Magazin

'Prozor tolerancije' je alat za anksioznost za koji nisam znao da mi je potreban

0 14

Naš trener je objasnio da kada tek počnete surfati ili čak isprobate novu pauzu za surfanje, vaš prozor tolerancije će biti relativno mali – vjerovatno ćete se uznemiriti kada propustite val ili brisanje napolje, ili čak da se smrznete kada vidite val da dolazi umjesto da okrenete dasku i veslate za njom. Međutim, kako nastavljate svoje surfanje ili se vraćate na to novo mjesto za surfanje, vaš prozor tolerancije može se proširiti; svaki put kada izađete u vodu, možda ćete moći izdržati više stimulacije, a da se i dalje osjećate smireno i prizemljeno.

Samo svjestan ovog koncepta je za mene promijenilo igru u i van vode. Kada se osjećam preopterećeno, bilo da je to zato što se navikavam na novi val, pokušavam novu aktivnost ili se čak stavljam u novu društvenu situaciju, podsjetim se da preopterećenost koju osjećam nije samo normalna, ali i da ću svaki put kada ponovo pokušam (nadam se) biti malo udobnije. Za mene to znanje rađa otpornost i postalo je neprocjenjiv dio mog alata za mentalno zdravlje.

Uključivanje u svoje fizičko okruženje može mi pomoći da ugasim tjeskobne misli.Dok je samo učenje o prozoru tolerancije bilo od pomoći samo po sebi, naš trener nas je također naučio nekim tehnikama svjesnosti da se vratimo u tu mirnu, sadašnju zonu kada se osjećamo preopterećeno ili zatvoreno u voda. Konkretno, objasnila je da nam vraćanje pažnje na naše fizičko okruženje – bilo da je to gledanje u ptice na nebu ili primjećivanje osjećaja vode koja se kreće na našim rukama – može pomoći da se dovoljno smirimo da se vratimo u stanje emocionalne ravnoteže.

Volim da koristim ovu strategiju koristeći popularnu tehniku ​​uzemljenja 5-4-3-2-1, gdje mentalno bilježim pet stvari koje mogu vidjeti, četiri stvari koje mogu dodirnuti ili osjetim na svom tijelu, tri stvari mogu čuti, dvije stvari mogu pomirisati i jednu stvar osjetiti. Koncept se zasniva na ideji da prilagođavanjem čula vašeg tela možete bolje da isključite anksiozne misli svog uma. Ako nedavno nisam ništa jeo i nemam dugotrajan ukus u ustima, ponekad ću taj posljednji element zamijeniti nečim na čemu sam zahvalan. Ovaj trenutak zahvalnosti mi pomaže da izađem iz glave, a izražavanje zahvalnosti za ono što imam često mi pomaže da ugušim osjećaj anksioznosti.

Ovu tehniku ​​uzemljenja koristim kao oblik meditacije i služi mi i kada sam na dasci za surfovanje i kada sam na kopnu. Na primjer, kada se osjećam tjeskobno i preopterećeno kod kuće, popnem se na svoju palubu i koristim ovaj alat da promatram način na koji se grane drveća kreću na vjetru, kako povjetarac osjeća moje lice, zvuk od cvrkuta ptica iznad mene, mirisa zemlje u mom dvorištu i moje zahvalnosti što živim na mestu koje volim. Nakon toga, uvijek se osjećam znatno smirenije i mirnije nego prije vježbe.

Čak i kada su u pitanju trenuci stresa na valovima, surfanje sam uvijek doživljavao kao aktivnost koja regulira emocionalno stanje. Sklon sam da izađem iz vode sa blaženim, usredsređenim, potpuno prirodnim zujanjem. I dok sam išao na Las Olas retreat s namjerom da koristim surfanje da se dovedem u utemeljenije mentalno stanje, ono što nisam očekivao je da će mi putovanje dati alate koji će mi pomoći da se smirim iu svom svakodnevnom životu . Moj odnos s okeanom mi uvijek donosi neočekivane lekcije i povezuje me sa zajednicama koje me podržavaju – nešto zbog čega često izražavam zahvalnost tokom svojih meditacija o prizemljenju.

Povezano:

19 Kreativni načini da se malo brinete o sebi 11 Savjeti za sve koji ne znaju kako se opustitiMeditacija bi mogla pomoći Vi poboljšavate svoj odnos sa hranom191911

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.