Magazin

17 vođenih opcija časopisa koje možete isprobati, prema terapeutima: Amazon, Papier, BestSelf, Standard Dose

0 12

Kako se bliži nova godina, možda razmišljate o ciljevima ili odlukama koje biste željeli postići. Možda je vođeni dnevnik na kartama—posebno ako ste oduvijek željeli započeti praksu vođenja dnevnika, ali ste se osjećali preopterećeni oko toga odakle početi. Prisluškivali smo profesionalce da nam daju sve savjete o vođenju dnevnika, plus tačno na šta treba obratiti pažnju kada kupujete vođeni dnevnik.

Koje su prednosti vođenja dnevnika za mentalno zdravlje?

Studije su pokazale da terapija u časopisima, poznata i kao ekspresivno pisanje, može poboljšati aspekte vašeg fizičkog i mentalnog zdravlja. Može poboljšati jasnoću u donošenju teških odluka i unutar- i međuljudskih sukoba, pomoći u regulaciji emocija i poboljšati vaš pogled na život kada steknete dosljednu naviku. Međutim, to ne bi trebalo da bude jedini alat koji koristite – posebno ako prolazite kroz traumatičan događaj. „Vođenje dnevnika je odličan dodatak terapiji, ali ga ne zamjenjuje“, kaže za SELF dr Charlynn Ruan, klinički psiholog i osnivač Thrive Psychology Group. “Ljudska bića uče u društvu, tako da je zdravo uravnotežiti vrijeme solo samointrospekcije, poput meditacije i vođenja dnevnika, s vremenom društvenog rasta, kao što su terapije, časovi i radionice. Imamo više koristi kada ih kombinujemo i dozvolimo im da podržavaju jedni druge.”

Zašto biste se odlučili za vođeni dnevnik preko praznog?

Ako se tradicionalno osjećate da ste “zaglavili” u početku s praznom stranom ili vas plaši ideja da ispunite desetine redova svojim mislima, vođeni časopis bi mogao pomoći da se sokovi potaknu. „Jedna od prednosti vođenog časopisa je ta što može potaknuti radoznalost i nove načine razmišljanja,“ kaže dr. Ruan za SELF. “Vođeni časopisi nam pomažu da razmišljamo o stvarima na svjež način i otvaramo naše umove za nove ideje i otkrića.” Ona čvrsto vjeruje da i vođeni časopisi i časopisi „slobodnog stila“ imaju svoje prednosti, radi se samo o pronalaženju prakse koja vam odgovara u ovom trenutku vašeg života. Postoje i aplikacije za časopise ako vam digitalno vođenje dnevnika odgovara.

Šta biste trebali tražiti u vođenom dnevniku?

Postoji širina vođenih časopisa – toliko mnogo da bi to moglo biti na neki način neodoljivo. “Najbolje mjesto za početak je da odaberete aspekt sebe ili svog života na kojem želite raditi upravo sada,” kaže dr. Ruan. “Samo birajte jednu po jednu stvar. Ako želite povećati zahvalnost, odaberite dnevnik zahvalnosti. Ako želite istražiti i izliječiti svoja uvjerenja o novcu, odaberite onaj koji to istražuje. Zatim se posvetite jednom po jednom vođenom dnevniku i dajte mu tjedan dana redovne upotrebe kako biste odlučili da li vam odgovara. Ako je naporan sjesti i raditi to svaki dan, pokušajte s još jednim.”

Želet ćete pročitati opis i neke primjere upita prije kupovine. Da li je napisano na način koji odmah izaziva razmišljanje? Da li vam se sviđa ton? Štaviše, dr. Ruan preporučuje traženje vođenih časopisa koje su napisali ili preporučili stručnjaci ili drugi pouzdani izvori, kao što su autori, govornici ili organizacije, ili neki koji je prateći časopis uz knjigu ili kurs koji smatrate korisnim.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.