Magazin

Evo kako da ostanete hladni i sigurni na ekstremnim vrućinama

0 16

I zaista je teško se razumno ohladiti bez AC, posebno kada vrijeme postane ovako zagušljivo. Klima uređaj, osim što hladi vašu okolinu, pomaže u uklanjanju vlage iz zraka, kaže dr. Pryor. Kao rezultat toga, podržava vaše tijelo u ključnoj regulaciji temperature. „Mi smo jedna od rijetkih vrsta na Zemlji koja će se odreći vode iz tijela znojenjem“, objašnjava on. “Kada se znojimo u suvom okruženju, veća je vjerovatnoća da će ispariti i ponijeti toplinu sa sobom. Ali kada se znojimo u vlažnom okruženju, teže se ohladiti.”

Budući da je vlažnost faktor u sposobnosti vašeg tijela da se ohladi, važno je “obratiti pažnju na indeks topline—mjera ambijentalne temperature i vlažnosti,” kaže za SELF Mark Conroy, MD, ljekar hitne medicine i sportske medicine na Medicinskom centru Wexner Univerziteta Ohajo. “Na primjer, ako je temperatura zraka 99 stepeni, a relativna vlažnost 15%, indeks topline će biti 100 stepeni”, napominje NWS. Trebali biste biti oprezni kada indeks topline dostigne 30 stepeni; 30 stepeni vas stavljaju u teritoriju “ekstremnog opreza”; i sve iznad 100 stepeni je opasna zona.

Postoje i drugi faktori kojih treba biti svjesni , također. Iako je “sjena od pomoći za smanjenje dodatne temperature koju dodaje direktna sunčeva svjetlost”, ona “ne snižava temperaturu okoline ili vlažnost”, kaže za SELF Lewis Nelson, MD, predsjedavajući hitne medicine na Rutgers New Jersey Medical School. Okretanje ventilatora stvara povjetarac, da, ali on „jednostavno pomiče vruć i vlažan zrak kroz vašu kožu“ i neće pomoći vašem tijelu na način na koji mu je potrebno tokom ekstremne vrućine, kaže dr. Nelson. U stvari, Američki Crveni križ i Agencija za zaštitu okoliša napominju da korištenje ventilatora može uzrokovati dobivanje topline kada unutarnja temperatura dostigne negdje između 95 do 99 stepeni, ili iznad vaše tipične tjelesne temperature.

Ako nemate klima-uređaj, a vaše područje je u toplotnom talasu, možda ćete morati da razmislite o preseljenju na malo da biste ostali sigurni, kaže dr. Pryor. To bi moglo značiti da se privremeno družite s rođacima ili prijateljima ili posjetite centar za hlađenje zajednice ako su dostupni u vašoj blizini. „Vaš dom može postati sauna bez klima-uređaja na talasu vrućine“, naglašava dr. Pryor.

Još jedan profesionalni savjet: „Izlet u biblioteku, trgovinu, lokalni pab , ili bioskop može spasiti živote, posebno ako se noću ne hladi”, kaže za SELF William Roberts, MD, direktor programa sportske medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Minnesota. Budući da se bolest povezana s vrućinom može dogoditi zbog izlaganja toplini tokom vremena, ove pauze od visokih temperatura mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti, objašnjava on.

Šta postoje li još neki sigurnosni savjeti koji će vam pomoći da ostanete hladni na vrućini?Ulazak u klimatizovani prostor tokom ekstremne vrućine najbolji je način da se zaštitite od vrućine bolest, kaže dr. Pryor. Ali postoji nekoliko dodatnih stvari koje možete učiniti kako biste pokušali svesti rizik na najmanju moguću mjeru ako u bilo kojem trenutku niste u mogućnosti biti na klima-uređaju.

Pažljivo birajte odjeću.

Idite na laganu, svijetlu i široku odjeću (nešto poput pamučne ili lanene košulje). Teška, pripijena odjeća očigledno neće biti sjajna kada vaša koža očajnički treba da diše. U međuvremenu, tamna odjeća zapravo upija sunčeve ultraljubičaste zrake i može učiniti da se osjećate toplije, kaže dr. Pryor.

Preskočite električni ventilator kada je stvarno vruće.

Upamtite, ovo je posebno važno kada se temperatura zraka u zatvorenom prostoru prevrće 80 stepeni. Korištenje ventilatora može uzrokovati zagrijavanje vašeg tijela kada se unutrašnji termostat približi ovom broju. U ovom trenutku, važno je potražiti prostor koji obezbjeđuje AC ako možete.

Fokusirajte se na to da ostanete hidrirani.

