Magazin

Šta su tablete paste za zube? Plus 5 opcija koje možete isprobati 2023.: Ugrizi, Huppy, Zdravo, Unpaste

0 76

Ako niste čuli za tablete paste za zube, vjerovatno nemamo isti TikTok algoritam. Tablete paste za zube su popularna alternativa tradicionalnoj pasti za zube u tubama; obično sadrže slične aktivne sastojke koji čiste vaše zube, ali imaju čvrstu formulu (u odnosu na vašu tipičnu pastu za zube u gelu). Sve što treba da uradite da biste “aktivirali” tablete je da ih sažvakate, a zatim počnete da četujete. Počeće da se pjene za nekoliko sekundi kada se pomešaju sa pljuvačkom ili vodom.

Zvuči zabavno, zar ne? Tablete paste za zube su u trendu, ali da li su dobre za vaše zube kao obična stara pasta za zube u tubi? Zamolili smo stručnjake za oralnu njegu da procijene—i zaokružili nekoliko proizvoda koje ćete i vi razmotriti.

Koje su prednosti tableta paste za zube? Sa stanovišta oralne njege, mnoge tablete paste za zube sadrže sastojke na koje se tradicionalne tube paste za zube oslanjaju kako bi vaši zubi i desni bili čisti i zdravi.

Prema Michael Wei, DDS , generalni i kozmetički stomatolog iz New Yorka, trebali biste potražiti tablete paste za zube koje sadrže kalcijum karbonat (sastojak koji pomaže u uklanjanju naslaga plaka), silicijum (abraziv koji pomaže u poliranju zuba i razbija mrlje), natrijum bikarbonat (aka soda bikarbona, koja pomaže u izbjeljivanju zuba), i, naravno, fluor. „Fluorid, koji je mineral koji pomaže u jačanju cakline na zubima, vrlo je važan“, kaže za SELF Dianne Sefo, RDH, MEd, klinička vanredna profesorica i predsjedavajuća dentalne higijene i stomatološke asistencije na NYU College of Dentistry. “To čini zube manje osjetljivim na karijes i manje je vjerovatno da će se istrošiti od kisele hrane i pića.”

Postoje i tablete bez fluorida koje se često oslanjaju na mineral nano-hidroksiapatit (N -HA); neka istraživanja – koja su analizirala sastojak tradicionalne paste za zube, a ne tableta – pokazuju da može pomoći u jačanju cakline. Dok su stomatološki stručnjaci s kojima je SELF razgovarao primijetili da je fluor zaista važan, opcije bez fluora su korisne za ljude koji su osjetljivi ili alergični na sastojak; na primjer, neke paste za zube sa fluorom mogu izazvati perioralni dermatitis, ili upalu kože oko usta, kod ljudi koji su osjetljivi.

S obzirom na njihovu čvrstu formulu, paste za zube su također mnogo manje neuredan od njihovih alternativa za gnječenje, prskanje, kaže dr. Wei SELF-u. Štaviše, male pločice mogu biti prikladnije za putovanja od paste za zube, jer možete staviti koliko god vam je potrebno u limenku i ne brinuti o TSA propisima. Tablete se obično nalaze u staklenoj, aluminijskoj ili papirnoj ambalaži, tako da ćete vjerovatno smanjiti i plastični otpad. (Svako se malo računa, ljudi!)

Postoje li neki nedostaci koje treba razmotriti prije nego probate tablete paste za zube?Spomenuli smo Važnost fluora za vaše zube je iznad, tako da je također ključno napomenuti da trenutno na tržištu postoji vrlo malo tableta paste za zube koje sadrže fluor. Osim ako niste osjetljivi ili alergični na fluor, i Sefo i dr. Wei snažno preporučuju korištenje paste za zube koja je formulirana s njim. (Sefo također napominje da nijedna tableta paste za zube koja je trenutno na tržištu nema pečat prihvaćanja Američkog stomatološkog udruženja (ADA); međutim, ADA odobrava samo formule pasta za zube obogaćene fluoridom i budući da su ove tablete prilično nove, vjerovatno je potrebno više podataka.)

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.