Magazin

Znakovi infekcije pirsinga uha i kako je liječiti

0 1.113

POV: Upravo si probušio uši i osjećaš se fantastično… dok ne, jer područje počinje biti iritirano. Je li to infekcija bušenja uha? Da li imate alergijsku reakciju? Ili vam je možda uho samo malo (razumljivo) upaljeno nakon traume probijanja komadom metala?

Ako osjećate crvenilo ili osjetljivost, bilo šta od gore navedenog je moguće, posebno u danima neposredno nakon vašeg termina za pirsing. Infekcija je, konkretno, relativno rijetka, posebno ako ste strogi u pogledu naknadne nege. Ali to se definitivno još uvijek može dogoditi jer, kao i kod bilo koje vrste pirsinga, u suštini rezate rupu na koži i pozivate bakterije da razbiju to područje. “Kada je koža otvorena i postoji posjekotina, najveći rizik je infekcija, koja se može proširiti ako se ne liječi,” Michele Farber, MD, certificirani dermatolog u Schweiger Dermatology Group u Filadelfiji i klinički asistent na odjelu za dermatologiju u Medicinski centar Mount Sinai u New Yorku, kaže SELF-u.

Ako mislite da imate inficiran pirsing uha, bilo da se radi o pirsingu ušne školjke ili hrskavice, nemojte paničariti—i nemoj još vaditi pirsing. Umjesto toga, čitajte dalje za stručne savjete o znakovima infekcije, kako liječiti inficirani pirsing u ušima i kada biste trebali poslati SOS poziv svom ljekaru primarne zdravstvene zaštite ili dermatologu.

Šta uzrokuje infekciju pirsinga uha? | Znakovi uha infekcija pirsinga | Liječenje zaraženog pirsinga uha

Šta obično uzrokuje infekciju pirsinga uha?

Iako se infekcije pirsinga ušiju ne događaju previše često, veća je vjerovatnoća da će se pojaviti ako odstupite od uputa za čišćenje vašeg pirsinga ili često dodirnete svoju(e) naušnicu(e), što može unijeti štetne bakterije u pirsing, Sarah Lacy, RN, v. menadžer istraživanja i inovacija pirsinga u lancu studija za pirsing Rowan, kaže za SELF. Naravno, profesionalni pirsing će koristiti sterilne tehnike kako bi spriječio infekciju i tokom procesa, ali nakon toga, na vama je da se pobrinete za svoj pirsing.

Možete i slučajno uneti loše bakterije na nezacijeljeno područje ako izvadite minđušu prije nego što je trebalo. (Trebali biste držati u početnim zakopčama, originalnu naušnicu iz vašeg pirsinga, najmanje 6 sedmica za pirsing na ušnoj resici i najmanje za hrskavicu pirsing). „Vađenje minđuše ranije od toga ne samo da će povećati rizik od infekcije, već će i pirsing početi da se zatvara“, kaže Lacy. U početnim fazama procesa zarastanja pirsinga, rupa se može zatvoriti ako je ostavite bez naušnice samo sat ili dva, dodaje ona. veći rizik od infekcije od pirsinga ušne resice. Masno tkivo ušne resice ima mnogo bolju cirkulaciju od područja hrskavice, kojoj je potrebno duže da se zacijeli od pirsinga ili infekcije jer postoji manji dotok krvi u to tkivo, objašnjava dr. Farber – zato bi infekcija u gornjem uhu potencijalno mogla biti teže.1

Povratak na vrh

Koji su potencijalni znaci inficiranog pirsinga uha?

Vaš bušenje uha može pulsirati odmah nakon što ga uradite, i postoji šansa da će iz tog područja curiti malo tekućine, krvi ili iscjetka u prvih nekoliko dana. Svaki problem koji traje duže od toga je znak upozorenja za infekciju, kaže za SELF Mona Gohara, MD, certificirani dermatolog i profesor dermatologije na Yale School of Medicine. Uz osjetljivost i upalu, simptomi infekcije ušne resice ili hrskavice mogu uključivati ​​crvenilo ako imate svijetlu do srednju nijansu kože; područje također može biti bolno ili toplo na dodir, a možete vidjeti žućkasti iscjedak ili gnoj oko pirsinga i/ili razviti groznicu (temperatura od 100.4 ili više) u težim slučajevima, dodaje dr. Farber.

Kako možete reći da li je to samo alergijska reakcija?

Vi može očekivati ​​određeno preklapanje između simptoma alergijske reakcije i infekcije, uključujući upalu i/ili crvenilo (opet, u nekim tonovima kože) i oticanje, prema Lacy. Ali alergijske reakcije također imaju tendenciju da budu svrbež, nalik na osip i mogu se čak pojaviti kao plikovi ako se radi o teškoj reakciji, prema Mayo Clinic. Nasuprot tome, ako pored upale i otoka imate neugodan ili žuti ili zeleni iscjedak, to je više u skladu s infekcijom, kaže Lacy. I opet, ako je infekcija teška, možete dobiti i temperaturu, dodaje ona, što se neće dogoditi s alergijskom reakcijom.

12

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.