže dr. Gates. Što se tiče dijabetesa, virusne infekcije potiču tijelo na oslobađanje viših razina određenih hormona poput adrenalina i kortizola, što može suprotstaviti sposobnost vaših stanica da koriste inzulin i na kraju može dovesti do ketoacidoze, opasne komplikacije u kojoj se stvaraju visoke razine kiselina koje se nazivaju ketoni. u krvi.

S druge strane, hronično stanje može otežati oporavak od gripa, dodaje dr. Smith. Ako osoba ima neuromišićni poremećaj koji joj otežava kašalj, na primjer, njeno stanje bi je “sprečilo da bude u stanju da očisti virusnu sluz iz pluća”, kaže on.

Kako se liječi: Ovo uvelike ovisi o osnovnom stanju, ali općenito ako imate hronično stanje i primijetite da se pojavljuju simptomi gripe, važno je da zatražite savjet od ljekara što je prije moguće, kaže dr. Gates.

6. Neurološki problemiU rijetkim, ali teškim slučajevima, virus gripe može izazvati upalu u mozgu, poznatu kao encefalitis, što može utjecati na vašu sposobnost da budete budni, razmišljate, koncentrišete se, zapamtite, pa čak i kontroliraju određene mišiće, prema Nacionalnom institutu za neurološke poremećaje i moždani udar. Može čak dovesti do napadaja. Nažalost, ponekad ove komplikacije mogu dovesti do trajnog oštećenja mozga i invaliditeta. (To je zastrašujuća mogućnost, znamo.)

Neurološki problemi uzrokovani gripom su rijetki, a djeca s osnovnim kroničnim neurološkim stanjima (poput epilepsije i cerebralne paralize) obično su najranjivija.

Kako se liječi: Ljekari liječe neurološke probleme na osnovu osnovnog uzroka, što može značiti propisivanje antivirusnog lijeka za pomoć kod gripe. U slučaju napadaja, liječnici također mogu predložiti korištenje antikonvulziva.

Ko je najosjetljiviji na komplikacije gripa?Dok svako može razviju komplikaciju gripe, ljudi koji spadaju u donje kategorije uglavnom se suočavaju s najvećim rizikom:

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.