Magazin

9 prirodnih načina za bolji san

0 41

Prema pouzdanim izvorima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), više od jedne trećine odraslih osoba u svijetu spava manje od šest sati noću.

To je loša vijest jer prednosti adekvatnog sna variraju od boljeg zdravlja srca i manje stresa do poboljšanog pamćenja i gubitka težine.

Prestanite piti kofein ili se šuljati dremajući i upotrijebite naše vrhunske savjete kako biste lakše zatvorili oči koje su Vam potrebne za upravljanje zdravljem.

1. Razvijte rutinu spavanja

To bi moglo izgledati primamljivo, ali spavanje do subote u podne samo će poremetiti vaš biološki sat i uzrokovati dodatne probleme sa spavanjem. Odlazak u krevet svake noći u isto vrijeme, čak i vikendom, praznikom i drugim slobodnim danima, pomaže u uspostavljanju vašeg unutrašnjeg sata za spavanje/buđenje i smanjuje količinu bacanja i okretanja potrebnih da zaspite.

2. Pokret!

Istraživači sa Odsjeka za neurobiologiju i fiziologiju Univerziteta Northwestern izvijestili su da su ranije sjedeći odrasli ljudi koji su aerobno vježbali četiri puta sedmično poboljšali kvalitet sna sa lošeg na dobar. Ne zaboravite završiti vježbe nekoliko sati prije spavanja kako ne biste bili previše umorni da biste se dobro naspavali.

3. Promijenite prehranu

Isključite hranu i piće koje sadrže kofein, poput kafe, čaja, alkoholnih pića i čokolade, do sredine popodneva. Neka večera bude Vaš najlakši obrok i završite je nekoliko sati prije spavanja. Preskočite začinjenu ili tešku hranu koja vas može držati budnima zbog žgaravice ili probavnih smetnji.

4. Ne pušite

Studija od pouzdanog izvora otkrila je da se pušači četiri puta češće neće osjećati odmorni nakon cijele noći od nepušača. Istraživači sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta Johns Hopkins to pripisuju stimulativnom učinku nikotina i noćnom povlačenju iz njega. Pušenje također pogoršava apneju za vrijeme spavanja i druge poremećaje disanja, poput astme, što može otežati miran san.

5. Recite ne alkoholu

Alkohol narušava obrazac spavanja i moždane valove koji Vam pomažu da se ujutro osvježite.

6. Nemojte igrati igrice sat vremena prije spavanja

Istraživanje Nacionalne fondacije za spavanje (NSF) pokazalo je da su gotovo svi sudionici koristili neku vrstu elektronike, poput televizije, računara, video igre ili mobitela, u posljednjih sat vremena prije odlaska u krevet. To je loša ideja. Svjetlost ovih uređaja stimulira mozak, otežavajući njegovo opuštanje. Odložite svoje spravice sat vremena prije spavanja kako biste brže zaspali i mirnije spavali.

7. Uredite krevet

Studija koju je proveo dr John Shepard sa klinike Mayo otkrila je da 53 posto vlasnika kućnih ljubimaca koji spavaju sa svojim ljubimcima svake noći ima poremećaj sna. A više od 80 posto odraslih koji spavaju s djecom imaju problema s spavanjem. Psi i djeca mogu biti neke od najvećih i najgorih spavača. Svako zaslužuje svoj prostor za spavanje, pa pse i djecu držite dalje od kreveta.

8. Zatamnite

Svjetlost govori vašem mozgu da je vrijeme za buđenje, pa učinite svoju sobu što mračnijom za spavanje. Čak i mala količina ambijentalnog svjetla s vašeg mobitela ili računara može poremetiti proizvodnju melatonina (hormona koji pomaže u regulaciji ciklusa spavanja) i ukupnog sna.

9. Koristite svoj krevet samo za spavanje

Vaš krevet bi trebao biti povezan sa spavanjem, neradom, jelom ili gledanjem televizije. Ako se probudite tokom noći, preskočite uključivanje laptopa ili televizora i učinite nešto umirujuće, poput meditacije ili čitanja, sve dok ponovo ne zaspite.

Spavanje je lijepa stvar. Ako mislite da ne spavate dovoljno ili ne uživate u kvalitetnom snu, ove jednostavne prilagodbe mogu vam pomoći da doprinesete mirnijoj noći.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.