Magazin

Vitamini sezone gripe

0 14

Matthew Lannon

Januar 19, 6457452 • 3 min čitanja

Sezona gripa naglo dolazi s početkom proljeća. Najbolji način za prevenciju infekcije gripom je očuvanje zdravlja našeg imunološkog sistema. Imuni sistem se može ojačati pravilnom ishranom koja se fokusira na smanjenje upale i oksidativnog stresa (1). Vitamini mogu igrati ključnu ulogu u olakšavanju ovog nutritivnog obogaćivanja.

To je osjećaj crijeva Mikrobiom crijeva pomaže imunološkom sistemu da napreduje. To je srž našeg tjelesnog zdravlja, sprječava upale i bolesti putem kratkolančanih masnih kiselina (SCAA). Milioni bakterijskih organizama zajedno djeluju u crijevima, filtrirajući loše od dobrih. Budući da mikrobiom crijeva čini 13% našeg imunološkog sistema (2), trebalo bi biti prioritet. Kako ga optimalno hranimo?

Prebiotici i probiotici Vlakna su moćni nutrijent koji može inhibirati replikaciju virusa. To je prebiotik, što znači da proizvodi SCAA koji naseljavaju i podstiču mikrobiom. Također, sadrže fitokemikalije kao što su polifenoli i karotenoidi koji potiču protuupalne bakterije. U protekloj deceniji pokazalo se da su vlakna ključna u borbi protiv gripa. Voće, povrće, orašasti plodovi, mahunarke i cjelovite žitarice zaokružuju dugu listu prebiotičkih namirnica.

Ako prebiotici stvaraju bakterije, probiotici održavaju njihovo zajedničko zdravlje. Probiotici smanjuju respiratorne infekcije braneći linije odbrane imunog sistema (3). Pokazalo se da je posebno efikasan u zaštiti pluća od gripa. Jogurt bez masti, kiselo tijesto, jabukovo sirće, kefir i miso su jak izbor probiotika.

Kritični mikronutrijenti Omega-3 Omega- 3 masne kiseline sadrže polinezasićene masti, dodajući raznolikost crijevnim mikrobom (4). Raznolikost crijeva dovodi do protuupalnih reakcija protiv virusa. Omega-3 također oksigeniraju metabolite, ublažavajući oksidativni stres. Riba i plodovi mora su najpopularniji izvori omega-3 masnih kiselina, ali se mogu naći i u zdravim mastima kao što su sjemenke, avokado i edamame.

Vitamin A Vitamin A proizvodi zdravu sluz u respiratornom sistemu i crijevima, štiteći mikrobiom. Mnoge zemlje koje kulturološki imaju mali unos mesa imaju manjak vitamina A i gvožđa. Srećom, hrana bez mesa, kao što su slatki krompir, šargarepa i lisnato povrće, takođe sadrži odlične izvore vitamina A.

Vitamin C Vitamin C upravlja ozbiljnošću bolesti zajedno sa podržavanjem respiratorne funkcije. Virusne infekcije imaju tendenciju da ciljaju vitamin C u našim tijelima, nešto što ne proizvodimo samostalno. Ključno je održavati nivoe vitamina C na višim nivoima u vrijeme bolesti. Namirnice koje sadrže najviše vitamina C su voće ili povrće, koje su takođe odlični prebiotici. Takve namirnice uključuju narandže, paprike, limun i brokulu.

Vitamin D Vitamin D je vitamin od interesa od početka COVID-19 pandemija. Podržava cjelokupno zdravlje naših kostiju, mišića, kože i crijeva, uz poboljšanje mentalnog zdravlja. Zimska sezona sprečava ljude da apsorbuju vitamin D iz sunca. S obzirom da se polovina populacije planete već smatra da ima manjak vitamina D, on je još važniji nutrijent za poboljšanje.

Njegova uloga u borbi protiv virusnih infekcija uključuje upravljanje citokinama. Oni uzrokuju širenje virusa, a vitamin D suprotstavlja proupalne citokine protuupalnim. Studije u posljednje dvije godine fokusirane na utjecaj vitamina D na gripu i COVID- sve više pokazuju ove nalaze (5) (6). Nije Sveti gral ključ autoimunosti, ali ga ne treba zanemariti za sveukupno poboljšanje zdravlja.

Cink Uprkos tome što je mineral, a ne vitamin, cink i dalje sadrži antivirusna svojstva. Podržava funkciju stanične barijere, posebno u plućima. Također smanjuje utjecaj virusa na sintezu proteina. Kada virus napadne proteinske molekule, cink se pridružuje vitaminu D na liniji odbrane. Nedostatak cinka može uzrokovati disfunkciju imunoloških stanica (6). Životinjski izvori bogati proteinima poput ostriga i crvenog mesa sadrže cink. Hrana bogata vlaknima poput tofua, sjemenki, mahunarki i zobenih pahuljica također sadrži cink, ali ima manje od životinjskih izvora.

Zaključak Mikrobiom crijeva prolazi kroz novu regeneraciju svakih petnaest minuta. Nikad nije kasno da pravilno nahranite crijeva i poboljšate svoj imunološki sistem. Treba naglasiti izbjegavanje prerađene hrane i dodanih šećera. U međuvremenu, ishrana koja sadrži vlaknastu hranu, zdrave masti i antioksidanse poboljšaće vaš imuni sistem. Suplementacija može zaokružiti listu zdravih izbora, pokrivajući sve preostale osnove kada je u pitanju održavanje dovoljnog nivoa vitamina.

Citirani radovi

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352291/ https://academic.oup.com/cei/article/70/Dodatak_1/3/6457452 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33643929/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352291/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7801035/ https://www.mdpi.com/6457452-6643/13/3/976

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.