Magazin

3 stvari koje treba učiniti kada osjetite kako se vrti spirala ljutnje

0 18

Možda vam se obrazi zarumene, srce ubrzava ili se osećate kao da vam bijesna boa počinje stezati grudi. Može biti da vam vijesti ključaju u krvi, ili je vaš Wi-Fi odlučio da vas izda usred posebno stresnog radnog dana mljevenjem užasno sporom brzinom, ili je možda vaš partner opet ostavio mokre ručnike u perač ceo prokleti dan.

Pucanje, gubljenje sranja, odjebavanje – kako god to opisali, vaše telo vam govori da će se srušiti. Iako je ljutnja sasvim normalna (i često produktivna!) emocija, nije uvijek tako sjajna kada izmakne kontroli. Možda ste ljuti iz opravdanog razloga, ali kada je događaj koji je pokretač dodatno podstaknut ljutitim mislima—Šta nije u redu sa ovim ljudima? Ovo se ne može desiti meni! Koliko je teško baciti peškire u mašinu za sušenje ?!—bes može brzo da vas obuzme, navodeći da kažete ili uradite stvari zbog kojih kasnije požalite. Da vas spriječimo da dođete do te točke bez povratka, zamolili smo dr. Stacey B. Daughters, licenciranog kliničkog psihologa i direktora laboratorije za istraživanje ovisnosti i emocija na Univerzitetu Sjeverne Karoline, Chapel Hill, za njene najbolje savjete kako spriječiti da se bijes pretvori u spiralu sveopšteg bijesa.

Gubi se iz svoje vruće glave. „Da biste zaustavili spiralu ljutnje, morate stvoriti prostor između svojih emocija i postupaka,“ kaže dr. Daughters. Drugim riječima, može biti od pomoći prekinuti svoju automatsku (i često neproduktivnu) reakciju na ljutnju prije nego što ona potpuno preuzme i pokrene vaše ponašanje. Kratke (kao u 20 minutama ili manje) vođene meditacije ili vježbe disanja su jedan od načina da to učinite, ali ako niste raspoloženi za taj savjet, pokušajte se kretati.

„Pokazalo se da fizička aktivnost smanjuje bijes, omogućavajući vam da jasnije razmišljate o situaciji izvan onih početnih osjećaja bijesa“, kaže dr. Daughters. A to ne mora biti ni intenzivan trening. Svi smo za bijesno trčanje, ali umjerenu aerobnu vježbu – brzo hodanje, ples, udaranje i udaranje po zraku do Rage Against the Machine – za 20 do 30 minuta je sve što je potrebno, dodaje ona.

Identifikujte korijen(e) svog bijesa.Ako ste u mogućnosti da zaustavite svoju spiralu (ili je barem odgodite) vježbanjem malo pažnje, onda se možete pokušati zapitati zašto ste zaista uznemiren. „Ljutnja je validna emocija, a takođe je i sekundarna emocija“, objašnjava dr. Daughters. “Često nas štiti od osjećaja s kojima se teško suočiti.” Jeste li ljuti što niste dobili očekivanu povišicu? Možda vas ljutnja štiti od osjećaja niskog samopoštovanja. Ili ste možda ljuti što vam partner nije odgovarao na pozive ili poruke cijeli dan. U tom slučaju, vaša ljutnja vas može štititi od dubokog straha da vas oni zapravo ne vole ili da uopšte niste ljubazni.

30

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.