Magazin

12 grešaka u izgradnji mišića koje čine tinejdžerski bodibilderi

0 42

Obuka

Alex Stewart

listopad 19, 2021 • 4 minute čitanja

Izbjegavajte ove uobičajene greške da biste dobili najveće dobit od vaših vježbi!

Potrošni materijal za tinejdžere | Bodybuilding za tinejdžere: počnite ovdje | Ključevi do uspjeha u bodibildingu | Najbolji trening za tinejdžere | Greške u izgradnji mišića

Jeste li mjesecima ispumpavali teretanu i niste izgradili mišiće kojima ste se nadali? Vrijeme je da razmislite činite li sve što je moguće kako biste maksimizirali svoje dobitke. Ako vas opisuje bilo koja od sljedećih uobičajenih grešaka, razmislite o nekim promjenama.

1. Nedostatak strukture prehrane Ovo vjerovatno je greška broj jedan koju čine svi tinejdžerski bodibilderi. Odgovaraju za članke o obuci, fokusirajući se isključivo na bilo koji dio tijela koji će trenirati. Nakon nekoliko sedmica ostvarivanja minimalne dobiti, često završe. Iako ne morate brojati kalorije i razgraditi makronutrijente, dobra je ideja pročitati neke osnovne članke o prehrani i saznati kako pravilno strukturirati svoju prehranu.

2. Nedostatak strukturiranog programa obuke Jeste li ikada ušli u teretanu, a niste znali šta ćete trenirati? Često na kraju radite na mišićima koje vaši prijatelji treniraju tog dana – sigurna formula za neuravnoteženu tjelesnu građu.

Provedite neko vrijeme sastavljajući podjelu za vježbanje i pridržavajte je se. Počnite s dobrom osnovnom rutinom, a kad budete spremni za napredovanje, pronaći ćete bezbroj provjerenih programa vježbanja koji će vam ovdje dati sjajne rezultate na Bodybuilding.com.

3. Loš obrazac za vježbanje Neki tinejdžeri učinit će sve da podigne veće terete. Korištenje brzih, trzajućih pokreta ili previše oslanjanje na pomoćne mišiće tipične su greške, počinjene uglavnom u nadi da će nadmašiti svog prijatelja … koji također koristi lošu formu.

Nažalost, mišić koji pokušavate stimulirati na ovaj način ima minimalan rad, a vaši zglobovi i ligamenti preuzmite teret toga. Budite pametni i unajmite ličnog trenera koji će vam pokazati osnovnu formu za vježbu ili pogledati nekoliko od mnogih video zapisa u našoj bazi vježbi. Manja težina i savršena forma svaki dan će dovesti do velikih mišića.

4. Nedostatak dosljednosti

Da biste napredovali u teretani, morate biti dosljedni svom treningu, prehrani i oporavku. Tijelo će postati veće i jače samo ako bude trebalo. Kada počnete da zaostajete u svom programu, vaši dobici će stagnirati.

5. Nedostatak sna Dovoljno san je jedan od najkritičnijih oblika oporavka. Dok spavate, vaše tijelo oslobađa hormon rasta i testosteron, hormone koji pomažu u oporavku i izgradnji mišića. Takođe, dobar san pomaže vam da dobijete energiju koja će vam biti potrebna za vježbu sljedećeg dana.

6. Previše dodataka Lako je da postane žrtva previše oslanjanja na prirodne suplemente. Kad god kliknete na web stranicu za bodibilding, bombardirate se dodacima.

Suplementi vam neće ništa pomoći ako nemate solidan program vježbanja i prehrane. Namijenjeni su “dopuni” onoga što ne možete dobiti iz obroka. Ne postoje proizvodi, legalni ili drugi, koji mogu zamijeniti dobru prehranu.

7. Previše zabave za vikend Ako ostanete cijelu noć i spavate malo ili nimalo dvije noći sedmično, to će vam umanjiti napredak u izgradnji mišića. Zamjena proteinskih napitaka alkoholnim pićima, a piletine i pirinča grickalicama i brzom hranom samo će pogoršati stanje.

Donesite RTD ili malo badema na zabavu kako ne biste morali ići bez proteina —I žrtvujte se dolaskom kući malo ranije kako biste naspavali svoju mišiće. Da, možda ćete dobiti neka sranja za to, ali ako dođe vrijeme natjecanja ili sezona na plaži, vi ćete biti ti koji će izgledati dobro.

8. Neuspjeh u treniranju nogu Mnogi muški dizači zanemaruju noge. Uostalom, radne noge su iscrpljujuće i boli. Također, mnogi bodibilderi fokusiraju se samo na “pokazne” mišiće, one koje vidite kad se okrenete prema ogledalu, poput bicepsa i grudi.

Noge su temelj vašeg tijela, mišići koji pružaju snagu kada se bavite bilo kojim sportom. Ispravno trenirani, oni su vaša najveća i najjača mišićna grupa. Kada radite na njima, možete koristiti najveću težinu, što dovodi do toga da vaše tijelo oslobađa hormone koji potiču rast u svim mišićnim skupinama.

9. Loš izbor vježbi Popunjavanje vašeg Vježbe s izolacijskim vježbama, poput zanemarivanja nogu, jedna su od najvećih grešaka koje možete napraviti. Držite se osnovnih složenih vježbi sa slobodnom težinom koje rade na više mišića i regrutiraju najviše mišićnih vlakana, što vam omogućuje da koristite maksimalnu težinu za preopterećenje ciljnog mišića.

12. Previše ometanja u teretani Tinejdžeri imaju sve super nove sprave i vole ih dovoditi u teretanu i razgovarati telefonom ili slati poruke prijateljima dok vježbaju. Ovo je veliko ne-ne za svakoga tko se ozbiljno bavi izgradnjom mišića. Spusti telefon i usredotoči se na zadatak koji ti je pred rukom.

Odlazak u teretanu u grupama je još jedan problem. Čak i ako ste tu da naporno trenirate, bit će teško zadržati pažnju na treningu. Ako vaši prijatelji ne razmišljaju ozbiljno o vježbanju, idite u drugo vrijeme.

13. Pretreniranost Kao tinejdžer, vaši nivoi energije su kroz krov. Volite ići punom parom i izgleda da se nikada ne umorite. Nažalost, previše treninga, predugi vježbe ili previše serija za isti dio tijela su načini da svoje tijelo pretrenirate, što će usporiti rast mišića i ometati vaš oporavak. U nekim slučajevima možete nazadovati i izgubiti veličinu.

19. Neuspjeh u dodavanju kardio treninga Ovu grešku često čine pripravnici koji su dizali više od godinu dana i koji su možda izbjegli sve ostale greške o kojima je gore bilo riječi. Usredotočeni su na povećanje veličine i gledaju na kardio kao gubitak energije koja će samo pojesti kalorije. Oni greše. Zadnja stvar koju želite učiniti je zaustaviti niz teških čučnjeva jer ostajete bez daha.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.