Magazin

Evo zašto zbog ekstremno vrućeg vremena mrzite sve i svakoga

0 14

U ovom trenutku možda će biti lakše izbrojati koliko regija širom Sjedinjenih Država ne iskusi velike vrućine ovog ljeta. Ostin, koji je vruć svake godine, iznova i iznova ruši temperaturne rekorde. Toplotni talas koji kruži sjeveroistokom trebao bi oboriti rekordno visoke temperature u Filadelfiji, Njujorku i Bostonu. Dana 6. jula New York Times je izvijestio da je oko 70 miliona ljudi u SAD-u pod toplinom savjete ili upozorenja.

Tako da je sigurno reći: vani je izuzetno vruće. I dok znamo kakve ozbiljne posljedice dugotrajna vrućina može imati na naše fizičko stanje – prekomjerno znojenje, povećan rizik od dehidracije i toplotne iscrpljenosti ili toplotnog udara, između ostalog – ove vruće temperature također mogu imati značajan utjecaj na naše mentalno blagostanje. Naime, vrućina može mnoge od nas učiniti izuzetno nervoznima i, u nekim slučajevima, potpuno ljutima.

Međutim, može biti utjeha znati da vaša želja da bacite mali bijes svakog dana koji gura 100 stepeni je potpuno validan, kažu stručnjaci.

“Kako temperature rastu, mi može postati emotivniji i ljutiji,” kaže za SELF dr Joshua Klapow, klinički psiholog i kreator Mental Drive-a. „Ali samo kada prelazimo sa relativnog komfora na relativnu nelagodu. Kako postajemo fizički neudobniji, naša sposobnost da upravljamo svojim emocijama je smanjena.”

Dr. Klapow dodaje da vaš nervni sistem oslobađa adrenalin i druge hemikalije “bori se ili bježi” kako bi pokušao upravljati višom temperaturom, što vaše tijelo razumljivo doživljava kao prijetnju. “Dakle, što su nam tijela toplija, gubimo sposobnost da upravljamo impulsima povezanim s tom nelagodom”, objašnjava on. “Postajemo emocionalno impulsivniji jer smo fokusirani na regulaciju naših tijela.”

Neka istraživanja to potvrđuju. Jedna 2021 meta-analiza i pregled istraživanja, objavljeni u časopisu Environment International, otkrili su korelaciju između viših prosječne temperature i loši ishodi mentalnog zdravlja, što sugerira da postoji blagi porast (2,2%) u smrtnosti od mentalnog zdravlja na svakih 1,8 stepeni Farenhajta porasta temperature. Autori studija zabilješke u radu su otkrili da su prijemi u bolnicu u vezi sa mentalnim zdravljem i posjete hitnoj pomoći zbog stanja mentalnog zdravlja poput anksioznosti, depresivnih poremećaja, šizofrenije i drugih porasli s visokim temperaturama.

Kao što dr. Klapow objašnjava, vaše sposobnosti suočavanja – ili nedostatak istih u određenim scenarijima – uglavnom su vezane samo za to da se osjećate ne tako sjajno u vlastitom tijelu. Dakle, kada se približava 100 stepeni u New Yorku danima zaredom, stanovnici koji su zaglavljeni čekajući voz na bolno vrućoj platformi podzemne željeznice mogu se naći u

„Naša tijela rade na prilagođavanju klimi u kojoj se nalazimo“, kaže dr. Klapow. “Kako se naše fizičko okruženje mijenja – tj. temperature rastu ili padaju – naše tijelo radi na prilagođavanju. Taj napor oduzima našu sposobnost emocionalne regulacije. A kako se okruženje u kojem se nalazimo značajno mijenja, zbog toplinskih valova ili smrzavanja, bačeni smo u stanje da se moramo prilagođavati.”

S obzirom na realnost klimatskih promjena, mi znajte da su toplija ljeta tu da ostanu—i da će postati još toplija. Ali sljedeći put kada nađete da se svađate na još jednom rekordno vrućem danu, slobodno krivite vrućinu. To je samo nauka.

Povezano:

Kako preživjeti sezonu znojenja grudi Načini otpuštanja bijesa (bez ignorisanja)Evo kako da se brzo riješite toplotnog osipa20212021100100

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.