Magazin

Shannen Doherty dijeli iskrene fotografije svoje bitke s rakom

0 13

Shannen Doherty nudi razmišljanja o svom dugom putu od raka u čast Mjeseca svijesti o raku dojke. Glumica, koja ima rak dojke IV stadijuma, objavila je nekoliko iskrenih fotografija koje dokumentuju njenu borbu sa bolešću na Instagramu, gdje je podijelila i nekoliko lekcija koje je naučila o tome kako proći kroz teška vremena.

„Za mjesec podizanja svijesti o raku dojke, htjela bih podijeliti više svog ličnog putovanja od prve dijagnoze do druge“, napisala je Doherty, kojoj je rak dojke prvi put dijagnosticiran 2015, otišla je u remisiju 2017 i objavila da se njen rak vratio u 2020. „Je li sve lijepo? NE, ali istinito je i nadam se da ćemo se podijeliti s tim da svi postanemo obrazovaniji, upoznati kako rak izgleda. ”

Prva fotografija je selfie snimljen iz kreveta i snimljen nekoliko nuspojava koje je Doherty doživjela tokom svog prvog ciklusa liječenja u 2015: krvarenje iz nosa i iscrpljenost. “Imala sam mastektomiju i radila hemoterapiju i zračenje”, rekla je Doherty. “Imala sam mnogo krvarenja iz nosa zbog hemoterapije. Nisam siguran da li je neko od vas ovo doživio. Bio sam i izvan umora. ”

I umor i krvarenje (iz područja poput nosa ili desni) su među mnogim potencijalnim nuspojavama kemoterapije, kako je izvijestio SELF. Ljudi koji se podvrgavaju hemoterapiji često su pod stresom, doživljavaju zamorne fizičke nuspojave (poput mučnine ili povraćanja) i ne spavaju dovoljno. Mogu razviti i anemiju, stanje koje može uzrokovati umor, jer kemoterapija može ubiti ćelije koje stvaraju krv u koštanoj srži. Do pretjeranog krvarenja i modrica može doći i zbog toga što kemoterapija smanjuje broj trombocita u tijelu, koji su stanice koje pomažu vašem zgrušavanju krvi.

Na drugoj fotografiji Doherty nosi komplet pidžame Cookie Monster i masku za oči koju joj je poklonila prijateljica. U naslovu, Doherty govori o važnosti pronalaska veselja i humora čak i u najtežim vremenima. „Razveselila sam se stavljajući smiješnu pidžamu koju mi ​​je dala moja prijateljica Kristy. Jesu li me zapravo razveselili? Da !! Lol ”, napisala je Doherty. “Izgledao sam smiješno i u toj smiješnosti sam se mogao nasmijati sam sebi. Pronalaženje humora pomoglo mi je da prođem kroz ono što se činilo nemogućim. ” Dodala je: “Nadam se da ćemo svi pronaći humor u nemogućem.”

Doherty je rekla da se dijeljenjem fotografija nada nadahnuti ljude da prate termine liječnika i osnažiti ih da se suoče sa svojim strahovima. „Nadam se da ću ohrabriti ljude da idu na mamografiju, na redovne preglede, da smanje strah i suoče se sa svime što je pred vama“, napisala je.

Doherty je u februaru otkrila 2020 da joj se rak ponovio i napredovao do stadija IV, nakon što je od tada bio u remisiji 2017. U stadiju IV ili metastatskom karcinomu dojke, rak se proširio izvan tkiva dojke i obližnjih limfnih čvorova na udaljenije dijelove tijela – najčešće pluća, jetru ili kosti, prema Američkom društvu za borbu protiv raka, a ponekad i druge organe.

U septembru je Shannen Doherty otvorila stvarnost života sa rakom IV stadija, kako je izvijestio SELF. “Moj muž kaže da nikada ne biste znali da imam rak ”, rekla je Doherty. „Nikad se zaista ne žalim. Ne pričam o tome. To je dio života u ovom trenutku. ” Rekla je da osjeća “odgovornost” da “govori o raku i možda više educira ljude i stavi im do znanja da su osobe s IV stadijumom jako žive i vrlo aktivne”.

Vezano:

Izuzetna, bolna ironija biti urednik zdravlja sa rakom dojke tokom mjeseca svijesti o raku dojke Shannen Doherty kaže da je njen rak dojke IV faze “dio života u ovom trenutku” Zašto odbijam koristiti metafore o raku ‘Rat’, ‘Borba’ ili ‘Bitka’

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.