Magazin

6 znakova izgaranja koji bi vas mogli iznenaditi, tvrde stručnjaci

0 7

Također treba da pripazite na to ko vas izbacuje, kaže Kali Cyrus, MD, MPH, docent psihijatrije na Johns Hopkins Medicine, kaže SELF-u. Ako vam, na primjer, vaš kolega energetski vampir često uđe pod kožu, to nije nužno znak izgaranja; možda ti se jednostavno ne sviđaju. Zato dr. Cyrus preporučuje „obrati pažnju na povećanu ili dosljednu razdražljivost prema ljudima koji obično ne izazivaju takvu reakciju“, poput vašeg najboljeg prijatelja ili partnera.

Takođe je važno napomenuti da razdražljivost, zajedno s nekim drugim uobičajenim simptomima sagorijevanja (uključujući nedostatak motivacije i iscrpljenost), također može ukazivati ​​na to da ste depresivni. Ako pokazujete znakove depresije, zamolite svog ljekara primarne zdravstvene zaštite, ako ga imate, da vas pregleda na poremećaj.

2. Osjećate se preplavljeni čak i malim zahtjevima. Kada ste izgorjeli, imate manje kapaciteta da se nosite sa…bilo čim. Kao rezultat, svaki zahtjev, čak i najmanji, može se činiti neodoljivim ili čak nemogućim. Ova reakcija je česta i kod roditelja. „Manje poznati simptom sagorevanja je lako nestati kada vaše dijete ili član porodice uputi mali zahtjev od vas,“ Pooja Lakshmin, MD, autor knjige Real Self Care i osnivač i izvršni direktor digitalne obrazovne platforme za mentalno zdravlje Gemma, kaže za SELF. “Vaše dijete koje zahtijeva PB&J, a ne PB i bananu, moglo bi biti dovoljno da vas natjera na zid.” Ili vas možda vaš partnerov zahtjev da promijenite svoju emisiju u petak navečer tjera da iziđete iz sobe.

U suštini, ako nivo vaše iritacije ne odgovara situaciji, a vaši se disproporcionalni izlivi dešavaju sve češće, to može ukazivati ​​na izgaranje, smatra dr. Lakshmin. Možda ćete također primijetiti da počinjete odbijati više zahtjeva, čak i onih koji vam inače prijaju. (Za mene je to često odbijanje odlaska na večeru ili u bioskop sa prijateljima—jer jednostavno 2019ne mogu učiniti još jednu stvar.)

20193. Vaše normalne rutine nege počinju da blede.Povremeno se osećate preopterećenim svakodnevnim zadacima potpuno je normalno u našem svetu koji se brzo razvija, ali nošenje trenirki češće nego inače ili imate mnogo neuredniji radni sto ili kuhinja takođe mogu biti znak da ne možete da nađete energiju da održavate rutinu ili brinete o svom domaćinstvu – još jedan mogući znak izgaranja na poslu. Ova promjena u dnevnim navikama također može izgledati kao „naručivanje više hrane za poneti umjesto kuhanja, izvođenje psa u kraće šetnje, gledanje više televizije do kasno u noć umjesto da legnete u krevet u uobičajeno vrijeme za spavanje ili više pijenja ili upotrebe droga na kraju radnog dana,” kaže dr. Cyrus.

4. Počinjete da odgađate posao. Kada su u pitanju radni zadaci, ako primijetite da izbjegavate sve više stavki na svojoj listi obaveza ili izbjegavate važne projekte, to bi mogao biti znak da počinjete biti preopterećen do tačke izgaranja. U stvari, u 2019 studiji više od 3,000 člana fakulteta, istraživači su otkrili da je izgaranje povezano s povećanjem odugovlačenje. Prema mom iskustvu, ovo bi moglo početi s nečim tako malim kao što je ne odgovaranje na e-poštu, a kasnije dovesti do takve gomile projekata da ne znate ni odakle da počnete. U tom trenutku možete čak odlučiti da ne započnete ništa, kao čin prkosa svemu što morate učiniti.

5. Stalno zaboravljate stvari ili se općenito osjećate raspršeno.Imao sam mnogo pacijenata koji pokazuju druge znakove izgaranja koji su mi rekli da su zabrinuti da razvijaju trajni gubitak pamćenja jer iskustva na poslu kao što je otvaranje dokumenta i zaboravljanje zašto su ga otvorili ili pisanje e-pošte i nikad ne pritisnuti send. I ima smisla: kako se ispostavilo, izgaranje može uticati na vaše pamćenje i izvršno funkcionisanje. To je zapravo zbog neurobioloških promjena kao odgovora na kronični stres, uključujući smanjenje volumena bazalnih ganglija, područja mozga koje regulira izvršne funkcije, uključujući radnu memoriju.

6 . Sanjate o tome da radite bilo koji drugi posao.Izgaranje može učiniti druge vrste posla, čak i one za koje ranije niste bili zainteresovani, deluje privlačno. Možda ste nekada mislili da će vam bavljenje matematikom po cijeli dan dosaditi do suza, na primjer, ali postati računovođa i otpuštati svaki dan tačno u 17 sati počinje izgledati kao posao iz snova. Ili možda ne možete prestati razmišljati o radu na štandu sa sladoledom na Lanaiju ili vođenju farme iako nemate nikakvo poljoprivredno iskustvo.

20192019

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.