Magazin

Evo kako pronaći empatičnu podršku mentalnog zdravlja za svoju traumu

0 9

Konačno, htjet ćete naučiti o tome kako terapeut radi, kaže dr. Crawford. Pored nekih od ranije pokrivenih tačaka, postavite direktna pitanja poput sljedećeg: Za koje pristupe zasnovane na traumi ste obučeni ili certificirani? Kako taj tretman funkcionira? Kako biste opisali svoj stil rada?

10. Zapitajte se možete li zamisliti rad s ovom osobom.

Druga svrha prve sesije (ili prvih nekoliko sesija) je osjetiti dinamiku terapijskog odnosa, kaže dr. Bryant. Nakon sesije dok je još svježa, provjerite sa sobom i razmislite o tome da li se osjećate ugodno i emocionalno sigurno u povezivanju s ovom osobom, preporučuje ona. Da li se osjećate kao da ste saslušani, poštovani, shvaćeni i potvrđeni? Jeste li u njihovom prisustvu osjećali mir, sigurnost ili nadu? To su pozitivni znaci, kaže dr. Bryant. Naprotiv, da li se osjećate kao da ste bili pogrešno shvaćeni, nepoštovani, otpušteni, da ste razgovarali o vama ili da su vam se ponizili? Jeste li osjećali nelagodu, nedostatak sigurnosti ili hladnoću u njihovom prisustvu? To su generalno znakovi da terapeut ne odgovara.

11. Nemojte se obeshrabriti ako se ne poklapa.

„Želim normalizirati iskustvo sastanka s nekoliko različitih terapeuta prije nego što pronađete ono što vam odgovara“, kaže dr. Crawford. Ako se to ne poklapa, to ne znači da terapija nije za vas, naglašava dr. Bryant – to samo znači da nije pravi terapeut za ti.

Nepodudaranje takođe može biti dobra prilika da razmislite o onome što nije bilo u redu, kaže dr. Bryant, što može pomoći da vodite vašu pretragu dalje. Na primjer, možete napraviti listu onoga što ste radili i što vam se nije svidjelo u interakciji, pitanja koja biste željeli da postavite ranije za sljedeći put ili osobina koje su vam važne kod terapeuta a koje ranije niste shvatili.

12. Iskreno razgovarajte o lijekovima.

Iako je terapija kamen temeljac nege traume, lijekovi su za neke ljude također „zaista korisno sredstvo“, kaže dr. Crawford. Antidepresivi, koji su najčešće proučavani lijekovi za PTSP, mogu pomoći u smanjenju uznemirujućih simptoma i stoga poboljšati kvalitetu života osobe. Zauzvrat, oni bi se mogli osjećati bolje uključeni u dublji rad liječenja terapije, kaže dr. Crawford.

Ako započnete pretragu liječenja traume u ordinaciji svog ljekara primarne zdravstvene zaštite, možete ih pitati o lijekovima, uključujući nuspojave koje možete iskusiti i da li ćete možda morati isprobati različite lijekove prije nego što pronađete najbolji. Terapeut je također odličan resurs ovdje. “Možete podijeliti neke od vaših tekućih simptoma i dobiti njihov uvid u to da li bi lijekovi mogli biti od pomoći”, kao i uputnicu psihijatra ako ste zainteresovani, kaže dr. Crawford.

Takođe je sasvim razumljivo ako se osjećate nervozno ili oklevate oko lijekova. „Ako ne želite da uzimate lekove iz bilo kog razloga, obavestite svog terapeuta kako bi on mogao da vam pruži tehnike suočavanja prilagođene vašim ličnim preferencijama,“ dodaje dr. Kraford. “Terapeuti vam mogu pružiti podršku kako biste se snašli u vašoj situaciji bez lijekova.”

13. Razmislite o grupama podrške ili grupnoj terapiji.

Ako si ne možete priuštiti terapiju jedan na jedan, razmislite o grupama podrške (koje su besplatne) ili grupnoj terapiji (koja je obično niža cijena). Ove grupe nude siguran prostor za otvoreno pričanje o svom iskustvu i učenje o dodatnim resursima, kaže dr. Crawford. “Vidjeti druge ljude na oporavku može vam otvoriti um za mogućnost da je oporavak mogućnost za vas”, dodaje ona.

1111

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.