Magazin

Kako testirati proizvode za njegu kože kod kuće, tvrde stručnjaci

0 12

Ako redovno čitate priče o njezi kože, vjerojatno ste naišli na često hvaljeni savjet da testirate nove proizvode prije nego što ih isprobate. (To je svakako prijedlog koji je SELF dao više puta!) Ali šta tačno uključuje testiranje novog seruma ili hidratantne kreme? Da li je to nešto što svi stvarno moraju da urade, ili više spada u kategoriju savjeta „operite tješicu sedmično“ – cilj koji je idealistički, ali se vjerovatno neće dogoditi svaki vrijeme bi trebalo?

Zamolili smo nekoliko vrhunskih dermatologa za njihovo mišljenje o ovoj uobičajenoj preporuci, kao i upute korak po korak kako testirati proizvode za njegu kože kod kuće.

Šta je testiranje proizvoda za njegu kože?Ovdje nije uključena raketna (pa čak ni dermatološka) nauka: A DIY patch test jednostavno uključuje nanošenje male količine novog proizvoda na neupadljivo mjesto – prije nego što ga namažete po cijelom licu ili tijelu – i praćenje vaše kože kako biste vidjeli kako reagira. (Više o svim tim pojedinostima slijedi.)

„Pomaže vam da znate da li ćete doživjeti reakciju na novi proizvod prije nego što ga primijenite na vaše lice, gdje je reakcija mnogo neugodnija za suočavanje,” kaže za SELF Hadley King, MD, certificirani dermatolog i klinički instruktor dermatologije na Weill Medical College Univerziteta Cornell u New Yorku. Samo nemojte ovo brkati sa profesionalnim testiranjem u ordinaciji, tokom kojeg dermatolog ili alergolog posebno testira reakcije na potencijalne alergene, poput uobičajenih sastojaka za njegu kože ili tvari iz okoliša. Do tog trenutka, DIY test zakrpa kod kuće može vam pomoći da utvrdite možete li tolerirati određeni proizvod, ali ako imate reakciju, neće tačno odrediti koji sastojak uzrokuje problem, Michelle Henry, MD, certificirana dermatolog i klinički instruktor dermatologije na Medicinskom koledžu Weill na Univerzitetu Cornell u New Yorku, kaže SELF-u.

Ko bi trebao razmotriti testiranje proizvoda za njegu kože pomoću flastera?Svi dermatolozi sa kojima je SELF razgovarao složili su se da je, u idealnom slučaju, testiranje na flasterima kod kuće dobra ideja za sve i svaki tip proizvoda koji ima produženi kontakt s vašom kožom, od hidratantna krema za šminku. Međutim, to može biti dugotrajno i glomazno. Kao takvi, svi su također naglasili da je testiranje zakrpa posebno važno za određene ljude. Ako ste ranije imali osjetljivu kožu; slabo su reagovali ili su iskusili iritaciju nakon upotrebe novih proizvoda u prošlosti; imate rozaceu, ekcem, psorijazu ili druga kronična stanja kože; ili imate poznate kožne alergije, testiranje kod kuće je posebno važno, kaže dr. King.

Također možete odlučiti da li ćete testirati zakrpu ili ne na osnovu vrste proizvoda koji isprobavate. „Većina ljudi se može izvući ako ne testira blage formule, poput hidratantnih krema bez mirisa koji ne sadrže nikakve aktivne sastojke,“ Melanie Palm, MD, certificirani dermatolog u San Diegu i klinički profesor na Scripps Encinitas Memorial Bolnica, kaže SELF. S druge strane, bilo koji proizvod sa dugačkom listom sastojaka i/ili aktivnim sastojcima kao što su retinoidi, kiseline za piling ili vitamin C, treba testirati na flasterima prije nego što ga u potpunosti uključite u svoju rutinu, jer je vjerojatnije da će oni izazvati reakciju, Dr Palm savjetuje.

Kako testirati proizvod za njegu kože

Naši stručnjaci dali su nekoliko malo drugačijih savjeta , tako da imate opcije.

Metoda podlaktice

Dr. King predlaže nanošenje tankog sloja novog proizvoda na područje čiste, suhe kože veličine nikla na unutarnjoj strani podlaktice. Zašto ovdje? To je diskretno mjesto, pa ako se reakcija ipak pojavi, neće biti super vidljiva. Ipak, koža je dovoljno nježna da se može uporediti s kožom vašeg lica, objašnjava ona. Ostavite ga i nemojte ga isprati, a zatim ponovo nanesite proizvod – istu količinu na isto mjesto – onoliko često koliko uputstva preporučuju, bilo to jednom ili dva puta dnevno.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.