Magazin

Šta treba znati o fotografijama 'trudničkog nosa' koje su svuda po TikToku

0 12

Postoji mnogo tjelesnih promjena koje treba očekivati ​​tokom trudnoće – među njima je, naravno, rastući stomak. Ali… nos koji raste? Prema nekim ljudima koji su bili trudni, to može biti zbunjujuća nuspojava. I izaziva mnogo brbljanja na društvenim mrežama, zahvaljujući mnoštvu ljudi koji objavljuju fotografije svog „nosa trudnoće“ prije i poslije na TikTok-u.

U jednom videu koji je dobio više od 39,000 lajkova, TikTok korisnik @mamba.basa je podijelio fotografiju “prije”, napominjući da je mislila da će izgledati “tako slatko” tokom trudnoće. Video se zatim okreće na drugu fotografiju, na kojoj njeno lice (i nos) izgledaju malo drugačije. Natpis glasi: “Pogledajte već veličinu mog nosa… #pregnancynose.”

„Moje lice je tako nateklo pred kraj trudnoće“, rekao je kolega TikTok korisnik @alexajoelenejacobson u videu. Podelila je i fotografiju svog lica “tačno mesec dana” pre porođaja, uz upozorenje da promene koje je doživela nisu bile zbog debljanja. “Ovo je bilo samo zbog oticanja i sve vode koju sam zadržavala”, rekla je. “Osjećam se kao da je za cijeli inč širi nos. Lice mi je bilo tako zategnuto.”

Naravno, TikTok je prepun sumnjivih zdravstvenih tvrdnji, pa je razumljivo sumnjati. Evo dogovora, prema stručnjacima.

Ispostavilo se da je “nos za trudnoću” realna mogućnost.

Ako razgovarate sa doktorom, oni bi to mogli nazvati “rinitisom u trudnoći”. Ne postoji tona istraživanja o ovoj nuspojavi, ali jedna 44 studija je otkrila da 39% 44 trudnica koje su učestvovale u istraživanju je doživjelo. Drugi stariji rad definiše trudnički rinitis kao “nazalna kongestija u posljednjih šest ili više sedmica trudnoće, bez drugih znakova infekcije respiratornog trakta i bez poznatog alergijskog uzroka” – ali izgled vašeg nosa može se promijeniti u bilo kojem trenutku trudnoće, Christine Greves, MD, ginekolog sa sertifikatom odbora u bolnici Winnie Palmer za žene i bebe u Orlandu, kaže za SELF.

Na primjer, vaš nos može izgledati veći ili može izgledati natečeno i natečeno. Može se čak osjećati zagušljivo ili začepljeno, poput onoga što biste doživjeli s rasplamsanim alergijama ili prehladom, Linda N. Lee, MD, FACS, doktorica u Massachusetts centru za očnu i estetsku hirurgiju lica i uši i docentica otorinolaringologije – hirurgije glave i vrata na Harvard Medical School, govori SELF-u.

Tačan uzrok “nosa u trudnoći” je u zraku, ali stručnjaci imaju neke čvrste teorije.

Nije potpuno iznenađujuće doživjeti oticanje na neočekivanim mjestima tokom trudnoće jer tijelo proizvodi mnogo više krvi i tekućine kako bi podržalo potrebe fetusa. “Tijelo želi da poveća protok krvi u matericu,” kaže dr. Lee, ali sva ta dodatna tekućina treba negdje otići, što može uključivati ​​i nazalne prolaze. Postoji i “opuštanje krvnih sudova” koje se može dogoditi zbog povećanja hormona progesterona u tijelu tokom trudnoće – a to “može rezultirati da nos izgleda malo veći”, kaže dr. Greves. Može biti uključen i hormon rasta placente (PGH), koji proizvodi i luči placenta tokom trudnoće.

Ne možete zaustaviti trudnički nos (ili bilo koje drugo oticanje)—ali to neće trajati zauvijek.

Nažalost, ne postoji To nije čudesni proizvod ili tehnika masaže koja će u potpunosti smanjiti oticanje nosa ili lica tokom trudnoće, kaže dr. Greves. Ali ako imate posla sa dosadnim začepljenjem pored tog otoka, dr. Lee kaže da upotreba fiziološkog spreja za nos može pomoći u otklanjanju začepljenosti—samo se pobrinite da o tome prvo porazgovarate sa svojim doktorom.

Dobre vijesti: oticanje u trudnoći neće trajati vječno. Neka istraživanja sugeriraju da može proći samo dvije sedmice nakon porođaja da se rinitis u trudnoći riješi sam od sebe, ali dr. Greves kaže da količina vremena potrebnog da se vrati u “normalno” može varirati od osobe do osobe, od nekoliko sedmica do šest mjeseci – što znači da bi se vaš nos trebao vratiti na svoju uobičajenu veličinu do tada ili (nadamo se) prije.

Povezano:

Umor od trudnoće je tako stvaran—Evo nekih stvari koje mogu pomoći7 načina da pripremite svoju vezu za IVFEvo zašto se nosite s paklom koji je žgaravica tokom trudnoće

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.