Magazin

Ove aktivnosti za ublažavanje stresa zapravo djeluju, tvrde stručnjaci

0 13

Ako osjećate da je vaš stres u posljednje vrijeme na drugom nivou, možda ćete pronaći malu utjehu u činjenici da definitivno niste sami. Prema izvještaju Američkog psihološkog udruženja 2022 Stres in America, zabrinutost oko novca i globalne nesigurnosti, da navedemo dva ogromna faktora, podigli su lični stres do nebo nivoi u SAD-u.

Dio razloga zašto smo svi tako uznemireni: % ispitanici su se složili da se „čini kao da je postojao konstantan tok kriza u posljednje dvije godine“ (potcenjivanje) i % je izjavilo da se osjećaju „ preplavljen brojem kriza s kojima se svijet trenutno suočava.” I pored tekuće globalne pandemije, stalno uznemirujućih ciklusa vijesti i rastućih troškova benzina i namirnica, mnogi od nas se još uvijek suočavaju sa uobičajenim stresorima u svakodnevnom životu kao što su porodica, karijera i drama u vezi.

Ne postoji brz način da se stres nestane, naravno. (A ako se radi o hroničnom problemu koji vas sprečava da živite ispunjenim životom, razgovor sa profesionalcem može biti najbolji način da se malo oslobodite pritiska i poboljšate svoje blagostanje – više o tome kasnije.) Ali postoje i stručnjaci uz podršku stručnjaka. aktivnosti za oslobađanje od stresa s kojima možete eksperimentirati kada se osjećate preopterećeno.

Izvlačenjem iz istraživanja o psihološkim praksama uključujući kognitivnu bihevioralnu terapiju, svjesnost i meditaciju, možda ćete moći napravite komplet alata za suočavanje koji vam odgovaraju kada vam život postane previše. U nastavku, dva licencirana terapeuta dijele svoje omiljene strategije za kratkoročno olakšanje od stresa i anksioznosti.

Šta je zapravo stres? Prema Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje, stres je reakcija vašeg tijela na nešto što se dešava vama ili oko vas. Važna prezentacija na poslu, užurbano i bučno putovanje na posao, ili čak izlazak sa nekim koga ste uzbuđeni što ćete upoznati, sve to može ukazati vašem telu da se nešto veliko dešava, što može aktivirati vašu reakciju na stres koji se bori ili beži.1 Stresor može biti jednokratna pojava (poput predstojećeg ispita ili turbulentnog leta) ili dugotrajna pojava (u u slučaju hroničnog zdravstvenog stanja, na primjer, ili prevelikog posla).

Stres je ipak malo drugačiji od anksioznosti, što je mnogima od nas također poznato. Kada ste pod stresom, vaši fizički simptomi će se obično prirodno povući kada stresor nestane. Anksioznost, s druge strane, koja je unutrašnja reakcija vašeg tijela na stres, možda neće nestati tako brzo. Čak i kada ne postoji neposredna fizička ili emocionalna prijetnja, anksioznost je psihičko stanje koje ima tendenciju da traje.

Neki fizički simptomi stresa i anksioznosti uključuju:

Povećan broj otkucaja srca Povećan krvni pritisakGlavoboljaNemir ili nesanica Bez obzira na to kako se vaš stres manifestira, ako počne da se osjeća neodoljivo i tražite olakšanje, razmislite o pokušaju nekog od ove stručno podržane strategije za smanjenje stresa za opuštanje vašeg uma i tijela:

Aktivnosti za oslobađanje od stresa koje stvarno djelujuOdbrojavajte da biste se prizemljili.

Kada je vaš unutrašnji pritisak visok, prilagođavanje spoljašnjem okruženju je vežba za oslobađanje od stresa koja vam može pomoći da se osećate malo više hladno . Rhayvan Jackson-Terrell, LCSW, direktorica wellnessa u NYC Health and Hospitals i terapeut za telehealth, kaže za SELF da često preporučuje „metodu 5-4-3-2-1“ svojim klijentima kao aktivnost svijesti osmišljenu da vas izvuče. vaše glave iu sadašnji trenutak.

73

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.