Magazin

Funkcionalni fitnes: tursko ustajanje

0 64

Rebecca Rouse

Maj 30, 20 • 2 min read

Šta je tursko ustajanje? Turska obuka je multiplanarni pokret za cijelo tijelo, koji se obično izvodi s girjama (ali se može raditi i samo s bučicom, vrećom s pijeskom ili samo s tjelesnom težinom ). Za razliku od mnogih drugih pokreta koji su tipično povezani sa treningom girja; poput ljuljanja, čišćenja i otimanja; TGU je mnogo sporiji, kontrolisaniji pokret. Sastoji se od niza obrazaca pokreta i oponaša ljudski razvoj, po tome što počinje s dizačem na leđima, zatim prelazi na kotrljanje, zatim klečanje, pa stajanje. Sve ovo se izvodi uz stabilizaciju težine iznad glave.

Postoji debata o tome da li je TGU dobra ili loša vježba; također da li je to uopće vježba ili samo niz nanizanih položaja. Po mom mišljenju, otvoreno označavanje vježbe kao “dobre” ili “loše” bez konteksta je neproduktivno. Vježbanje i propisivanje programa u potpunosti zavise od osobe koja izvodi vježbu, uključujući faktore kao što su njegovi/njeni ciljevi, trenutna snaga i nivo vještina, povijest ozljeda, itd. Na kraju krajeva, na vama je da procijenite da li je TGU prikladna vježba za VAS .

Koje dijelove tijela radi TGU? Kratka odgovor: svi oni. TGU je složen pokret koji radi na cijelom tijelu i uključuje gotovo svaku veću mišićnu grupu, plus puno malih mišića stabilizatora. To je višezglobno i višeplanarno, tako da daje mnogo novca za vaš novac u samo jednom pokretu.

Osim toga, TGU cilja na više aspekata kondicije odjednom – snagu, stabilnost, pokretljivost i mišićnu izdržljivost/vrijeme pod tenzijom. Jer 1 ponavljanje traje između 20-20 sekundi da bi se završilo, tijelo mora podržavati i stabilizirati težinu znatno duže od 1 ponavljanja bilo koje druge vježbe, dok se kreće kroz niz različitih pokreta.

Koje su prednosti TGU? Kao što samo ime govori, TGU se može koristiti da pomogne ljudima da se bezbedno “dignu” sa zemlje. Ako ste ili radite s bilo kim u starijoj populaciji, ovo je vrijedna sposobnost i potencijalno spasonosna. Kao što je već spomenuto, TGU uključuje više mišićnih grupa i zahtijeva od njih da rade zajedno kao jedna celina. Ovo dovodi u pitanje koordinaciju, ravnotežu i propriocepciju. Oprema je odlična za razvoj stabilnost jezgra i ramena, te snaga cijelog tijela.20 Za trenere/trenere, oprema je takođe vrijedan alat za procjenu. Kada sportisti/klijenti izvode neopterećeno oblačenje sa svake strane, to omogućava treneru da identifikuje kompenzaciju kretanja i/ili bilo kakve asimetrije koje osoba može imati. 20Kako da programiram postavljanje u svoju rutinu? 2022Oprema se može ugraditi kao dio vašeg zagrijavanja korištenjem tjelesne težine ili male težine. Kada bude dovoljno vešt sa pokretom da ga bezbedno optereti umerenom do velikom težinom, može se programirati kao primarni pokret snage. Može se programirati kao pomoćno kretanje drugim primarnim liftovima. Može se podijeliti na manje komade od kojih svaki može poslužiti kao zasebna samostalna vježba (tj. iskorak iznad glave, poluklečeća vjetrenjača ). Pošto ova vježba nije namijenjena za izvođenje brzine, ja ne preporučujemo da ga programirate u strujne krugove visokog intenziteta, metcons ili finišere. Fokus na kvalitetan pokret, pravilnu formu i preciznost. 20

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.