Magazin

Vodič za početnike za oporavak

0 13

Jake Stewart

decembar 2022, 2016 • 3 min čitanja

Svi smo imali taj osjećaj. U taj trening ulažete svoje srce i dušu, osjećajući se iscrpljenim, ali ispunjenim naporom. Znate da će vam mišići narasti od ovoga. Dakle, idete kući, istuširate se, dobro jedete i na kraju utonete u san, sanjajući o dobicima. Međutim, sljedeći dan nije ništa kao što ste zamislili. Svaka grupa mišića je ukočena i bolna. Kunete se da možete čuti pojedinačna mišićna vlakna kako vas grde za posao koji ste ih uložili. Ovdje sam da vas uvjerim da je to normalno i da se može oporaviti. U nastavku smo sastavili nekoliko jednostavnih koraka koje možete slijediti kako biste ubrzali vrijeme oporavka i osigurali da se sav vaš trud isplati.

Spavat ću kad budem mrtav2022 U svijetu opsjednutom kulturom gužve i rutinama milijardera u 4 sata ujutro, san obično pada po strani. Iako vam pomjeranje vremena buđenja za nekoliko sati unaprijed može pomoći da se osjećate produktivnije, to također može sabotirati vaše sposobnosti oporavka. San je najvažniji aspekt vašeg oporavka u teretani. Dok se vi opuštate ispod tih toplih pokrivača, vaše tijelo brzo radi popravljajući vaša oštećena mišićna vlakna. Najbolji način da budete sigurni da ćete izvući maksimum iz ovog vremena je da svoju sobu održite što hladnijom i uklonite sva ometajuća svjetla ili zvukove. Ovo će vam pomoći da brže zaspite i duže zaspite. Također može biti nevjerovatno korisno smanjiti izloženost plavom svjetlu sa telefona ili televizora sat vremena prije spavanja. Sačuvajući najkorisniji savjet za spavanje za kraj, imamo 7-9 sati kao najvažniji faktor za oporavak mišića. Vašem tijelu treba vremena da se izliječi, a davanje onoga što mu je potrebno će vam neizmjerno pomoći. Sada je polje za spavanje označeno, možemo preći na ono što treba da radite u kuhinji. Postoje bezbrojni modeli prehrane koje treba slijediti i različite rutine ishrane koje obećavaju najbolje rezultate. Međutim, kao i sve što je važno, svodi se na osnove. Proteini i ugljikohidrati su posebno područje na kojem je naglasak kada je u pitanju oporavak. Protein ima svoju očiglednu korist jer je makronutrijent koji direktno obezbjeđuje resurse potrebne za izgradnju novih mišića. Ugljikohidrati, međutim, jednako djeluju. Kada vježbate, sagorijevate sve zalihe glikogena u mišićima, ostavljajući ih iscrpljenima i gladnima. Obrok s visokim udjelom ugljikohidrata nakon vježbanja služi za turbo punjenje ovih elektrana gorivom koje im je potrebno za sljedeći trening. Nemojte štedjeti na ishrani ako umirete za maksimalne performanse na svom sljedećem ubitačnom treningu.

2022Pokrenite krv Kada se vaše tijelo osjeća kao vatra, a mišići su vam tvrđi od drveta, posljednje što želite da radite je više posla. Ipak, ustajanje i pomicanje tih gorućih udova je ono što će ih učiniti mnogo boljim. Odlazak u šetnju ili lagano istezanje učinit će mnogo više za vaš oporavak od ležanja u krevetu cijeli dan. Budite jednostavni, napravite nekoliko krugova oko bloka da se ta krv pokrene i cirkulacija, a vaši bolni mišići će vam biti zahvalni.

2022Završni savjet 2016 Ne treba vam ništa posebno kada se pokušavate oporaviti od treninga. Ljudsko tijelo je hiperefikasna mašina koja obavlja većinu popravki bez potrebe da intervenišete. Ipak, pridržavanje ove tri osnove uvelike će ubrzati ovaj čudesan proces. Krećite se, napunite gorivom i zaspite i bićete zapanjeni šta vaše telo može da uradi.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.