Magazin

13 načina da zaštitite svoje mentalno zdravlje tokom stresnog ciklusa vijesti

0 17

Biti čovjek s internetskom vezom u 2020 vijeku znači biti izložen jednom stresnom ciklusu vijesti za drugim—mi smo stalno preplavljen naslovima, slikama i pričama o mnogim događajima koji su vredni vesti (često zabrinjavajući) koji se odvijaju širom sveta. Istina je da nam informisanost i povezanost s onim što se dešava oko nas može pomoći da bolje razumijemo svijet u kojem živimo i učestvujemo u njemu. Ali nije tajna da to što ste uključeni u vijesti također može biti teško za vaše mentalno zdravlje – posebno tokom intenzivno medijsko izvještavanje o stvarima poput rata i sukoba, ekoloških katastrofa, političkih izbora, masovnog nasilja, prijetnji javnom zdravlju i društvenih nesreća.

“Iz mnogih istraživanja znamo da visoki nivoi Izlaganje medijima, posebno kada se ponavlja, ima tendenciju da bude povezano s psihičkim stresom,” rekla je za SELF prethodno Dana Rose Garfin, PhD, docent na Univerzitetu Kalifornije, Irvine, koja proučava kako izloženost traumi utiče na fizičko i mentalno zdravlje. 13 rad objavljen u časopisu American Psychological Association Health Psychology dokumentirao je ovaj efekat, povezujući povećan medijska izloženost nakon tragičnih događaja (poput 9/ ili masovnog nasilja) većem psihičkom stresu, kao i lošijim fizičkim ishodima .

Dakle, kako se snalaziti u interakciji s vijestima u ovim vremenima pojačane medijske pokrivenosti, kada se čini da je ono što se dešava u naslovima sve o čemu neko priča? Kako uspostaviti ravnotežu između edukacije i angažmana s jedne strane i brige o sebi mentalno i emocionalno s druge strane? Ovdje nema jednostavnih odgovora—ali postoji mnogo odličnih savjeta i ideja koje zaista mogu pomoći. Evo 13 načina da se nosite sa psihički teškim ciklusom vijesti, na osnovu savjeta stručnjaka podržanih od SELF reportinga.

1. Dajte svom tijelu hranu i vodu koja mu je potrebna.Doći ćemo do strategija za interakciju sa samim vijestima za minut, ali prvo se dotaknimo brige o sebi osnove koje lako mogu pasti sa strane kada ste potpuno zaokupljeni medijskim izvještavanjem. Prehrana i hidratacija su dvije osnovne potrebe, a nebriga o njima može dodatno opteretiti vaše tijelo i, zauzvrat, vaše mentalno zdravlje. Stres općenito može umanjiti apetit, a zalijepljenost vijestima može natjerati da zaboravite na spremanje obroka i pijenje dovoljno vode – zbog čega se osjećate još gore. Dakle, bez obzira na to što se trenutno događa u svijetu, podržite se tako što ćete za prioritet postaviti dosljednu ishranu i hidrataciju svog tijela. Isprobajte nekoliko načina da se dobro nahranite kada ste izgorjeli.

2. Učinite sve što možete da se dovoljno odmorite.San je još jedna osnovna potreba koja, kada nije zadovoljena, može pogoršati vaše opterećenje stresom. Što manje spavamo, to smo skloniji anksioznosti i negativnosti, dr Andrea Bonior, klinički psiholog i autor knjige Detox Your Thoughts, je ranije rekao SELF-u. “Ako ne spavate dovoljno, vaše tijelo će na sve gledati kao na prijetnju da vas zaštiti.” A to se odnosi i na naslove vijesti, pa čak i na daleke događaje, bilo da se krećete u sitne sate ili ste općenito pod stresom onim što se događa. Što ste odmorniji, bolje ćete biti opremljeni da se nosite sa stresnim ciklusom vijesti. Pročitajte o osnovama higijene spavanja, ritualima prije spavanja i aplikacijama za spavanje kako biste sebi pomogli da se bolje odmorite i razmislite o strateškom drijemanju ako možete. Obavljanje dovoljno kvalitetnog odmora je često lakše reći nego učiniti, posebno kada ste pod stresom. Ali vrijedi se potruditi.

