Magazin

Kardio trening kod kuće: rutina mršavljenja dizajnirana za male prostore

0 424

Kardio trening iz udobnosti vlastitog doma može biti pravi dar, štedići Vas i na vremenu putovanja i skupoj teretani. Ipak, koliko god simpatično zvučalo, može biti naporno učinkovito vježbati, pogotovo ako nemate veliki prostor – što posebno vrijedi za kardio vježbanje.

Uz malo kreativnosti i znanja, moguće je efikasno kardio vježbanje odraditi i kod kuće. U stvari, postoji širok spektar kardio vežbi u zatvorenom prostoru koje ćete izvesti za 30 minuta ili manje – plus ćete sagorjeti kalorije, ojačati mišiće i pomoći u ostvarivanju ciljeva za mršavljenje ili upravljanje težinom. Nastavite čitati i otkrićemo sve.

U nastavku pogledajte neke od najboljih kardio treninga kod kuće – u bilo koje vrijeme i bilo gdje. Pokušajte s ovim vježbama ujutro (ili kad god imate slobodnog vremena) i bit ćete energizirani i osnaženi tokom cijelog dana.

Kardio trening kod kuce
Kardio trening kod kuće ispod 30 minuta.

Šta je kardio trening?

Kardio trening, u suštini, je oblik aerobnih vježbi koje podižu rad srca, ali intenzitet i dužina mogu varirati ovisno o izdržljivosti i aktivnosti. Kardiološka aktivnost ubrzava naše otkucaje srca kako bismo pumpali više krvi bogate kisikom po cijelom tijelu i duboko u Vaše stanice.

To pomaže poboljšati izdržljivost, smanjiti rizik od srčanih bolesti, izgraditi mišićnu izdržljivost i eliminirati toksine da biste imenovali pregršt pozitivnih fizioloških učinaka.

Podrijetlo riječi kardio potiče od “kardiovaskularnog” ili “kardiorespiratornog” treninga – koji se odnosi na naš srčani mišić i, poput svakog mišića koji vježbate, redovito ga radite, učinit će ga jačim.

Kardio pomaže pri gubitku težine jer čini naše mišiće efikasnijima u potrošnji dostupnog kisika. Dakle, kako postajemo fitniji, naši mišići lakše sagorijevaju gorivo i tada možemo duže i duže vježbati, tj. Povećavati našu izdržljivost.

Najbolji kardio trening kod kuće

Sastavili smo neke od naših najdražih kardio aktivnosti koje će Vam poboljšati rad srca – takođe pokazujući koliko jednostavno i efikasan može biti kardio trening kod kuće.

Kardio kickboxing

Ova sveobuhvatna aktivnost gura Vas na sve nivoe. Uključeni brzi pokreti ne samo da Vas znoje i gubite kilograme, kickboxing također poboljšava ravnotežu, koordinaciju, pa čak i fleksibilnost. Uz sve to, olakšanje koje nudi i činjenica da učite samoodbranu su prilično dobri razlozi za kickbox.

Povrh svega, redovne seanse mogu povećati Vašu razinu energije. Pa zašto prvo ne probati ujutro i pokazati svog unutrašnjeg Rocky Balbo-a pred ogledalom?

Ples

Ne postoji bolja zabava od plesa, a dok se zabavljate poslužujući se nekim žestokim plesnim potezima, radite na vježbi cijelog tijela koje sagorijeva toliko kalorija koliko i trčanje. Iako su trčanje i biciklizam odlični treninzi, oni ciljaju samo na određeni dio tijela – Vaše noge.

Također, kako plesni pokreti često zahtijevaju naizmjence između ruku, nogu i glutena, jezgro je gotovo uvijek angažirano.

Štrik

Preskakanje štrika je jeftino, veselo i kalorično spaljivanje! Vjerovatno se sjećate ove aktivnosti iz djetinjstva, ali kako sada s njom krenuti opet? Skakanje zahtijeva puno koordinacije i u svakom trenutku zahvaća ruke, ramena, leđa, četveronoške i trbušnjake, a ako se uvučete u nekoliko trikova, možete ciljati i više mišića od toga.

Vježba je najprikladnija za veliku dnevnu sobu ili malu baštu. Obavezno premjestite predmete iz blizine i ne pokušavajte to u blizini male djece ili kućnih ljubimaca. Oh, i pazite na rasvjetna tijela i stropne ventilatore!

Penjanje na stepenice

Još jedna odlična kardio vježba kod kuće i vježba koja sagorijeva tonu kalorija dok izgrađujete mišiće i snagu, jeste penjanje stepenicama.

Guranje tijela prema gravitaciji znači da radite na tim nogama na funkcionalan način, koji nema isti potencijalno štetni uticaj na koljena kao trčanje, što ovu vježbu ćini jednom od najboljih za kardio trening .A budući da će se svako stubište na kraju završiti, možete se odmarati dok koračate dole.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.