Magazin

Prednosti kolagena: Više od njege za kožu

2 59

Riječ “kolagen” izvedena je od grčkog “kolla”, što znači ljepilo. To je najzastupljeniji protein u našem tijelu koji formira mišićno-koštani sistem i sve vezivno tkivo. Stručnjaci ga često nazivaju izvorom mladosti.

Kako starimo, sposobnost našeg tijela da stvara kolagen počinje usporavati. Posljedično tome, naša koža, kosa, tetive, hrskavice, kosti, zglobovi, organi i crijeva počinju gubiti svoju strukturu, uzrokujući znakove starenja i lošeg zdravlja.

Kolagen se sastoji prvenstveno od aminokiselina, od kojih mnoge treba dobiti dijetom. Postoje ukusne namirnice koje pomažu u nadopunjavanju kolagena, ali dodatak vam može koristiti učinkovitije i na više načina od same ljepote.

Istraživanja pokazuju da je naša koža sačinjena od približno 70% kolagena. U nekim studijama utvrđeno je da potrošnja kolagenskih peptida značajno smanjuje volumen bora na očima i do 20 posto, a taj je učinak bio dugotrajan.

Ostale studije pokazuju kako je nakon 6 mjeseci upotrebe kolagen doveo do jasnog poboljšanja izgleda kože kod žena koje pate od umjerenog celulita i strija.

Oko 33% kolagena napravljeno je od aminokiselina prolina i glicina. Danas može biti teško dobiti terapeutske količine samo prehranom. Hidrolizirani protein kolagena (prah) vjerojatno je najlakši način za povećanje nivoa kolagena.

Hidroliziran jednostavno znači da se proteini razgrađuju u molekule jednostavne za upotrebu. Dva vrlo renomirana brenda su Velika jezera i vitalni proteini.

Uzimanje 2 kašike za doručak i noću pokazalo se dovoljnim da se iskusi korist. Gotovo da nema okusa ili mirisa.

Koštana čorba, koja se prije vijekova često koristila i danas je popularna, obiluje kolagenom, mineralima i drugim posebnim protuupalnim svojstvima.

Iz vaše kuhinje ili trgovine zdrave hrane lako je pijuckati juhu poput čaja ili koristiti juhe i pržiti.

Koštana juha sadrži puno proteina i podržava imunološki sistem. Posebno je koristan za zdravlje gastrointestinalnog trakta i za smanjenje upala.

U našoj svakodnevnoj prehrani, riba, meso, kosti i organi najbolji su izvori kolagena. Vegetarijanci mogu ovisiti o grahu, siru, jajima i pšeničnim klicama.

Evo sjajnog savjeta: Dodavanje vitamina C iz bobičastog voća i zelenila povećaće upotrebu i proizvodnju kolagena, pored mineralnog bakra i sterola dobivenih iz aloe vere.

Bakar možete dobiti iz izvora kao što su sjeme sezama i indijski orah.

Osim blagodati ljepote, aminokiselinski profil kolagena može svima promijeniti život. Podržava raspoloženje, zdravlje crijeva, bolove u zglobovima6 i nakon vježbanja.

Njegov visoki sadržaj prolina, za koji se pokazalo da je značajno prisutan u zacjeljivanju rana, 8 i glicin, važan inhibitorni neurotransmiter kao i prirodni protuupalni sustav od velikog su interesa danas u istraživanju.

Uz dosljednu upotrebu, anti-age, poboljšana probava, detoksikacija, miran san7, rad mozga, kao i gubitak težine, sve su prednosti potrošnje kolagena kojima se možete radovati.

Za nas koji želimo kucati po satu, ostati bez bolova i izgledati mlađe, kolagen je možda vaše tajno oružje.

Pročitajte više
2 Komentara
  1. Lela piše

    Upravo zbog svega sto ste naveli mi je tesko da odlucim da li da biram kreme sa kolagenom ili hijaluronom.

  2. Simona piše

    Kolagen se dosta forsira kod one price o dermarolerima, bilo bi dobro da se napravi pomagalo koje ce tako praviti sitne “posekotine” i poboljsati stvaranje kolagena, ali za telo

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.