Magazin

Stres i snaga: četiri načina na koje utiče na vaš učinak

0 8

LetsGetChecked

Maj 16, 2022 • 4 min čitanja

Stres. To je gotovo neizbježan dio naših života. Zapravo, prema Američkom udruženju za anksioznost i depresiju (ADAA), sedam od deset odraslih osoba širom Sjedinjenih Država kaže da doživljava stres gotovo svakodnevno. I naravno, kao što većina nas sada zna, podizanje utega i znojenje je prilično dobar lek za oslobađanje od stresa. Ali kada ste pod stalnim stresom, hormoni stresa u vašem tijelu ostaju povišeni i to može početi negativno utjecati i na vaše mentalno, a pogađate i fizičko zdravlje, što može značiti da stvari poput vašeg učinka u teretani budu pogođene.

Ovo su neki od najčešćih načina na koji konstantni stres može uticati na vaš trening.

Stres utiče na oporavak Sigurni smo da ste upoznati s bolnim osjećajem koji imate nakon dobrog treninga u teretani. Taj osjećaj proizlazi iz sitnih mikrosuze koje se javljaju kada stavite stres na mišić. Uz odgovarajuću količinu odmora i oporavka, mišići će se sami popraviti, možete otkucati još jedan dan treninga i vaši mišići će nastaviti rasti i jačati. Međutim, kada ste pod stresom tokom dužeg vremenskog perioda, kortizol (također poznat kao glavni hormon stresa) ostaje visok što može uticati na sposobnost mišića da se oporavi. To znači da biste potencijalno mogli biti podložniji ozljedama i mogli biste primijetiti da oporavak traje nešto duže nego inače.

Jedan od najpouzdanijih načina da držite na oku nivo hormona stresa je redovno testiranje. Ovo se može učiniti iz udobnosti vašeg kauča uz LetsGetChecked test kortizola kod kuće koji može mjeriti rad nadbubrežne žlijezde ili stres s online rezultatima dostupnim u roku od 2-5 dana.

Stres može poremetiti nivo testosterona Bilo da ako se osjećate preopterećeni pritiscima na poslu ili imate mnogo toga na svom tanjuru kod kuće, kada su naša tijela pod stresom, pokreće se reakcija borbe ili bijega što podiže naše hormone stresa. Kao što je spomenuto, ako se stalno nalazite u stresnim situacijama, ovi hormoni će ostati povišeni. Prema APA, ovo može u potpunosti uticati na “normalno biohemijsko funkcionisanje” muškog reproduktivnog sistema. Naravno, ovo uključuje nivoe testosterona koji igraju vitalnu ulogu u kontroli težine i povećanju mišićne mase – dvije stvari koje mogu u potpunosti utjecati na vaš trening. Zapravo, jedno istraživanje objavljeno u Psychiatry Investigation pokazalo je da niži nivoi stresa mogu dovesti do povećanja nivoa testosterona kod muškaraca i obrnuto.

Ako sumnjate da stresori u vašem životu mogu uticati na nivo testosterona, najbolji način da saznate više je putem testa. Možete se prijaviti od kuće uz letsGetChecked niz testova za muške hormone kod kuće koji vam mogu pomoći da identifikujete niske nivoe testosterona i poboljšate vaše performanse.

Stres može uticati na vaš metabolizam Postoje mnogi faktori koji mogu utjecati na vaš metabolizam koji su prilično izvan vaše kontrole – to uključuje stvari poput starosti, spola i genetike. Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste pozitivno utjecali na svoj metabolizam, a jedna od njih je upravljanje nivoima stresa kada je to moguće. Vidite, kada je vaše tijelo u modu borbe ili bijega, ono oslobađa tjelesne zalihe energije i usporava vaš metabolizam. To na kraju može dovesti do neočekivanog povećanja tjelesne težine što bi vam moglo otežati postizanje vaših ciljeva, a može čak i utjecati na vašu motivaciju u teretani.

Ako ste zabrinuti zbog nivoa stresa i da li ste ili ne utiču na vašu obuku, važno je razgovarati sa profesionalcem u koji imate povjerenja. Oni mogu ponuditi pomoć ili savjet ili vas uputiti u pravom smjeru prema specifičnim tehnikama upravljanja stresom kao što je duboko disanje ili jednostavno odvajanje vremena za sebe.

Stres može poremetiti vaš izbor hrane Osjećali ste se preopterećeni u posljednjih nekoliko sedmica i ništa ne zvuči bolje od naručivanja u svom omiljenom izvaditi. Zvuči poznato? Pa, zapravo postoji racionalnost iza te žudnje. Naši hormoni stresa direktno utječu na naš apetit, pa kada se nađete pod stresom tokom dužeg vremenskog perioda, to može značiti da pripremanje obroka i unos vode zaostaju i prerađena hrana ili hrana ispunjena šećerom (vjerovatno poznatija kao ‘utjeha’). hranu) imaju tendenciju da zauzmu prednje sedište. Zapamtite, uživanje u onoj hrani koja se s vremena na vrijeme smatra ‘ne-tako dobrom’ kao dio uravnotežene prehrane ne mora biti opravdana, ali ako osjetite da žudite za tom hranom jer se osjećate pod snijegom, to je važno je poduzeti prave korake ka upravljanju svojim nivoima stresa.

Kao što su mnogi od nas do sada svjesni, zdrava i uravnotežena ishrana jedan je od najboljih koraka koje možemo poduzeti da podržimo naše tijela kroz trening i redovne sesije u teretani. Da biste bili sigurni da dobijate sve hranljive materije koje su vašem telu potrebne, možete pratiti nivoe vitamina od kuće pomoću letsGetChecked niza testova vitamina kod kuće.

Ako ste zabrinuti za nivo stresa može uticati na vaš trening, vaše performanse u teretani ili jednostavno na vaš svakodnevni život, svakako razgovarajte sa profesionalcem koji će vam moći savjetovati najbolje sljedeće korake za vas.

Zapamtite, postoji toliko mnogo tehnika opuštanja koje će vam pomoći da smanjite nivo stresa i upravljate stresom, najvažniji korak koji treba poduzeti je razgovarati s nekim kome vjerujete i pronaći prave tehnike upravljanja stresom koje vam odgovaraju kako biste se mogli vratiti da se fokusirate na ono što volite – da razbijete svoj trening!

Da se provjeri

Bodybuilding.com se udružio sa LetsGetChecked kako bi vam pomogao da dobijete odgovore i medicinske smjernice o kućnim hormonima i zdravlju testovi –sve iz udobnosti vlastitog doma. LetsGetChecked će isporučiti visoko akreditovane laboratorijske testove direktno na vaša vrata, sa online rezultatima za 2 – 5 dana. Nema više liječničkih ordinacija ili potrebe za odmorom. Vi kontrolirate cijeli proces testiranja i možete upravljati svojim rezultatima testa sa sigurnog online naloga. Nema više jurnjave doktora za vaše informacije. Možete biti sigurni da znate da se vaše zdravlje prati, prati i poboljšava na stalnoj osnovi uz stalnu podršku medicinskog tima LetsGetChecked.

Započnite danas: https:// www.bodybuilding.com/fun/lets-get-checked

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.