Magazin

HIIT It: 3 zabavna, jednostavna treninga za sagorevanje masti

0 15

Shannon Clark

oktobar , 2015 • 7 min čitanja

Visoka- Intenzivni intervalni trening izaziva dosta pritiska i zbog toga koliko je težak i koliko je efikasan u sagorevanju masti. Ono što se rijetko spominje, međutim, je koliko HIIT može biti jednostavan za korištenje.

Kako se išta tako naporno i teško može kvalifikovati kao user-friendly, pitate se? Jer bilo koju od ovih rutina možete raditi gotovo bilo gdje, u teretani ili kod kuće, gotovo bez opreme. Ako ste neko ko ima nepredvidiv raspored, ali i dalje žudi za “upravo sam ga slomio”, morate imati Rolodex HIIT rutina sa sobom u svakom trenutku!

U nastavku, David Morin i Alicia Ziegler dijele svoje omiljene HIIT kardio vježbe. Zapišite ove treninge za kišni dan ili ih odmah dodajte svojoj rutini!

Protokol HIIT Davida Morina Glumac, model i sportista Dymatizea David Morin ima omiljenu izreku: “Potrebna je hrabrost da se posječe.” On je u pravu. Ako zaista želite vidjeti rezultate, morate biti voljni prijeći tu dodatnu milju—ili tu dodatnu minutu. Jedan od načina da gurnete svoje tijelo preko njegovih normalnih pragova je korištenje HIIT-a.

“Intervalni treninzi visokog intenziteta su odličan način da uradite puno posla u kratkom vremenu“, kaže Morin. “Ako HIIT bude dio vašeg režima vježbanja, to će uzrokovati promjene u vašem metabolizmu, povećavajući kapacitet vašeg tijela da stvara i koristi energiju. Drugim riječima, sagorijevaćete masti efikasnije.”

“Ovaj trening je odličan za izgradnju izdržljivost uz povećanje eksplozivne moći.”

Još jedna sjajna stvar kod HIIT-a je da zapravo može podržati izgradnju mišića. Istraživanje dr. Jacoba Wilson-a, kreatora Dymatize Project Mass trenera, pokazuje da HIIT može stimulirati mišićna vlakna na isti način kao i vježba za noge sa velikim brojem ponavljanja! HIIT kardio također može održati metabolizam vašeg tijela povišenim do osam sati nakon treninga. “Koristite ih dobro i često, a HIIT treninzi vam definitivno mogu pomoći da se isječete”, obećava Morin.

Morin 3- Move HIIT Workout Možete raditi HIIT kardio na jednom komadu kardio opreme. Budući da Morin više voli da miješa stvari i izazove svoje tijelo na nove načine, ova vježba koja se lako prati sastoji se od tri različita pokreta, pružajući raznolikost za zabavu i intenzitet za rezultate.

“Ovo krug će povećati vaš minutni volumen dok trenirate trbušne mišiće, jezgro i listove”, kaže Morin. Vježba bi vas trebala trajati oko 20 minuta za završetak.

1

2

Krug

1 set, 1 min (pri 2,5 mph , nagib 6)

1 set, 2 min (pri 7 mph, nagib 4)

1 set, 1 min (pri 3 mph, incline 0)

Morin's Battle-Rope Workout “Ovaj trening je odličan za izgradnju izdržljivosti uz povećanje eksplozivne moći”, objašnjava Morin. Radite to nekoliko puta sedmično i pripremite se da vidite promjene u svom tijelu! Prije nego što započnete vježbanje, obavezno obavite petominutno zagrijavanje kako biste pripremili svoje tijelo za naporan posao koji ćete obaviti.

“Making HIIT dio vašeg režima vježbanja će povećati kapacitet vašeg tijela da stvara i koristi energiju.”

1

Krug

1 set, 100 ponavljanja (naizmjenične ruke)

Protokol HIIT Alicije Ziegler “Kao glumica, nemam uvijek vremena da treniram u teretani prije ranog jutra vremena poziva”, kaže glumica i atletičarka Dymatize Alicia Ziegler, koju nazivaju “Ziggy”. “Češće nego ne, moram da vežbam van svoje prikolice u pauzama. Vežbanje kada ste zauzeti kao ja može biti velika muka, ali nikad se ne opravdavam.” Kako bi uklopila fitnes u svoj život, Ziggy često koristi HIIT kardio.

“Smatram da je HIIT odličan način da zaokružim svoje dane teškog treninga sa utezima dok uklanjam salo i povećavam snagu moj metabolizam”, kaže ona. I, budući da joj HIIT kardio pomaže da održi mišićnu masu, Ziggy je otkrio da daje mnogo bolje rezultate tjelesne građe. “Prije sam zapisivao sate kardio treninga i počeo sam da mi dosadi treninzi, ali sa HIIT-om vidim bolje rezultate i mnogo se zabavljam.”

“Nekada sam zapisivao sate kardio treninga i počeo sam da mi dosadi trening, ali sa HIIT-om vidim bolje rezultate i mnogo se zabavljam.”

Jedan od najvažnijih aspekata HIIT kardio treninga je kratak period odmora. „Prečesto vidim ljude kako sjede za dvominutnu pauzu koja bi trebala biti 28 sekundi.. Dok se vrate na posao, njihov broj otkucaja srca je toliko opao nisko, teško im je da ponovo zapale intenzitet”, objašnjava ona.

Zieglerov Total-Body Blast Prije nego isprobate jedan od ovih treninga, Ziggy preporučuje da kupite bip tajmer kako biste mogli pratiti sesiju kako idete. Za oba treninga, svaki pokret ćete izvoditi što jače možete 20- sekundi, a zatim odmorite sekundi prije prelaska na sljedeću vježbu.

Završite svaki krug dva puta, odmarajući 1 minut između krugova. Ukupan trening bi trebao trajati oko 20- minuta, držeći vas u pokretu cijelo vrijeme.

Ako imate neku opremu na raspolaganju, Ziggy također preporučuje da isprobate bacanja medicinske lopte ili renegat redove kako biste dodali veći otpor mješavini. Ona također savjetuje kupovinu dobrog užeta za skakanje.

“Moje uže za skakanje je bio najveći dodatak mom treningu”, kaže ona. “Čak i kada ne radim jedan od ovih HIIT treninga, koristit ću ga između redovnih serija da mi pomogne da mi otkucaj srca bude povišen kako bih se mogao nagnuti.”

HIIT It! Ove rutine dokazuju da vam nije potreban sat da biste ušli u odličan trening. Koristeći bilo koji od ova četiri HIIT treninga, možete napraviti značajne promjene na svom tijelu uz minimalnu opremu i minimalno vrijeme!

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.