Magazin

3 stvari koje treba učiniti kada član porodice neće promijeniti svoje toksično ponašanje

0 1

Prelistavanje savjeta terapeuta na Instagramu vjerovatno je jedna od mojih zdravijih navika na društvenim mrežama. Ove pronicljive sitnice definitivno nisu zamjena za sesiju jedan na jedan s licenciranim stručnjakom za mentalno zdravlje, ali često otkrijem da mi pomažu da razmotrim nove načine rješavanja porodičnih sukoba, roditeljskih dilema i drugih teških situacija. Jedan nalog kojem se redovno obraćam vodi terapeutkinja i autorica Nedra Glover Tawwab, LCSW, čije su popularne objave poznate po davanju direktnih, praktičnih savjeta o postavljanju granica u odnosima. Uobičajena tema u Tawwabovim “Nedra Nuggets” mudrosti: ophođenje sa voljenima koji stalno ponavljaju štetne obrasce ponašanja.

Bez obzira na problem – loše komunikacijske vještine, van kontrole ljutnja, nedostatak odgovornosti za svoje postupke – ako ste se borili da se nosite sa članom porodice koji im je zapeo na putu, znate koliko ta veza može biti iscrpljujuća emocionalno. U svojoj novoj knjizi, Drama Free: Vodič za upravljanje nezdravim porodičnim odnosima, Tawwab definira promjenu kao „praktikovanje novih navika i tradicija uz izgradnju zdravih sistema podrške“, što može biti veliki izazov za svakoga, posebno kada su u pitanju obrasci koji su ukorijenjeni decenijama.

Na kraju krajeva, osoba u vašem životu može evoluirati samo ako je voljna i sposobna – ali to ne znači da ste zaglavili. Moguće je malo osloboditi napetosti u vezi fokusiranjem na sebe. Tawwab nudi tri stvari koje možete promijeniti kada član porodice ne želi:

Shvatite da možete’ t prisilite svoju voljenu osobu da se promijeni.Često imamo iskrenu želju da se druga osoba promijeni, a da ne razumijemo da većina nas ne obnavlja svoje živote niotkuda, prema Tawwabu: „Promjene obično dolaze iz velikog značajnog životnog događaja, kao što je rođenje djece, neko umire ili gubitak posla“, kaže ona. „Nije, ‘šetao sam ulicom i odlučio da prestanem da te gasim.'”

Podsećajući se da je ono što član vaše porodice radi (ili ne) u velikoj meri čini (ili ne). izvan vaše kontrole može biti od pomoći prvi korak u smanjenju vaše nevolje, kaže Tawwab. Na primjer, možda tvoj roditelj troši svoj novac na načine koje ti ne odobravaš, a zatim traži od tebe da im pozajmiš nešto gotovine da pokrije njihove račune, što te čini izuzetno frustriranim što neće postaviti i držati se budžeta. Ili se možda vaš brat i sestra uvijek zatvori suočeni sa sukobom, a vi preostajete da poželite da nauče kako bolje komunicirati. Bez obzira na konkretan obrazac koji želite da vaša voljena osoba prekine, govoreći sebi izjave poput: „Stare navike su poznate“ i „Učiniti nešto drugačije nije tako lako kao što se čini“ mogu vam pomoći da preoblikujete situaciju i počnete oslobađati svoje očekivanja od druge osobe, koja mogu biti nevjerovatno oslobađajuća, kaže Tawwab.

Razgovarajte s njom direktno i iskreno (koliko god to strašno zvučalo).Samo zato što shvatite da ne možete promijeniti nekoga, to ne znači da ne možete govoriti o svojim potrebama i zaštititi svoju dobrobit. Ali direktno rješavanje teških pitanja i postavljanje granica s članovima porodice može biti zastrašujuće. Može biti lako reći sebi da ćete čekati dok ne urade nešto stvarno eklatantno ili pomisliti da se nikada neće promijeniti (pa zašto se uopće truditi?), ali to čini vam oboma medveđu uslugu. Mnogo efikasnija strategija: „Reagujte na stvari onako kako se dogode ili ubrzo nakon toga. Mogli bismo sačekati dok ne budemo imali 20 primjere nečega što ćemo prepoznati i riješiti. Ali ako je neko uradio nešto tri puta, to je obrazac”, kaže Tawwab.

2020

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.