Magazin

Šta uzrokuje Hidradenitis Suppurativa?

0 364

Postoje različiti potencijalni uzroci hidradenitis suppurativa (HS) kojih treba biti svjesni, jer ne postoji samo jedan faktor koji podstiče razvoj stanja kože. Istraživači još uvijek imaju puno pitanja o tome zašto se HS javlja kod određenih ljudi, uključujući kako njegovi osnovni uzroci mogu pomoći stručnjacima da bolje razumiju opcije liječenja hidradenitisa suppurativa.

Hidradenitis suppurativa je kronično stanje koje je karakterizirano bolnih kvržica koje se stvaraju ispod kože. Simptomi se obično javljaju na dijelovima tijela gdje se vaša koža trlja (poput pazuha, regije prepona, ispod grudi ili na zadnjici), a izbočine ili rane mogu propuštati gnoj ili mirisnu tekućinu, prema Mayo Clinic. U teškim slučajevima, ispod kože se mogu razviti tuneli, povezujući lezije jedna s drugom.

Negdje između 1% do 4% ljudi u SAD1 imaju hidradenitis suppurativa, a za mnoge od njih to može biti fizički i emocionalno bolno. Osobe s hidradenitis suppurativa često kažu da se osjećaju samosvjesno kako izgleda njihova koža zbog stigme povezane s tim stanjem. Zato je toliko važno razumjeti faktore rizika za hidradenitis suppurativa – i znati da niste krivi za to stanje. Evo šta stručnjaci do sada znaju o uzrocima hidradenitisa suppurativa.

Šta stručnjaci znaju o uzrocima hidradenitis suppurativa?

Ne postoji jasan odgovor na to šta uzrokuje hidradenitis suppurativa, kako u pogledu toga šta dovodi do stvaranja pojedinačnih kvržica, tako i zbog čega se to stanje pojavljuje kod određenih ljudi, ali ne drugi. Stručnjaci su prethodno teoretizirali da se hidradenitis suppurativa razvija kada su apokrine znojne žlijezde2—koje se nalaze u pazuhu, preponama i dojkama (najčešće zahvaćena područja)—zaražene. Međutim, istraživači su kasnije otkrili da stanje potječe od folikula dlake, a ne od apokrinih znojnih žlijezda, što je dovelo do trenutne teorije da su pojedinačne kvržice uzrokovane blokiranim folikulima dlake3 .

Ali to je samo dio priče, kaže za SELF Christopher Sayed, MD, vanredni profesor dermatologije na Univerzitetu Sjeverne Karoline u Chapel Hillu. Osim okluzije folikula, što znači da se folikuli dlake blokiraju, a zatim pucaju, razvoj hidradenitisa suppurativa je također povezan s nekom vrstom upale u tijelu, objašnjava dr. Sayed.

Općenito, vaš imunološki sistem napada strane tvari za koje smatra da su štetne, kao što su patogeni poput virusa gripe, kako bi pokušao da vas očuva zdravim, prema Klivlendskoj klinici. Tokom ovog procesa, vaše imunološke ćelije pokreću upalni odgovor kako bi pokušale olakšati zacjeljivanje, što ponekad može uzrokovati crvenilo, oticanje i bol.

Međutim, kod hidradenitisa suppurativa, istraživači misle da je vaš imunitet sistem preterano reaguje na benigne situacije, poput blokiranih folikula dlake, i kao rezultat toga pokreće proces upale u tom opštem području. Vremenom, kronična upala može uzrokovati stvaranje više apscesa 2, što zauzvrat može dovesti do više bola, otoka i drugih neugodnih simptoma, ovisno o fazi hidradenitis suppurativa Vi ste unutra. Zbog toga se hidradenitis suppurativa smatra upalnim stanjem. (Samo da budemo jasni, hidradenitis suppurativa se ne smatra autoimunom bolešću, a to je kada vaš imuni sistem greškom napada zdrave ćelije u vašem telu.)

Takođe je važno razumeti da je to isto tako važno razumeti. hidradenitis suppurativa nije bolest koja je uzrokovana individualnim ponašanjem osobe—i definitivno je ne možete prenijeti na druge. Na primjer, ne možete razviti stanje zbog loše higijene i ne možete ga prenijeti tjelesnim kontaktom jer nije zarazno, prema Mayo Clinic. „Ako bi poboljšana higijena fiksirala hidradenitis suppurativa, ne bi bilo hidradenitis suppurativa“, kaže dr. Sayed.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.