Magazin

Šta je sa Omega-3?

0 20

Jake Stewart

februar 15, • 1 min čitanja

Omega-3 suplementacija je bila svuda u zdravlju i fitnesu svijetu u novije vrijeme. Neki izvori predlažu divlje tvrdnje o njegovoj efikasnosti i rasponu zdravstvenih prednosti. Iako su neke od ovih tvrdnji pretjerano grandiozne prirode, definitivno se pokazalo da ovaj dodatak ima mnogo pozitivnih učinaka na tijelo potkrijepljenih istraživanjima. Saznajte kako uvođenje omega-3 masnih kiselina u vašu ishranu može poboljšati vaše zdravlje i dugovječnost.

Opustite se Omega-3 je vrsta polinezasićenih masnih kiselina, neophodna za pravilno funkcionisanje brojnih zdravstvenih sistema. Njegovi glavni učinci na tijelo vide se u njegovoj sposobnosti da snizi upalu i pozitivnim ishodima toga. Jedna studija sprovedena na studentima medicine tokom njihove stresne završne nedelje pokazala je da je dodatak omega-3 efikasan u smanjenju simptoma anksioznosti i ukupne telesne upale (1). Iako se ovaj zaključak sam po sebi čini dubokim, on je također pomogao da se pokaže da omega-3 ima blagotvorno djelovanje na mlađu populaciju.

Heart Healthy Način na koji omega-3 može smanjiti upalu također uzrokuje potencijalno smanjenje krvnog tlaka. Kada imate niži krvni pritisak, to može ojačati zdravlje srca. Druga studija o efikasnosti omega-3 pokazala je da suplementacija pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti (2). Bilo da ga uzimate zbog mentalnog ili fizičkog zdravlja, uključivanje dovoljno omega-3 u svoju prehranu sigurno će pomoći. U kombinaciji s dosljednim kardiovaskularnim vježbama, ovo može biti odličan poticaj za smanjenje rizika od srčanih bolesti.

Pravi otvarač za oči Još jedna od dobro proučavanih prednosti koje omega-3 može imati je prevencija makularne degeneracije povezane sa starenjem. Kako starimo, naše oči postaju slabije. Međutim, pokazalo se da suplementacija omega-3 pomaže u ublažavanju ove degeneracije (3). Zaista, efekti omega-3, i trenutni i dugoročni, daleko opravdavaju njegovo uključivanje u zdravu ishranu.

Kako se zasititi Ako želite maksimizirati zdravstvene prednosti ove esencijalne masne kiseline, mi smo za vas. Omega-3 se prirodno može naći u chia sjemenkama, lanenim sjemenkama i masnoj ribi, kao što su losos, skuša i tuna. Ako želite da ne nagađate kako biste osigurali optimalan unos omega-3, onda je kvalitetno laneno ulje ili dodatak ribljeg ulja pravo za vas. Dodaci prehrani osiguravaju da dobijete visoku dozu omega-3 masti bez potrebe da konzumirate toliko porcija ove riblje hrane. Poboljšajte svoju ishranu tako što ćete preuzeti odgovornost za ono što omega-3 može učiniti za vas.

Citirano djelo

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15 31582621https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ 31582621/31582621 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24557349/ 31582621 31582621

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.