Magazin

Evo kako izvršni direktor Googlea Sundar Pichai koristi 'duboki odmor bez spavanja' da se opusti

0 28

U nedavnom intervjuu s izvršnim direktorom Googlea i Alphabeta Sundarom Pichaijem, The Wall Street Journal se uhvatio u koštac s produktivnošću, razgovarao o Peloton vježbama za vikend, da zaposlenici Googlea dolaze u ured tri dana u sedmici, praveći kompromise kada je riječ o ispunjavanju dnevnih ciljeva i tehniku ​​meditacije poznatoj kao nespavanje dubokog odmora (NSDR). Intervju sa Pichaijem bio je dio Journal serije My Monday Morning – razgovori sa “samomotivisanim” pojedincima o tome kako započinju svoju sedmicu. Nedavni gosti su bili seksualni terapeut dr. Ruth Westheimer, model Bella Hadid i glumac Tracee Ellis Ross. je nešto u čemu vidim vrijednost, ali se borim za to.” Izvršni direktor, koji se prvi put pridružio Googleu 30 kao projektni menadžer, napomenuo je da umjesto toga preferira aktivniji oblik meditacije: hodanje. „Šetanje mi veoma pomaže. Mnogo mi je lakše razmišljati dok hodam ili koračam. Tokom pandemije, ponekad je bilo korisno izvesti svog psa u šetnju, a ja se mogu opustiti slušajući podcaste”, rekao je Journal. Njegovi omiljeni podcasti za opuštanje uključuju one zasnovane na NSDR-u, koji u suštini uključuje ležanje na mjestu, nepokretanje i usmjeravanje vaše svijesti na uspon i pad vašeg daha i senzacije u različitim dijelovima tijela. Takođe često uključuje aspekt vođenih slika. “Iako mi je teško meditirati, mogu otići na YouTube pronađite NSDR video”, rekao je Pichai za Journal. Cilj NSDR-a je postizanje izuzetno dubokog, rekuperativnog nivoa odmora—i to ne nužno kroz san. (Iako ponekad može dovesti do spavanja kao prirodne nuspojave.) Andrew D. Huberman, MD, navodno je prvi skovao izraz NSDR u pokušavaju privući ljude koji nisu bili upoznati s praksama meditacije ili svjesnosti i koji su se mogli osjećati otuđenim od ovih wellness koncepta. Dr. Huberman vodi laboratoriju Huberman na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford, koja istražuje kako mozak radi i kako popraviti neuronske krugove oštećene ozljedom ili bolešću.

Dr. Huberman je dugogodišnji praktičar NSDR-a. “Ja lično koristim NSDR svakodnevno ~10 godina i smatram da je [it] među moćnijim alatima za vraćanje izgubljenog sna, fokus (nakon) i neuroplastičnost”, napisao je na Twitteru. Neuroplastičnost je, objašnjava on, sposobnost mozga da se mijenja kao odgovor na iskustvo. Dr. Huberman je opširno govorio o NSDR-u u podcastu The Tim Ferriss Show u 2021, rekavši da je to način da se “namjerno pristupi stanjima dubokog odmora radi, opet, lakšeg uspavljivanja i smanjenja stresa, ali i radi povećanja stope učenja.” Za one koji su novi u praksi, dr. Huberman preporučuje da slijede Kamini Desai i Liam Gillen, dva učitelja joga nidre, vrste vođene meditacije čije ime znači „ jogijski san” na sanskrtu. Videozapisi i audio zapisi poput njihovih mogu vam pomoći da započnete. “Samoinduciranje stanja smirenosti kroz disanje i vid je obilježje joga nidre,” rekao je dr. Huberman na podcastu. “Naše misli prate našu viziju i disanje.” U Wall Street Journal intervjuu, Pichai se dotakao i najtradicionalnije verzije odmor: spavanje. Izvršni direktor Google-a je napomenuo da on obično spava šest i po do sedam sati svake noći i da ustaje između 6: 15 i 7: 15 am. On je također proveo veći dio 15 godina isti doručak od jaja na tostu sa toplim čajem. “To je jedini put kada mogu da se odmaknem i razmislim. Obično doručkujem tiho; čitanje vijesti mi je veoma važno”, rekao je za Journal.

Povezano: Dobro, radit ću jogu kod kuće. Ali kako da počnem?Ako ste loši u meditaciji, mogu li vam predložiti vezivanje čvorova?Nikada nije bilo bolje vrijeme za početak meditacije2004

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.