Magazin

Evo zašto žalimo zbog gubitka ljudi koje čak i ne poznajemo

0 12

Odmah nakon što su zvaničnici objavili da je kraljica Elizabeta II umrla, društvene mreže su preplavljene mnogo osjećaja. 70-godišnji monarh vladao je istorijskih godina i njeno prisustvo se osjetilo globalno. U trenutku kada su vijesti o njenoj smrti procurile, gomila koja se okupila ispred Buckinghamske palate doživjela je jasan i kolektivni trenutak šoka. A onda su došle suze.

Bez obzira na to što mislite o kraljici Elizabeti konkretno (a postoji mnogo valjanih kritika na račun monarhije), vjerovatno ste osjećali sličan osjećaj gubitka nakon što je voljena slavna ličnost umrla. Fenomen tugovanja za nekim koga nikada niste sreli nije jedinstven. Od političara velikih imena preko sportista do muzičara, gubitak osobe – ili čak ideje nekoga – ko vam je mnogo značio može biti zaista tragičan i dovesti do osjećaja nevjerice, tjeskobe, tuge, pa čak i ljutnje, ovisno o okolnostima.

Za zapisnik, ovo je potpuno normalno, Thea Gallagher, psihijatar, klinički asistent profesor psihologije na NYU Langone Health i sudomaćin Mind in View podcast, govori SELF-u. „Tuga je u svojoj srži gubitak“, kaže ona. “Čak i kada se završi nešto tako jednostavno kao što je TV emisija, možete osjetiti gubitak. Ta se osjećanja mogu pogoršati ako je u pitanju osoba – čak i ako je nikada niste sreli.”

Vratimo se na primjer kraljici Elizabeti II: sama činjenica da je ona bila kraljica tako dugo verovatno igra ulogu u veličini svačijih reakcija, kaže za SELF dr Shannon O'Neill, psiholog na Mount Sinai u New Yorku. „Decenijama je kraljica bila pozivana u naše domove preko medija i verovatno se oseća poznatom“, kaže ona. “Ona je možda bila stalna, uvijek prisutna varijabla u nečijem životu. Jednom uklonjen, može se osjećati kao da nešto ili neko nedostaje.”

Ovu liniju razmišljanja možete primijeniti praktično na svakoga koga ste često pratili i kome ste se na neki način divili; razmislite o nedavnim javnim ličnostima čija je smrt dospjela u slične naslove, kao što su Betty White, Alex Trebek, Kobe Bryant, Chadwick Boseman i mnogi drugi koje su voljeli vjerni fanovi.

Jedna stvar Zajedničko im je i to da se mogu smatrati smirujućim prisustvom za mnoge ljude, kaže za SELF stručnjakinja za traume i gubitke Gina Frieden, doktorica znanosti, docentica savjetovanja za ljudski razvoj na Vanderbilt Peabody College u Nashvilleu. Također možete pronaći utjehu u tome da vidite da osoba koju obožavate ima vrlo ljudska iskustva—recimo ustrajavanjem u svojim vlastitim izazovima, bilo da je to uspjelo u rasističkom društvu ili da se nosi s dijagnozom raka. Iznad svega, ovi gubici mogu biti i “otrežnjujući” podsjetnik na vašu vlastitu smrtnost, dodaje Gallagher.

Pa šta vam vaše emocije mogu reći u ovim trenucima? „Tuga je veoma ljudsko iskustvo i signalizira sposobnost da se registruje uticaj gubitka“, kaže za SELF Arianna Galligher, LISW-S, pomoćnica direktora Centra za oporavak od traume STAR pri Medicinskom centru Wexner Univerziteta Ohajo.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.