Magazin

9 mogućih razloga zbog kojih se stalno osjećate gasovito

0 21

Pravi razgovor: Svi prdnu, uključujući supermodele, političare, glumce—svi. Iako može biti neugodno i nezgodno pustiti jednog da para pred gomilom, to ne znači da nije sasvim normalno (isto važi i za podrigivanje).

Ipak, ako odjednom pustite nadutost da leti kao da vam je to posao, možda ćete se malo odmoriti Pitam se zašto imam toliko benzina? Takođe, ako prdite toliko, i vama bi moglo biti malo neprijatno, bez obzira da li imate posla sa nadimanjem ili ste samo zabrinuti zbog ideje da slučajno očistite soba u javnosti.

Opet, prdenje je životna činjenica, ali nije tipično da očajnički zadržavate gas do tačke stalne nelagode. Niste sigurni da li biste trebali biti zabrinuti? Evo najčešćih uzroka prekomjernog plina i kako već dobiti malo olakšanja.

Šta uzrokuje plinove u prvom mjesto?

Plin se stvara u vašem probavnom traktu iz dva razloga: iz zraka koji gutate i zbog razgradnje neprobavljene hrane od strane trilijuni bakterija koje žive u vašem debelom crijevu, prema Nacionalnoj medicinskoj biblioteci SAD-a. „Svi mi imamo bakterije u našim crijevima, koje proizvode plinove—i to mora negdje otići“, kaže SELF-u Sophie Balzora, MD, gastroenterologinja i docentica medicine na NYU Langone Medical Center.

Bez obzira da li prdite ili podrignete, gasovi izlaze iz vašeg tijela u ovom ili onom obliku. U stvari, svi mi propuštamo gas u prosjeku do puta svaki dan, prema Mayo Clinic. U većini slučajeva, plin koji izbacite iz tijela je bez mirisa, mješavina ugljičnog dioksida, dušika, vodika, a ponekad i metana. Međutim, ponekad, međutim, bakterije koje smo spomenuli ispuštaju plinove koji uključuju sumpor, koji je krivac za neugodan miris povezan s ispuštanjem plinova, prema Johns Hopkins Medicine.

Povremeni plin je savršeno zdravo. Pretjerani plinovi, međutim, mogu uzrokovati nelagodu do nadimanja i bolova u trbuhu, a zapravo mogu biti i simptom ozbiljnijeg stanja.

Povratak na vrh

Zašto imam toliko plinova?

Postoji prilično širok raspon uzroka prekomjernog plina, a neki se lakše otklanjaju nego drugi. Evo najčešćih kojih treba znati:

1. Jedete puno hrane bogate vlaknima.

Obično, hrana koju jedete može biti kriva za prekomjerne plinove s kojima imate posla. Hrana koja izaziva gasove kod jedne osobe možda ne kod druge, ali postoje neki uobičajeni krivci. „Klasične grupe hrane su namirnice bogate vlaknima kao što su integralna pšenica i žitarice, svježe voće i povrće (kao što su brokula, kupus, prokulice, kelj, itd.),” Felice Schnoll-Sussman MD, gastroenterolog i direktor Jay Monahan Centar za gastrointestinalno zdravlje pri NewYork-Presbyterian and Weill Cornell Medicine, kaže SELF.

Vlakna se obično preporučuju za borbu protiv zatvora, ali mogu dovesti do prekomjernog plina ako se jedu u višak. To je zato što se vlakna ne probavljaju u potpunosti u tankom crijevu, a bakterije potrebne za fermentaciju ili razgradnju hrane bogate vlaknima u debelom crijevu proizvode plin kao nusproizvod, prema Johns Hopkins Medicine.

Dakle, kao i kod svih dobrih stvari, umjerenost je ključna. „Vlakna se moraju polako unositi u ishranu“, objašnjava dr. Schnoll-Sussman. “Ako prejedate kelj zbog njegove očigledne nutritivne vrijednosti, najvjerovatnije ćete ga osjetiti s plinovima i nadimanjem.”

Još jedan savjet? Pobrinite se da pijete dovoljno vode, jer vlakna najbolje podstiču zdravo pražnjenje crijeva kada u vašem tijelu ima adekvatne količine vode.

2. Imate prikrivenu osjetljivost na hranu.

„Mnogi ljudi kako stare imaju poteškoća s varenjem mliječnih proizvoda,“ kaže dr. Schnoll-Sussman. Dakle, čak i ako niste potpuno netolerantni, nivo laktaze (enzima koji razgrađuje laktozu) u vašem tijelu može biti niži nego što je bio, što čini mliječne proizvode problematičnom hranom. “Neko ko je vrlo netolerantan na laktozu može osjetiti nadimanje, grčeve i nadutost čim unese mlijeko ili druge mliječne proizvode.” Ali vaš nivo zapušenosti će varirati u zavisnosti od toga koliko ste osjetljivi.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.