Dr. Pryor kaže da je teško dati konkretnu preporuku za unos vode jer svaka osoba gubi vodu putem znoja u različitim količinama i različitim brzinama. Međutim, na početku bi žene općenito trebale nastojati da imaju . 5 šoljica tečnosti dnevno, a muškarci bi trebali cilj 15.5 šoljica, prema Američkim nacionalnim akademijama nauka, inženjerstva i medicine. Osim toga, dr. Pryor preporučuje da obratite pažnju na svoj urin. Ako je boje limunade ili svjetlije, dobar si. Ako je boje soka od jabuke ili je tamnije, vjerovatno trebate piti više vode. Još jedan savjet, prema dr. Conroyju: Polako s alkoholom i pićima s kofeinom, jer i jedno i drugo može doprinijeti dehidraciji.

Zaklonite se suncu.

Ako nemate sjenila ili zavjese, nije kasno za ulaganje. Prirodno svjetlo je ljetna prednost, ali zavjese mogu pomoći da “blokiraju sunčevo zračenje od sunca da zagrije zrak u vašem domu, efikasno održavajući vaš dom hladnijim”, kaže dr. Pryor. Tačan tip koji koristite je “malo vjerovatno” da će napraviti značajnu razliku, dodaje on, pa koristite ono što najbolje odgovara vašem domu i budžetu.

Ponovo razmislite o svom jelovniku za večeru.

Vaš štednjak i pećnica odaju mnogo topline i mogu učiniti vaš prostor još sparinijim. Umjesto toga, ako ste u mogućnosti, razmislite o tome da napravite obrok koji ne zahtijeva toplinu, poput jedne od ovih večera bez kuhanja.

Ograničite vrijeme na otvorenom.

Ako zaista želite da izađete napolje, imajte za cilj da to uradite kada je dan najhladniji, na primer rano ujutru (preporučeno vreme dr. Pryora) ili kada sunce počne da zalazi.

Smanjite naporne vježbe.

“Vježbanje je u redu ako znate kako smanjiti vrijeme i intenzitet vježbanja,” Dr. Roberts kaže. Dakle, ako obično trčite tri milje, možete umjesto toga trčati jednu ili dvije u hladnije doba dana, imati vodu sa sobom ili u blizini i praviti pauze da provjerite kako se vaše tijelo osjeća.

Zaštitite se od UV zraka.

Kada ste vani, nosite šešir širokog oboda, sunčane naočale i kremu za sunčanje širokog spektra sa minimalnim SPF 30 pomoći će zaštiti vaše kože od opekotina od sunca i toplotnog osipa, od kojih oboje može učiniti da se vaše tijelo osjeća toplije. (Ne zaboravite da se ponovo prijavite svaka dva sata ako se rashlađujete na bazenu ili na plaži!)

Istuširajte se ili okupajte hladnom vodom.

Ova vrsta ima efekat klimatizacije, objašnjava dr. Pryor. Hladna voda pomaže da brzo snizite tjelesnu temperaturu – i daje vam odličan osjećaj. Ovo je također važan savjet koji treba imati na umu ako vjerujete da se vi ili neko u vašoj blizini suočava s toplotnim udarom, što je najteža bolest povezana s vrućinom, kaže CDC. U ovom scenariju, tjelesna temperatura osobe će naglo skočiti i ona može prestati potpuno se znojiti, uz razne gore navedene simptome, poput ubrzanog pulsa i vrtoglavice ili konfuzije. Ako pokazujete znakove bolesti uzrokovane vrućinom ili se vaši simptomi pogoršavaju, dr. Pryor kaže da je vrijeme da nazovete 911 ili se uputite u hitnu

Vrijeme je ovdje kritično: kada je osoba u ovom stanju, ona treba da preduzme neke ključne korake dok čeka da stigne pomoć. Nepotrebnu odeću treba skinuti, i treba da uđu u kadu sa hladnom vodom ili pod hladan tuš, poprskaju se baštenskim crevom, naprskaju hladnom vodom ili stavite ledene obloge ili hladne, mokre peškire na telo— koja god metoda je u blizini i pomaže u agresivnom snižavanju njihove tjelesne temperature.

Ovo je situacija koju trebate izbjegavati kada udari toplotni talas. Ključna stvar koju treba zapamtiti je „ostati unutar svoje tolerancije na vrućinu i ne preuzimati nove aktivnosti kada je stvarno vruće“, kaže dr. Roberts. “Ako se osjećate pregrijano, stanite i pronađite hladno mjesto za odmor.”

Povezano:

Evo šta ‘trovanje suncem’ zapravo znači6 savjeta za plažu koji mogu učiniti vaše putovanje manje iscrpljujućimHow to Survive Boob Sweat Season911124

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.