Magazin

Kendall Jenner govori o svojoj socijalnoj anksioznosti i kako se ona nosi

0 40

Kendall Jenner nedavno je podijelila svoju borbu sa socijalnom anksioznošću u iskrenoj objavi na Instagramu.

“Moja anksioznost (posebno socijalna anksioznost) je 100 u posljednje vrijeme. Došla sam na mjesto gdje se ne osjećam loše zbog toga”, napisala je 26-godišnja manekenka u naslovu. A Džener definitivno nije sama u tim osećanjima. Prema nedavnim podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), otprilike 11% odraslih redovno ima osjećaj zabrinutosti, nervoze ili anksioznosti.

Jenner je dodala da upravlja svojim osjećajima anksioznosti tako što na početku svog dana neguje „smireniji, pozitivniji način razmišljanja” i priznaje joj potrebu za ličnim prostorom i „ vrijeme nasamo.” A prema izgledu videa koji je pratio njenu objavu, našla je mirno mjesto za malo razmišljanja.

Snimak nudi pogled na mirno dvorište ograđeno zidom, u kojem ima puno zelenila i malog vodenog objekta u centru. U interesu širenja „dobrih vibracija“, Džener nastavlja da deli kako je započela svoj dan: odvojila je vreme za vođenje dnevnika, zapisala sve aspekte svog dana zbog kojih je najviše uzbuđena i izrazila zahvalnost za sve svoje „blagoslove“. ” Kaže i da je “uživala sunce”, dok je uživala u čaju i praktikovala duboko disanje. Džener kaže da pokušava da izvodi “10 duboke udisaje/izdisaje” pre nego što koristi telefon ujutru.

Istraživanje je pokazalo da svi od vojnih veterana koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja do studenata u ispitnim uslovima mogu imati koristi od kontrolisanog, sporog disanja. Sistematski pregled koji je istraživao psihofiziološke mehanizme iza kontroliranog disanja otkrio je da tehnike disanja poboljšavaju “autonomnu, cerebralnu i psihološku fleksibilnost”. To je zato što disanje može dovesti do promjena u nervnom sistemu, uključujući povećanje varijabilnosti otkucaja srca (fluktuacija u vremenskim intervalima između otkucaja srca) i povećanu aktivnost u moždanoj kori (najveći dio mozga koji kontrolira više funkcije), a sve to može dovesti do pojačanog osjećaja udobnosti, opuštenosti, energije i budnosti, a istovremeno ublažiti osjećaj anksioznosti, depresije i ljutnje.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.