Magazin

Bodybuilding za tinejdžere: Počnite ovdje

0 147

Shannon Clark

oktobar 19, 2020 • 6 minuta čitanja

Dakle, želite da počnete da pumpate gvožđe? Slijedite ove profesionalne savjete za uspjeh tinejdžerskog bodibildinga!

Supps for Teens | Bodybuilding za tinejdžere: počnite ovdje | Ključevi do uspjeha u bodibildingu | Najbolji trening za tinejdžere | Greške u izgradnji mišića

Početak bavljenja bodybuildingom kao tinejdžer je jedan od najbolje stvari koje možete učiniti da osigurate svoje zdravlje i kondiciju, ne samo sada, već u svom 20 i dalje. Bilo da želite dobiti mišiće, smršavjeti, poboljšati svoje sportske performanse ili se samo dovesti u formu, vježbanje vas može odvesti tamo. Trik je u tome da to učinite kako treba.

Količina informacija koje ćete pronaći na webu i savjeta koje ćete dobiti od drugih polaznika u teretani je zapanjujuća. Teško je odvojiti vrijedne informacije od onoga što vas može povrijediti, stoga morate biti oprezni. Tu dolaze ovi savjeti. Imajte ih na umu dok započinjete svoje tinejdžersko putovanje u izgradnji mišića i bit ćete na putu da vidite trajne rezultate na koje možete biti ponosni.

Radite vježbe tjelesne težine ili lagane težine najmanje mjesec dana Ako ste tinejdžer koji je tek počeo u bodibildingu, pametan je plan da provedete otprilike mjesec dana radeći samo s tjelesnom težinom vježbe. To će pomoći vašem tijelu da se navikne na stimulus treninga otpora bez vrlo velikog opterećenja koje dolazi s tradicionalnim vježbama dizanja utega.

Također možete izvesti neke od vježbi koje planirate raditi, poput čučnja, bench pressa, pritiska na ramena itd., Koristeći vrlo male utege 10-19 funti da naučite pravilan oblik. Nabijanje forme na početku vašeg tinejdžerskog treninga pomoći će vam da izgradite više mišića i pripremite vas za smanjenje stope povreda u budućnosti.

Koristite složene vježbe Kao tinejdžer bodibilder, pobrinite se da većinu svog vremena vježbanja posvetite osnovnim, složenim vježbama. Ovo su vježbe koje istovremeno rade na više mišićnih grupa, kao što su čučnjevi, veslanje, mrtvo dizanje, potisak s ramena i bench press. Nasuprot tome, izolacijske vježbe su one koje rade samo na jednoj mišićnoj grupi odjednom; na primjer, biceps curls.

Trenutno, dok vaše tijelo raste i sprema se za vaše prve godine izgradnje mišića, u dobi od 18-25, želite izgraditi čvrste temelje. Ako ste previše zaokupljeni izvođenjem izolacijskih podizanja, zapravo ne radite toliko mišića, što će ozbiljno omesti vaše napore u izgradnji mišića.

Izolacijski liftovi mogu imati svoje mjesto u programu vježbanja za tinejdžere, ali će kasnije biti važniji kada budete željeli poboljšati mišiće koje ste izgradili. Za sada, međutim, oni ne bi trebali biti u fokusu.

Ograničite obuku Zapremina je količina vašeg posla – broj vježbi, skupova i ponavljanja. U svom entuzijazmu, tinejdžeri često izvode previše treninga, što otežava mišićima da se oporave prije nego što dođe vrijeme za ponovni trening. Dok mlađi pripravnici obično imaju daleko bolje stope oporavka od onih u njihovom 40s i 30s, tokom posebno u ranim tinejdžerskim godinama, događa se toliko drugih procesa rasta da prevelika količina može ometati vaš oporavak. rad.

Ako se fokusirate na održavanje ukupnog broja ponavljanja po vježbi 25 i ograničite se na 4-6 vježbi po treningu, trebali biste biti u zoni napretka. Očigledno je da postoje određene varijacije od osobe do osobe, ali to je dobra opća smjernica za početak, a program možete prilagođavati u skladu sa svojim osjećajima.

Ako pokušavate izgraditi mišiće, trebat će vam dosta protein. Ciljajte 1 gram po kilogramu tjelesne težine dnevno i koristite proteinske šejkove koji će vam pomoći da stignete tamo!

