Magazin

Evo koliko često zaista trebate čistiti svoje kupatilo

0 10

Čišćenje kupatila je moj apsolutno najmanje omiljeni posao. Radije bih radio bilo šta osim da stanem na ruke i koljena i izribam prljavštinu sa pločica za tuširanje ili da vrtim četkom oko WC šolje dok se molim da čestice ljudskog otpada ne ispišu i ne udare me. Ali… alternativa prljavog, ljigavog kupatila je daleko manje privlačna, tako da se pitam: Kako mogu učiniti najmanji minimum da stvari ostanu netaknute i sanitarne? Razgovarao sam s nekoliko stručnjaka za mikrobiologiju kako bih otkrio koliko često trebam čistiti kupaonicu—i profesionalcem za čišćenje da dobijem nekoliko savjeta kako malo olakšati posao . Evo kako da sve to obavite dok provodite najmanju moguću količinu vremena pognuti nad džojstikom.

Očistite kupatilo jednom sedmično kao dobro pravilo.

Kelly Reynolds, PhD, MSPH, profesorica i direktorica Centra za okoliš, nauku o izloženosti i procjenu rizika na Univerzitetu Arizona, preporučuje čišćenje kupatila barem jednom sedmično. Češće od toga može biti pretjerano. „Mnogi mikrobi rastu sporo, posebno kada govorimo o kvascu i buđi u kupatilu“, kaže dr. Reynolds. “To može potrajati danima ili sedmicama da poraste.” Čišćenje tvrdih površina – WC školjke, pulta i lavaboa, kade i tuša – jednom tjedno sredstvom za čišćenje koje je označeno kao dezinficijens će ubiti klice i zadržati nizak broj patogena.

Ako neko u vašem domaćinstvu je bolestan, potrudite se da očistite kupatilo jednom dnevno.

Izuzetak od pravila nedeljnog režima: Ako je neko u vašem domaćinstvu bolestan Zarazna bolest, poput stomačnog gripa ili COVID-a, trebali bi pokušati očistiti površine s visokim kontaktom u kupaonici koju svakodnevno koriste, kaže dr. Reynolds, uključujući toalet, lavabo, kvake za tuširanje, pultove i kvake. “Pokušajte da ne dijelite kupatilo s njima, ali ako morate, čistite ga svakodnevno.” Naročito ako bolest uzrokuje povraćanje ili proljev, najbolje je ući tamo i temeljito očistiti prije nego što neko drugi koristi isti prostor—a još bolje ako je bolesna osoba dovoljno zdrava da ga sama očisti.

Pronađite razliku između “neurednog” i “nehigijenskog”.

Postojeće poznate zarazne bolesti, malo blistavo kupatilo neće utiče na vaše zdravlje na bilo koji značajan način, kaže za SELF Paul Pottinger, MD, profesor medicine i ko-direktor Antimikrobnog programa upravljanja na Medicinskom centru Univerziteta Washington. „Malo je verovatno da bi neko sa normalnim imunološkim sistemom bio u opasnosti da zarazi opasnu infekciju u kupatilu od nekog od svojih ukućana preko tvrdih površina kao što su pod ili WC daska“, kaže dr. Potinger.

To je zato što smo već izloženi mikrobima koje naši ukućani imaju na sebi, i obrnuto. To je još istinitije kada je u pitanju intimni partner, kaže dr. Pottinger. Čak i vidljiva buđ pod tušem verovatno neće razboleti osobu sa zdravim imunološkim sistemom, kaže on.

Očistite tuš i kadu da biste izbegli infekcije kože.

Jedan veliki izuzetak? Gljivica koja uzrokuje atletsko stopalo, kaže dr. Pottinger, koja može biti izuzetno zarazna. „Svijet je prekriven klicama, a oko nas uvijek ima gljivica i plijesni, ali oni obično ne predstavljaju prijetnju osim ako se ne smjeste u vlažnom području i tamo mogu rasti“, kaže on. „Apsolutno možete uhvatiti ovu površnu gljivičnu infekciju stopala ako je pod tušem, i zato je tako uobičajeno.” A spore mogu vrebati u kadi i tuširanju čak i ako površina izgleda čista golim okom, napominje dr. Pottinger.

Kade također mogu rasti ono što je poznato kao biofilm , ili nakupina mikroorganizama koji se spajaju kako bi formirali vidljivi film – zloglasni ružičasti prsten – oko kade ili odvoda. Kao što je SELF ranije izvijestio, strane bakterije, gljivice i drugi mikroorganizmi mogu se nakupiti u ovom biofilmu i uzrokovati kožne infekcije poput stafilokoka ili samo jako loše izbijanje akni. Mokro okruženje kade takođe stvara savršeno okruženje za njihovo razmnožavanje. Budući da mora biti dovoljno organizma da izazove problem, ova vrsta okruženja povećava šanse da ove bube mogu uzrokovati problem.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.