Magazin

11 mogućih razloga zašto vam je uvijek hladno

0 10

S obzirom na to, i dalje je vrijedno pregledati ako vam je hladno cijelo vrijeme, ali ne osjećate da nešto drugo nije u redu, kaže dr. Besson. Vaš lekar će verovatno pogledati vašu medicinsku dokumentaciju i pitati koliko često ste prehlađeni, zajedno sa zadirkivanjem svih drugih simptoma koje možda niste primetili, kaže dr. Vyas. To može pomoći da se utvrdi kakva bi vrsta testiranja mogla biti neophodna za postavljanje dijagnoze, ako postoji.

2. Imate hipotireozu.

Hipotireoza je stanje u kojem vaša štitna žlijezda ne proizvodi dovoljan nivo hormona koji regulišu vaš metabolizam, što ga zauzvrat usporava prema klinici Mayo. Ovo se može dogoditi iz različitih razloga, a najčešća je Hašimotova bolest, autoimuni poremećaj koji tjera vaš imunološki sistem da napadne vašu štitnu žlijezdu, prema Nacionalnom institutu za dijabetes i bolesti probave i bubrega (NIDDK).

S obzirom na to da usporena štitna žlijezda utječe na gomilu metaboličkih funkcija, hipotireoza može uzrokovati širok spektar simptoma uključujući umor, neželjeno debljanje, zatvor, suhu kožu, prorijeđenu kosu, depresivno raspoloženje, obilne ili neredovne menstruacije i—to je desno—povećana osjetljivost na hladnoću, prema NIDDK. Dr. Besson ukazuje na umor kao uobičajenu dojavu, tako da ako vam se nivoi energije povlače i nikakva količina nejasnih džempera ne može da vas zagrije, svakako to trebate spomenuti svom ljekaru.

Liječenje hipotireoze uključuje uzimanje dnevne doze sintetičke zamjene za hormon štitnjače (tiroksin ili T4) koji se zove levotiroksin. Također će vam trebati stalne analize krvi kako biste bili sigurni da su vaši hormoni na nivou nakon što počnete s liječenjem, tako da može potrajati neko vrijeme da pronađete pravu dozu za vas.1

3. Imate anemiju.

Anemija je poremećaj krvi koji se javlja kada nemate dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca da prenose kiseonik po cijelom tijelu, prema Američkom društvu za hematologiju (ASH). Postoji mnogo vrsta anemije, ali najčešća je uzrokovana nedostatkom gvožđa, prema Mayo Clinic. Kada nemate dovoljno željeza u krvi, ne možete proizvesti dovoljno hemoglobina, proteina koji omogućava vašim crvenim krvnim stanicama da transportuju kisik i ugljični dioksid. To dovodi do manje cirkulacije u vašim udovima, što uzrokuje da se osjećate hladnije, kaže dr. Vyas, posebno u rukama i stopalima. Ostali uobičajeni simptomi anemije uključuju slabost, umor, nepravilan rad srca, blijediju kožu, bol u grudima i glavobolje.2

Anemija također može biti rezultat toga što vaše tijelo proizvodi premalo crvenih krvnih zrnaca, uništava previše crvenih krvnih zrnaca ili gubi previše krvi iz nekog razloga, objašnjava Nacionalna medicinska biblioteka SAD-a. Gubitak krvi zbog obilnih menstruacija može uzrokovati anemiju, kao i trudnoća, koja povećava volumen krvi. (Zbog toga je gvožđe ključna komponenta prenatalnih vitamina.) Ostali oblici anemije povezani su sa nedostatkom folata i vitamina B-, koji su neophodni za proizvodnju crvene boje. krvne ćelije. Genetika također može biti kriva, kao što je kronična bolest anemija srpastih stanica.

Uzrok anemije određuje liječenje, čiji je cilj povećati nivo zdravih crvenih krvnih zrnaca rješavanjem osnovnog stanja ili nedostatka. To može uključivati ​​uzimanje suplemenata gvožđa, promjene u ishrani kako biste dobili više folata ili vitamina B-, ili intenzivnije metode poput transfuzije krvi ako imate hronično stanje.2

4. Imate Raynaudovu bolest.

Raynaudova bolest je stanje koje uzrokuje da vaši ekstremiteti postanu hladni, obojeni (crveni ili plavi), utrnuli, pa čak i bolni kada ste na niskim temperaturama ili ste pod stresom. “To se dešava zato što se vaši krvni sudovi sužavaju”, objašnjava dr. Besson.

1212

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.