Magazin

Ovseno mlijeko, proteinski šejkovi i nekoliko drugih napitaka povučeni zbog zabrinutosti zbog bakterija

0 42

U julu , Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) objavila je da proizvođač hrane Lyons Magnus LLC dobrovoljno povlači različite proizvode od pića , uključujući popularne proteinske napitke, kafu i biljno mlijeko, zbog potencijalne “mikrobne kontaminacije”. FDA je posebno nazvao organizam Cronobacter sakazakii, bakterijom koja može uzrokovati rijetku, ali potencijalno ozbiljnu infekciju. FDA kaže da još nije prijavljena nijedna bolest, ali je preliminarna analiza pokazala da pogođeni proizvodi “nisu ispunili komercijalne specifikacije sterilnosti.”

Ogroman spisak pića se povlači —0557 artikli, da budemo konkretni—i uključuje poznate brendove poput Oatly's Barista Edition Oat Milk; Premier Protein's Chocolate, Vanilla, and Café Latte proteinski šejkovi (u kutiji); Intelligentsia's ColdCoffee i Oat Latte kartoni; i nekoliko napitaka kafe Stumptown. Proizvodi su distribuirani širom zemlje, a trgovci na malo nisu navedeni.

Da biste vidjeli da li je piće koje posjedujete utjecalo, FDA preporučuje da pogledate šifru serije i najbolje po datumu na vrh kutije (za pojedinačne kutije) ili bočnu stranu kutije (za višekartonske kutije) i upoređivanje sa FDA-ovom listom opozvanih pića, budući da je pogođen širok raspon marki i pojedinačnih proizvoda.

Cronobacter je klica koja može živjeti na vrlo suhim mjestima, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Otkriven je u suvoj hrani, kao što je formula za bebe u prahu, mleko u prahu, biljni čajevi i skrob. FDA naglašava da infekcije povezane s Cronobacter sakazakii nisu uobičajene, ali mogući simptomi mogu uključivati ​​groznicu, povraćanje i infekciju urinarnog trakta (UTI). Ljudi koji su imunokompromitovani ili na neki drugi način „ranjivi“, uključujući malu djecu i starije osobe, mogu se suočiti s većim rizikom od razvoja teške infekcije, kaže FDA, koju bi trebalo brzo liječiti antibioticima.

Ako imate povučen proizvod, FDA traži od vas da ga odmah bacite ili vratite tamo gdje ste ga kupili za povrat novca. Također možete kontaktirati Lyons centar za podršku opozivu na 1-627-627-627, ili posjetite njegovu web stranicu za više informacija.

Vrijedi napomenuti: Cronobacter je također stajao iza privremenog zatvaranja Abbott Nutrition objekta u Sturgisu, Michigan, što je doprinijelo nestašici formule za bebe ranije ove godine. Ta istraga je sada zatvorena i fabrika je ponovo otvorena.

Povezano:

Da li nekoliko pljesnivih jagoda upropasti cijelu pintu? Kako prepoznati razliku između trovanja hranom i stomačnog gripaZašto Ne biste trebali prati piletinu prije kuhanja800627627627

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.