Magazin

22 najbolja popluna koji će vaš krevet učiniti udobnijim u 2023. godini: Amazon, Padobran, Casper, Boll & Branch

0 25

Vaša spavaća soba bi trebala biti utočište u koje ćete se rado vraćati kući nakon dugog dana. Da biste to postigli, možda potražite uzvišene jastuke, oštru posteljinu i naravno poplun koji može poslužiti kao središnji dio vaše sobe.

Ako nikada niste mnogo razmišljali o tome šta vam stoji na krevetu, ili ako vam taj izlizani jorgan jednostavno više ne kroji, nikad nije bilo boljeg vremena da učinite svoju spavaću sobu, pa, malo sofisticiranijom. Osim estetske vrijednosti sanjivog popluna, vaša nadstrešnica bi također trebala biti funkcionalna. Ali pronaći onaj koji vas drži na savršenoj temperaturi cijelu noć, smiješno je udoban i čini odlazak na spavanje nečim čemu se radujete lakše je reći nego učiniti.

Šanse su da već imate nešto na vrhu svog kreveta, ali ako ste u potrazi za nadogradnju, mi možemo pomoći. Postoji nekoliko ključnih stvari o kojima treba razmisliti prije nego što investirate u ovaj oslonac za spavaću sobu. Jer na kraju krajeva, kao i svaka investicija, najbolji popluni bi trebali trajati godinama koje dolaze.

Koja je razlika između popluna i jorgana?

Vjerojatno ste koristili izraze “tjeha” i “jorgan” naizmjenično. Mi ne osuđujemo! Ova dva su vrlo slična i se tehnički mogu koristiti naizmjenično jer su oba punjena paperjem (poput puha, mikrovlakana ili liocela), ali postoji nekoliko razlika između ovih obaveznih kreveta. Najveća razlika: jorgan je punjena, samostalna presvlaka za vaš krevet, dok se poplun sastoji od dva dijela, uloška i presvlake. Prekrivači se obično uparuju s gornjom posteljinom u higijenske svrhe, dok popluni nisu potrebni jer imaju presvlaku koja se lako prati (ali uvijek možete koristiti gornju posteljinu ako to ipak želite). Navlaka za poplun takođe znači da ne morate toliko često da stavljate samu podlogu u mašinu za pranje veša jer ne dolazi u dodir sa vašim telom.

Šta trebate tražiti kod popluna?Prvo odlučite koju vrstu punjenja jorgana želite: donji ili donji alternativu.

Dolje: Pahuljasto i izuzetno toplo, puhovo punjenje se pravi od guščjeg i pačjeg puha i često se miješa s perjem. (Puh se odnosi na ekstra mekani unutrašnji sloj perja ispod vanjskog perja.) Preporučujemo da potražite puhni jorgan koji je napravljen korištenjem Responsible Down Standarda (RDS), što znači da su farme gusaka na kojima se bere paperje držane na više humani standard od farmi koje nisu RDS. Donji punjač često dolazi sa dužom listom uputstava za njegu, kao što su čišćenje na licu mjesta i kemijsko čišćenje, ali neke možete prati u mašini sa blagim deterdžentom (ako je vaša mašina za pranje dovoljno velika). Zabrinuti ste zbog alergija? Prema jednoj studiji, prave alergije na perje su zapravo prilično rijetke. Vaše kihanje ili začepljen nos nakon noći kada ste spavali s jorganom mogu zapravo biti samo alergeni grinja koji se mogu naći u perju – što znači da ćete možda morati često čistiti poplun.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.