Magazin

Zašto se zbog 'loše' fotografije osjećate kao govno—i kako se manje brinuti

0 32

Naše lice na fotografijama je također nepoznato – ne samo da vidimo tuđa lica mnogo više nego svoja, već smo i navikli da vidimo svoju sliku u ogledalu, u kojoj su naše crte lica obrnute slijeva na desno, praveći slike o sebi pomalo neugodnim u poređenju. (Ko može zaboraviti tvrdnju Cher Horowitz u Clueless da uvijek uzima polaroide jer ne vjeruje ogledalima?). “A može biti posebno uznemirujuće kada to kako se osjećamo nije prikazano na fotografiji onako kako smo to zamislili u našim glavama,” dodaje Seegmiller. Slika, poput one koju sam vidio na svojoj zabavi, može razbiti naš osjećaj kako izgledamo, stvarajući opći osjećaj nesigurnosti i neizvjesnosti—ili, u mom slučaju, promijeniti cjelokupnu percepciju večeri.

Povrh svega, tu je i činjenica da „postoji neki privid trajnosti sa fotografijama“, kaže Seegmiller. „Odraz u ogledalu je odraz. Kreće se sa trenutkom; nije popravljeno. Fotografija bilježi mirni trenutak u vremenu.” Ovaj mirni trenutak tada ne samo da se može dijeliti javno na internetu, već i beskonačno ispitivan na način na koji odraz nikada ne bi mogao biti. Ako vam se ne sviđa ono što vidite, ne možete ništa učiniti povodom toga—osim fiksirati.

Kako se i dalje osjećati dobro (ili barem OK) kada fotografija je lošaNakon što sam vidjela tu sliku na svojoj večeri, na kraju sam uspjela da se izvučem iz frke i uživam u ostatku noći fokusirajući se na dobar razgovor i podsjećajući se da niko nije obraćao toliko pažnje na moj izgled kao ja – što su i jedno i drugo, kako sam naučio, korisni načini za rješavanje loših fotografija, prema stručnjacima s kojima smo razgovarali. Evo šta su oni predložili:

Priznajte svoje negativne misli—a zatim pokušajte da odvratite pažnju.

“Možete imati negativnu misao , primijetite to, a zatim idite dalje”, kaže za SELF dr Nadia Craddock, primijenjena istraživačica imidža tijela u Centru za istraživanje izgleda. Na primjer, mogu pomisliti: “Vau, moja koža izgleda tako loše na toj slici” i promatrati tu misao bez primjene značenja ili pridavanja emocija ili prosuđivanja – naravno, lakše je reći nego učiniti, ali je vrlo korisna vještina koju vrijedi izgraditi , i ključni dio mnogih vježbi svjesnosti.

Kada priznate svoje misli, možete pokušati prebaciti fokus negdje drugdje. „Svi imamo svoje načine da izađemo iz glave“, kaže dr. Craddock, „zato je vredno istražiti koje su strategije najbolje za vas – da li je to pozvati prijatelja, uroniti u posao ili zabavan projekat, krenuti u hodati, puštajući svoju omiljenu pjesmu na blast?” Bez obzira na to što vam je smetnja pri izboru, cilj je da stavite ne-idealnu fotografiju na svoje mjesto—to je u konačnici samo dvodimenzionalna slika, a ne prikaz onoga ko ste ili oznaka vaše vrijednosti.

Iako bi vam odvraćanje pažnje moglo izgledati kao izbjegavanje, činjenica je da je spiralno razmišljanje o tome kako vaša bedra izgledaju na slici…vjerovatno vrijedno izbjegavati! Preusmjeravanje vaše pažnje može vam također pomoći da nesigurnost svoje slike tijela stavite u perspektivu.

Vježbajte zahvalnost za svoje tijelo i njegove sposobnosti.

Možda zvuči kao bezobrazan savjet za samoljublje, ali fokusiranje na funkciju vašeg tijela, a ne samo na njegovu formu, može vam pomoći da o tome manje oštro prosuđujete. “Razmislite o tome šta vam vaše tijelo dozvoljava,” predlaže dr. Craddock. “Ovo bi čak moglo biti vidljivo na fotografiji, na primjer, ako se bavite nekom vrstom aktivnosti, poput vožnje bicikla, sviranja instrumenta ili plesa.” Ili vam je možda vaše tijelo omogućilo da prošetate na rođendanski ručak svog najboljeg prijatelja ili da zagrlite brata ili sestru koju niste vidjeli prije pandemije.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.