Magazin

Tom Daley otkriva zastrašujuće simptome koji su doveli do njegove hospitalizacije zbog COVID-19

0 32

Nešto više od dva mjeseca nakon osvajanja zlata na Igrama u Tokiju, britanska ronilačka zvijezda Tom Daley otkrio je da je preživio strašnu bitku s COVID-om-19 ranije ove godine. Ovog vikenda The Times objavio je izvadak iz nadolazeće knjige olimpijca, Coming Up for Air. U Daley pruža detaljan prikaz svog strašnog iskustva – uključujući prve znakove da nešto nije u redu, lažno negativne testove i zastrašujuću eskalaciju simptoma koji su ga doveli u bolnicu samo nekoliko mjeseci prije Olimpijskih igara.

Počelo je s glavoboljom i vrtoglavicom tijekom treninga u ponedjeljak ujutro u siječnju 2021. Prvo, Daley je to pripisao blagom potresu mozga koji je doživio tijekom ronjenja nekoliko tjedana ranije. No, budući da je glavobolja i dalje prisutna sljedećeg dana, za svaki je slučaj napravio brzi test na COVID-19. Test je bio negativan, a nakon što se predostrožno MRI skeniranjem provjerilo bilo kakve abnormalnosti u mozgu, Daley se vratio treningu “s malo tupe, čudne glavobolje”, piše on.

U petak, pet dana nakon što mu se prvi put pojavila glavobolja, Daley se probudio osjećajući se “kao da su mi britve u grlu”. Učinio je još jedan brzi test i opet je bio negativan. Iako je grlobolja izblijedjela u roku od nekoliko sati, te su noći počeli zabrinjavajući novi simptomi. “Nakon što sam našeg sina Robbieja poslala u krevet, brzo sam počela osjećati da nešto nije u redu”, piše Daley.

Daley je imala vrlo visoku temperaturu i izmjenjivala se između teške zimica i peckanje. “Zubi su mi tako jako cvokotali i lubanja me boljela. Nisam se osjećao tako loše otkad sam imao upalu pluća.” Imao je i iscrpljujuće vrtoglavice. “Svaki put kad bih ustao, osjetio sam kako se soba vrti i zasljepljujuće bijelo svjetlo, kao da ću se onesvijestiti, i kao da ne mogu unijeti dovoljno kisika u svoje tijelo”, prisjeća se Daley , kojem je trebala pomoć od muža, scenarista Dustina Lancea Black, koji se samo snalazio po kući.

“Dok sam te noći odlazila u krevet, bila sam nervozna”, Daley prisjeća se. “Čak sam provjerio da će Lance znati što treba učiniti ako prestanem disati. Iskreno sam se osjećao kao da bih mogao umrijeti. ” Uzeo je lijekove protiv bolova i sljedeći dan je planirao posjetiti liječnika. “Nakon napornog noćnog sna, probudila sam se oblivena znojem i jedva sam mogla učiniti bilo što osim ležanja na sofi”, kaže Daley.

U ovom trenutku Daley je još uvijek nije vjerovao da je COVID-19. Treći put je napravio brzi test koji je bio negativan. Također je smatrao da je malo vjerojatno da ima bio izložen virusu, s obzirom na to koliko je bio oprezan. “Kao i svima ostalima, moj život je bio potpuno ogoljen – otišao sam na bazen i vratio se kući”, piše on. “Nosio sam masku i vjerski oprao ruke. Nisam bio nigdje drugdje.”

Daley se osjećao tako grozničavo i bez daha da je nazvao Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) hitne medicinske pomoći i upućen je na PCR test. Najbliži centar za testiranje bio je udaljen samo 1,5 milje, ali Daley je bila toliko slaba i namotana da se hodanje “činilo nemogućim”, piše on. “Nisam mogao reći ni dva riječi bez iskašljavanja. ” (Par nije imao automobil.)

Daley je naručio kućni testni komplet, ali se njegovo stanje samo pogoršalo dok je čekao. “Do tada su me kosti već boljele i imao sam sjeckajući kašalj. Pluća su mi bila pod pritiskom, kao da oko sebe imaju vreće riže ”, piše on. “COVID se odjednom učinio vrlo stvarnom mogućnošću.” Daley se odveo u centar za testiranje, a naporni hodanje tamo i natrag ostavilo mu je osjećaj kao da ga je “pregazio parni valjak”. U roku od osam sati, rezultati Daleyjevog PCR testa bili su pozitivni.

Do tada je Daleyin suprug— koji je već imao problema s plućima – počeo se osjećati i loše, a par se počeo brinuti za svog sina. “Zaista smo bili zabrinuti što će se dogoditi ako smo oboje bolesni i ne možemo paziti na Robbieja”, piše on. Iako se činilo da se Daleyjevo stanje zapravo poboljšalo na nekoliko dana, njegov kašalj i drugi simptomi ubrzo su se vratili. “U glavi mi se činilo da imam stežući se oko njega i razina kisika mi je padala ”, nastavlja Daley. Ovoga puta, NHS je poslao bolničarku da ga ocijeni. S obzirom na njegovu povijest upale pluća i zabrinutost zbog sekundarne infekcije prsnog koša, Daleyja su odvezli u ambulantna kola u bolnicu. “Znala sam da sam stvarno bolesna, a bila je subota navečer, pa bih mogla razgovarati s konzultantom sve do ponedjeljka. Razumjela sam koliko bi brzo stvari mogle krenuti nizbrdo”, piše Daley. Bojao se da bi mogao umrijeti. “Imao sam bljeskove straha oko toga hoću li biti stavljen na respirator, a vrijeme mi je isteklo. Zaista sam bio prestravljen. ”

Rendgenski snimak prsnog koša otkrio je“ hrpu mrlja ”na Daleyjevim plućima. Liječnici su mu dali dodatni kisik i nadzirali njegove vitalne funkcije. Nakon otprilike 10 sati, Daleyjeva razina kisika se stabilizirala i otpušten je. Tri dana nakon što se vratio kući iz bolnice, Daley je konačno počeo osjećati olakšanje. “Obuhvatan osjećaj bio je osjećaj olakšanja što je napokon gotovo.”

Kao što je to često slučaj s COVID-19 (osobito u teškim slučajevima), učinci virusa na tijelu ronioca zadržalo se neko vrijeme nakon toga. Razdoblje oporavka ronioca udaljilo ga je od treninga na Olimpijskim igrama tijekom cijele prve četvrtine 2021. “Prva tri mjeseca ove godine proveo sam ne roneći, samo koristeći moć vizualizacije – samo zamišljajući sebe kako ronim iz dana u dan”, rekao je u intervjuu za The Times .

Čak i danas, devet mjeseci nakon pojave prvih simptoma, Daley osjeća dugoročni utjecaj virusa na svoje tijelo. procjenjuje da radi sa smanjenjem kardiovaskularne sposobnosti za oko 5%. “Smatrao bih se sasvim zdravom osobom”, rekao je za Times , “ali COVID uopće ne diskriminira. ”

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.