Take a fresh look at your lifestyle.

Prednosti kolagena: Više od njege za kožu

Riječ “kolagen” izvedena je od grčkog “kolla”, što znači ljepilo. To je najzastupljeniji protein u našem tijelu koji formira mišićno-koštani sistem i sve vezivno tkivo. Stručnjaci ga često nazivaju izvorom mladosti.

Kako starimo, sposobnost našeg tijela da stvara kolagen počinje usporavati. Posljedično tome, naša koža, kosa, tetive, hrskavice, kosti, zglobovi, organi i crijeva počinju gubiti svoju strukturu, uzrokujući znakove starenja i lošeg zdravlja.

Kolagen se sastoji prvenstveno od aminokiselina, od kojih mnoge treba dobiti dijetom. Postoje ukusne namirnice koje pomažu u nadopunjavanju kolagena, ali dodatak vam može koristiti učinkovitije i na više načina od same ljepote.

Istraživanja pokazuju da je naša koža sačinjena od približno 70% kolagena. U nekim studijama utvrđeno je da potrošnja kolagenskih peptida značajno smanjuje volumen bora na očima i do 20 posto, a taj je učinak bio dugotrajan.

Ostale studije pokazuju kako je nakon 6 mjeseci upotrebe kolagen doveo do jasnog poboljšanja izgleda kože kod žena koje pate od umjerenog celulita i strija.

Oko 33% kolagena napravljeno je od aminokiselina prolina i glicina. Danas može biti teško dobiti terapeutske količine samo prehranom. Hidrolizirani protein kolagena (prah) vjerojatno je najlakši način za povećanje nivoa kolagena.

Hidroliziran jednostavno znači da se proteini razgrađuju u molekule jednostavne za upotrebu. Dva vrlo renomirana brenda su Velika jezera i vitalni proteini.

Uzimanje 2 kašike za doručak i noću pokazalo se dovoljnim da se iskusi korist. Gotovo da nema okusa ili mirisa.

Koštana čorba, koja se prije vijekova često koristila i danas je popularna, obiluje kolagenom, mineralima i drugim posebnim protuupalnim svojstvima.

Iz vaše kuhinje ili trgovine zdrave hrane lako je pijuckati juhu poput čaja ili koristiti juhe i pržiti.

Koštana juha sadrži puno proteina i podržava imunološki sistem. Posebno je koristan za zdravlje gastrointestinalnog trakta i za smanjenje upala.

U našoj svakodnevnoj prehrani, riba, meso, kosti i organi najbolji su izvori kolagena. Vegetarijanci mogu ovisiti o grahu, siru, jajima i pšeničnim klicama.

Evo sjajnog savjeta: Dodavanje vitamina C iz bobičastog voća i zelenila povećaće upotrebu i proizvodnju kolagena, pored mineralnog bakra i sterola dobivenih iz aloe vere.

Bakar možete dobiti iz izvora kao što su sjeme sezama i indijski orah.

Osim blagodati ljepote, aminokiselinski profil kolagena može svima promijeniti život. Podržava raspoloženje, zdravlje crijeva, bolove u zglobovima6 i nakon vježbanja.

Njegov visoki sadržaj prolina, za koji se pokazalo da je značajno prisutan u zacjeljivanju rana, 8 i glicin, važan inhibitorni neurotransmiter kao i prirodni protuupalni sustav od velikog su interesa danas u istraživanju.

Uz dosljednu upotrebu, anti-age, poboljšana probava, detoksikacija, miran san7, rad mozga, kao i gubitak težine, sve su prednosti potrošnje kolagena kojima se možete radovati.

Za nas koji želimo kucati po satu, ostati bez bolova i izgledati mlađe, kolagen je možda vaše tajno oružje.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.