3. Odvojite vrijeme za oslobađanje od stresa i aktivnosti za brigu o sebi.Uporedo sa ispunjavanjem vaših osnovnih potreba, ovo je ključno vrijeme da se oslonite na izlaze koji pomažu u širenju ili kanalisanju povećan stres koji često prati nemilosrdno medijsko praćenje. Drugim riječima, korisno je prakticirati brigu o sebi i raditi aktivnosti koje poboljšavaju osjećaj blagostanja u vašem umu i tijelu. Različite stvari rade za različite ljude i ne postoji pravi način da se to uradi. Neke ideje: Isprobajte vođenu meditaciju, izađite van na malo sunca i svježeg zraka, osjetite svoja osjećanja, ispecite kolačiće, okupajte se, isplačite se, prošetajte, vrištite u jastuk, obojite, udahnite svjesno disanje ili vježbe disanja, ispunite se trenucima radosti i smijeha, pozovite prijatelja, ispušite paru, otopite napetost ili pronađite radost u kretanju tijela.

4. Upamtite da više informacija ne mora biti bolje. Tokom nesigurnih, zastrašujućih situacija ili situacija koje se brzo razvijaju, normalno je da se osjećate anksiozno. I razumljivo je da pokušavamo da se nosimo s tom anksioznošću tražeći udobnost, sigurnost i kontrolu u obliku više informacija, kako objašnjava Američko udruženje za anksioznost i depresiju (ADAA). Ali razmišljanje da možemo ovladati situacijom ili znati šta će se dogoditi u budućnosti prikupljanjem sve više i više podataka – čitanjem više priča i više tvitova—neispravan.

U stvarnosti, konzumiranje vijesti vam nikada neće pružiti osjećaj sigurnosti koji možda tražite, ističe ADAA. Vijesti ne mogu odgovoriti na sva vaša pitanja—i vjerovatno ćete vidjeti sve manje povrata što više čitate, jer će mnoge informacije biti suvišne. Stoga bi moglo biti korisno prihvatiti da je mnogo toga izvan vaše kontrole, kaže ADAA, i fokusirati se na stvari nad kojima imate moć, kao što je briga o sebi, preoblikovanje vaših navika konzumiranja vijesti i pomaganje drugim ljudima ( više o tome dolazi).

5. Držite se nekoliko pouzdanih izvora vijesti.Sjajno je imati raznoliku medijsku ishranu, ali ako je sada previše, zapamtite da ne morate čitati svaki pogled na internet—posebno oni koji se bave senzacionalizmom, izazivanjem straha ili dezinformacijama. „Važno je pronaći izvore koji pružaju informacije koje javnost treba da čuje na nepaničan, bez mahnitosti način“, rekla je ranije za SELF dr Bertha Hidalgo, epidemiolog na Školi javnog zdravlja na Univerzitetu Alabama u Birminghamu. Zato se pokušajte držati nekoliko vjerodostojnih izvora vijesti koji vam daju samo činjenice.

6. Pretplatite se na bilten.Bilteni, koje nude mnoge novinske kuće, zgodan su način da dobijete redovan sažetak ključnih ažuriranja iz pouzdanih izvora. Kada vam se vijesti dostavljaju na ograničen način na dosljednoj osnovi, možete u potpunosti izbjeći potencijalno beskonačno traženje novih vijesti, kao što je SELF izvijestio. Mnogo lakše upravljati od osvježavanja vašeg newsfeed-a ili početne stranice izvora vijesti svakih nekoliko minuta—i način da ostanete informisani, a istovremeno preventivno štitite svoje mentalno zdravlje.

7. Strateški odredite svoj feed.Ako znate da ćete se pomicati, napravite neke promišljene izmjene u svom feedu koje će moderirati ili poboljšati vaše iskustvo. To bi moglo značiti prestanak praćenja određenih naloga koji pouzdano ubrzavaju vaš otkucaj srca uz pomoć alarmantnog jezika ili grafičkih slika, utišavanje određenih hashtagova na Twitteru ili smanjenje broja novinskih kuća i novinara koje u potpunosti pratite. Druga strategija je da zapravo dodate više određenih vrsta sadržaja u vaš feed tako da bude više mješoviti i zaokruženiji, kao što je SELF objasnio. Možete pratiti više naloga koji pružaju uzbudljiv sadržaj, bilo da su to pozitivne vijesti, promišljeni eseji, smiješni memovi, podrška mentalnom zdravlju ili izuzetno slatke životinje.

8. Zamolite nekoga kome vjerujete da vam da kratke vijesti.Možete i skratiti vrijeme pred ekranom i dati sebi nekoliko minuta utješne društvene veze tako što ćete svoje vijesti dobiti od nekoga koga ljubav i poverenje. “Nemojte gledati svaku vijest, pa čak ni bilo koju. Zamolite prijatelja ili člana porodice da sažme vijesti za taj dan,” rekla je za SELF dr Afiya Mbilishaka, terapeutkinja i vlasnica Ma'at Psychological Services. Ili skočite na telefon sa dobro informisanom, promišljenom voljenom osobom da pomognemo jedno drugom da zajedno obradi vijesti.