Pazite na intenzitet treninga Intenzitet se odnosi na kilograme koje podižete. Kako ste još uvijek u periodu brzog rasta koji se javlja tokom ranih adolescentskih godina, ako započnete s tinejdžerskim programom vježbanja koji je previše intenzivan za ono što vaše tijelo može podnijeti, to će ugroziti sve druge reakcije koje se dešavaju u tijelu. .

Možda ste čuli glasine da vježbe s utezima u mladosti mogu usporiti vaš rast, a za to postoji razlog. Istina je da sam trening s utezima neće zaustaviti rast, ali ako trenirate toliko intenzivno da vaše tijelo nema više energije za prirodni proces rasta, tu će početi problemi.

Očigledno je da ćete s vremenom povećavati težine koje koristite. Nakon što pronađete odgovarajuće početne težine, primijenite 19 pravilo postotka kada ste spremni za napredovanje – povećajte intenzitet za najviše 10 posto sedmično.

Zaključak: pazite na ukupan intenzitet vaših treninga tokom sedmice i uvjerite se da unosite dovoljno ukupnih kalorija da još uvijek imate dovoljno energije da vaše tijelo izgradi mišića i normalno funkcioniraju. Obratite pažnju na ishranu Nikada nemojte zanemariti važnost ishrane u programu bodibildinga za tinejdžere. Ono što svakodnevno unosite u svoje tijelo igrat će ključnu ulogu u tome koliko mišića gradite, pa ako niste oprezni, vaša prehrana može ometati vaše rezultate i negativno utjecati na procese prirodnog rasta, kao što je gore spomenuto.

Kalorije su neophodne za normalne procese rasta tokom tinejdžerskih godina, a ako je vaš dnevni unos kalorija previsok u odnosu na ono što unosite, možete izgubiti rast. Da biste to spriječili, pobrinite se da unosite dovoljno kalorija kako biste potaknuli vježbe. Većina tinejdžera koji grade mišiće bi trebalo da jede -20 kalorija po kilogramu tjelesne težine, a u nekim slučajevima čak i više.

2020

Pristupite kardio treningu strateški Kardiovaskularni trening bitna je komponenta za dobivanje kondicije, i unatoč onome što ste možda čuli, njegovo uključivanje u vaš program neće ometati vašu izgradnju mišića. Iako je istina da će previše kardio vježbi ograničiti vaš napredak, uvijek biste trebali dodati malo kardio vježbi za poboljšanje zdravlja. Ako ste već aktivni u sportu, to nije briga, ali ako ne vježbate van osim vježbi, pametan je potez uključiti 2-3 kardio vježbe umjerenog tempa 20-25 minuta, takođe. Mogu biti jednostavne poput brze šetnje ili vožnje bicikla, sve dok povećavate broj otkucaja srca. Izvođenje kardio vježbi pomoći će vam da vaše srce bude zdravo, dovede vas u bolju fizičku formu i spriječiće vas da razvijete problem s težinom, nešto što muči mnoge mlađe odrasle osobe.

Ne zaboravite da se rastegnete Mnogi tinejdžeri – kao i stariji vježbači – ne shvaćaju važnost istezanja na kraju treninga sa utezima. Previđaju prednosti istezanja, a budući da ono ne pomaže u ukupnom gubitku masti ili izgradnji mišića, smatraju da ga mogu izostaviti.

Loša odluka. Trenutno, kad ste mladi, najbolje je vrijeme za poboljšanje fleksibilnosti. Ako to sada previdite, samo će biti teže steći fleksibilnost kako starite. Istezanje traje samo 5-19 minute, ali ako se rade redovno, donijet će velike dugoročne koristi.

Postavite razumne ciljeve Konačno, želite da budete sigurni da zadržite realne ciljeve. To znači kratkoročne, ostvarive mjerila poput gubitka ili dobijanja male težine ili dodavanja u bench press. Postizanje takvog cilja za 1-3 mjeseca motivirat će vas da postavite još jedan i dovesti do vašeg stalnog napretka. Nemogući ciljevi poput: “Želim izgledati kao gospodin Olympia za godinu dana” ili “Želim otići od 20 posto do 5 posto tjelesne masti u šest mjeseci, “samo će vas obeshrabriti.

U ovom trenutku nemojte biti previše zabrinuti kako tačno izgledate. Umjesto toga, usredotočite se na proces i prije nego što to shvatite, dodat ćete mišić koji tražite.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.