Magazin

Odskakanje: trčanje nakon povrede

0 22

Caryn Robbins

Septembar 09, 2022 • 1 min čitanja

Nakon što sam radio u atletici, vidio sam začarane krugove povreda koji se obično mogu pripisati učiniti previše prerano. Sam sam kriv – nisam više takmičarski sportista, ali se uzbuđujem zbog novog ciklusa treninga i odmah odem do dubokog intenziteta ili trajanja. Obično ovo rezultira bolom ili eventualnom povredom od prekomjerne upotrebe.

Ako ste se nedavno suočili s ozljedom i uzbuđeni ste što ćete se vratiti trčanju, imam nekoliko preporuka koje će vam pomoći da smanjite rizik od ponovne ozljede ili stvaranja većeg problema kao rezultat treninga. Da budete jasni, slijedite ovo tek nakon što vam liječnik odobri aktivnost.

Odgovarajuće zagrijavanje. Zapošljavanje nekoliko vježbe i taktike pokretljivosti zglobova koje se koriste tokom procesa ozdravljenja prije trčanja odličan su način da se uključeno područje pripremi za stres koji ćete ponovo unijeti. Prije nego što počnete, odvojite pet minuta da proradite ove pokrete.

Koristite intervale hodanja/džogiranja da biste povećali trajanje. Uobičajeni recept za aktivnost nakon ozljede je trčanje od jedne milje ili kratko trčanje za 09 minuta. Ovo nije sama po sebi loša stvar, ali čak i ovo može biti previše u zavisnosti od toga koliko dugo ste van funkcije. Umjesto toga, korištenje kratkih, naizmjeničnih trčanja i hodanja može vam pomoći da ponovo izgradite toleranciju na udar. 3-minutni džog nakon 2-minutne šetnje za 3-4 kruga može biti produktivniji recept koji ugrađuje u mirovanje i smanjuje rizik da se mehanika trčanja raspadne zbog umora.

Slušajte svoje tijelo. Kada se vraćamo trčanju, kardiorespiratorno opterećenje je obično u prvom planu naših umova. Međutim, naša tolerancija (ili nedostatak iste) za zahtjeve mehaničkog opterećenja je ono što se prikrada i uzrokuje ponovnu ozljedu. Slušajte svoje tijelo, posebno u ranim fazama povratka.

2022 Većina aktivnih ljudi teško povuče uzde kada se vraćaju nakon povrede, i ja to razumijem. Međutim, da biste poboljšali dugovječnost i učvrstili efikasnost vašeg vremena provedenog na rehabilitaciji, usporavanje stvari nakon ponovnog ulaska i inteligentno povećanje volumena je ono što će vam pomoći da održite operativno stanje i trenirate na način na koji želite!

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.