9. Postavite osnovne granice za sebe.Probajte mala, jednostavna pravila da postavite parametre oko svoje medijske izloženosti. Na primjer, možete napraviti prvi sat jutarnjih vijesti bez vijesti, provjeriti samo svoj newsfeed ili sadržaj na društvenim mrežama u određeno vrijeme u toku dana ili učiniti svoju spavaću sobu ili kuhinjski sto zonom bez vijesti/bez telefona – šta god da realno ću se moći držati.

. Postavite vremenska ograničenja za aplikacije za društvene mreže i vijesti.Kada krenete na doomscrolling, donošenje svjesnog izbora da zatvorite aplikaciju ili prozor može se činiti gotovo nemogućim. Srećom, tehnologija vam može pomoći da sami donesete tu odluku prije vremena (prije da se izgubite u vrtlogu)—i da se toga držite. Možete postaviti stroga ograničenja upotrebe na svojim društvenim medijima ili aplikacijama za vijesti koristeći postavke telefona (još jedna preporuka od dr. Mbilishake). Postoje i aplikacije koje blokiraju smetnje i dodaci za preglednik koje možete koristiti da spriječite pregledavanje vijesti tokom određenih perioda ili kada dostignete određeno vremensko ograničenje.

11. Isključite push obavještenja.Ovo je očigledna, ali često nedovoljno korištena strategija koju Riana Elyse Anderson, PhD, docent na Odsjeku za zdravstveno ponašanje i zdravstveno obrazovanje na Univerzitetu u Michigan, predložio je SELF-u. (Dr. Anderson također savjetuje da postavite određenu fizičku udaljenost između vas i telefona tako što ćete ga, recimo, staviti u drugu prostoriju, kako biste se oduprli svojoj želji da ga provjerite.) Druga taktika je strateški korištenje push obavještenja – uključivanje obavještenja za jednu ili dva specifična izvora vijesti i isključiti sve ostalo. Na taj način možete biti sigurni da ćete biti upozoreni o važnim novostima dok se odmarate od stalnog provjeravanja telefona.

11. Dajte sebi potpunu dozvolu da se privremeno isključite.Da, smijete isključiti vijesti i zonirati na smećenoj reality televiziji ili izbrisati svoje aplikacije na jedan dan ili dva dok se isključite i fokusirate na druge stvari. Često se osjećamo krivim zbog korištenja ometanja i poricanja kada su stvari teške, ali to mogu biti zdravi mehanizmi suočavanja koje možemo koristiti u kombinaciji s drugim strategijama, kao što je SELF objasnio. Velika je razlika između zarivanja glave u pijesak i strateškog korištenja ometanja ili bijega da se odmorite od vijesti. „Nekim ljudima je potrebno mentalno resetovanje“, rekao je dr. Bonior za SELF. Moglo bi vam pomoći da se napunite kako biste dugoročno mogli ostati angažirani. (Evo više o tome kako koristiti ometanje na pametan, pažljiv i uravnotežen način.)

13. Poduzmite male korake akcije.Lako je osjećati se nemoćnim usred užasnog ciklusa vijesti. Ali korištenjem nekih od gore navedenih strategija, možete imati pozitivan utjecaj na vlastitu dobrobit, kao i na druge ljude – bliske i udaljene. Kada se brinete o svom mentalnom zdravlju, na boljem ste mjestu da pomognete drugima. A način da pomognete sebi i svojim bližnjima jeste da razmislite o tome koje male, opipljive akcije možete preduzeti upravo sada. Na primjer, možda se vaš glas čuje kroz političku akciju (kontaktiranjem s predstavnikom ili prisustvovanjem protestu), davanje donacije uglednoj neprofitnoj organizaciji koja direktno pomaže ljudima pogođenim krizom (Charity Navigator je dobar, ali neiscrpan izvor za grupe za provjeru), ili pomoć u lokalnoj organizaciji koja nema nikakve veze s onim što se dešava u vijestima. Zapravo, ako radite nešto u stvarnom svijetu, izvan medijskog vrtloga, može vam pomoći da se izvučete iz stresnog ciklusa vijesti (makar samo nakratko), koristi ljudima koji pate i vratite mali, ali pravi osjećaj za djelovanje.

Povezano:

13 Simptomi fizičke anksioznosti koji dokazuju da nije sve mentalnoŠta gledati na Netflixu sljedeći put kada se osjećate pod stresom2113 Popodnevne navike koje daju energiju kada vam zatrebaju a Pick-Me-Up

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.