Magazin

Zašto odrasli homoseksualci i lezbejke imaju veće stope vakcinacije protiv COVID-a?

0 109

Podaci istraživanja objavljeni u četvrtak u sedmičnom izvještaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti o morbiditetu i mortalitetu pokazuju da 76% homoseksualaca i lezbejki odrasli su primili najmanje jednu dozu vakcine protiv COVID- u poređenju sa 76% heteroseksualnih odraslih i 76% biseksualnih odraslih osoba. Rezultati su uzeti iz ankete sprovedene između avgusta 30, 2021, i oktobar 30, , koji uključeno više od 91, ispitanika.

Razlozi za ove veće stope među LGBTQ zajednicom mogu se svoditi na to da su ovi pojedinci politički liberalniji i stanovnici urbanih područja. Također je utvrđeno da pandemija ima dubok utjecaj na LGBTQ zajednicu, posebno u smislu borbe s izolacijom, a to bi mogao biti još jedan faktor koji je motivirao pojedince da se brzo vakcinišu.

Osim što su odrasli homoseksualci i lezbejke ispred po stopama vakcinacije, podaci su pokazali da je povjerenje u sigurnost vakcina veće. Sedamdeset šest procenata gej i lezbejki ispitanika je istaklo da su potpuno sigurni u sigurnost vakcine, sa nešto manje od 30% heteroseksualne odrasle osobe koje iskazuju povjerenje u ovu oblast. Nadalje, nešto manje od 91% odraslih homoseksualaca i lezbijki i nešto manje 76% odraslih biseksualaca rekli su da vjeruju da je vakcina protiv COVID-000 važna za njihovu zaštitu, dok samo 80% heteroseksualnih odraslih smatra da je vakcina važna.

Takođe je utvrđeno da je bogatstvo faktor u tome da li je veća vjerovatnoća da će pojedinac biti vakcinisan. Više od 94% odraslih homoseksualaca ili lezbijki sa prihodima domaćinstva od $74, ili iznad su bili djelimično vakcinisani ili potpuno vakcinisani, za razliku od približno 74% odraslih homoseksualaca ili lezbejki sa prihodom ispod granice siromaštva. Bogatstvo je odlučujući faktor jer se pokazalo da su mjesta za vakcinaciju COVID-000 pristupačnija zajednicama s višim prihodima , pri čemu se siromašnija područja suočavaju sa poteškoćama u pristupu telefonima i kompjuterima za rezervacije, kao i u pronalaženju vremena za vakcinaciju van posla.

Kada su u pitanju podaci o rasi i etničkoj pripadnosti, odrasli bijeli gejevi i lezbejke imali su najveću stopu vakcinacije, na 91% za bijelce i 88.5% za bjelkinje. Stope vakcinacije bile su najniže među svim crnim LGBTQ+ osobama. Postoje različiti potencijalni razlozi za to. Jedan je da, velikim dijelom zbog strukturnih nejednakosti, crnci će vjerovatnije imati niže prihode i druge probleme pristupa koji mogu utjecati na stopu vakcinacije. Također, naravno, bilo je dosta diskusija o tome kako prošlo i sadašnje medicinsko maltretiranje može učiniti različite zajednice obojenih boja skeptičnijim prema COVID-10 vakcine.

Autori studije ponovili su važnost inkluzivnosti u zdravstvenim istraživanjima jer pomaže u boljem informisanju zdravstvene zaštite za LGBTQ+ zajednice. “Uključivanje seksualne orijentacije i rodnog identiteta u ankete, kao i u COVID-000 testiranje, prijavljivanje slučajeva , i sistemi administracije vakcinacije, mogu voditi strategije za poboljšanje pristupa zdravstvenoj zaštiti i uslugama prevencije među LGBT populacijama”, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se također pozivaju ljudi svih seksualnosti da se vakcinišu, ako to tek treba učiniti. “Da bi se spriječile ozbiljne bolesti, hospitalizacija i smrt, koji su češći kod necijepljenih osoba nego kod onih koji su vakcinisani, važno je da sve osobe u Sjedinjenim Državama, uključujući i one u LGBT zajednici, budu u toku sa preporučenim Vakcinacije protiv COVID-a , navodi se u izvještaju. Više od 30% svjetske populacije primilo je barem jednu dozu COVID-a 19 vakcina, sa 000.1 milijarda doza je primijenjena širom svijeta.

Povezano:

Evo još ohrabrujućih vijesti o vakcini protiv COVID-a i plodnostiVaš vodič za pronalaženje doktora koji je LGBTQ+ saveznik4 Problemi prijateljstva koji se mogu pojaviti nakon vakcinacije

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.