Magazin

Šta učiniti ako vam ponestane tampona tokom nacionalne nestašice

0 14

SAD službeno doživljavaju nedostatak tampona—a stručnjaci nisu sigurni kada će police ponovo biti popunjene. Tamponi su samo jedna grupa mnogih osnovnih proizvoda na koje su posljednjih godina uticali problemi u lancu opskrbe. Predstavnik kompanije Procter & Gamble, proizvođača popularnog brenda tampona Tampax, nedavno je rekao da je bilo teško nabaviti materijale potrebne za izradu tampona, uključujući pamuk i plastiku, prema The New York Times.

Štaviše, oni koji mogu pronaći tampone u svojim lokalnim pričama će biti suočeni sa mnogo većim troškovima: inflacija je dovela do povećanja prosječne cijene kutije tampona za 9,8% u protekloj godini, nedavno je objavio Bloomberg.

Povrh stalne nestašice formule za bebe i nedostatka univerzalnog pristupa brizi o djeci, tokom pandemije ništa manje, sve manji pristup osnovnim higijenskim proizvodima kao što su tamponi dodatno naglašava zdravstvenu zaštitu dispariteti sa kojima se ljudi, posebno oni u marginalizovanim zajednicama, trenutno suočavaju u SAD. Elise Joy, osnivačica Girls Helping Girls Period, organizacije koja obezbjeđuje proizvode za menstruaciju ljudima kojima je potrebna, rekla je The Washington Post: „Vidim da se zalihe u skladištu smanjuju… Ne znam nužno šta će se dogoditi na jesen.”

Pa koje opcije imate li ako ne možete pronaći tampone u radnjama? U nastavku, savjeti šta da radite—a šta svakako ne biste trebali raditi—ako vam ponestane tampona.Ne pokušavajte produžiti vijek trajanja tampona imate.Ako ste stigli do zadnje kutije tampona i ne možete pronaći više u lokalnim trgovinama, možda će biti primamljivo pokušati produžiti vijek trajanja proizvoda—na primjer, ostavljanjem tampona za nekoliko sati duže od preporučenih četiri do osam sati. Međutim, to donosi potencijalne rizike: neinfektivni vaginitis može se pojaviti ako se tampon ostavi predugo, prema Mayo Clinic. To može uzrokovati promjenu mirisa, boje ili količine iscjetka iz vagine; vaginalni svrab; bol tokom seksa; vaginalno krvarenje ili mrlje; ili bolno mokrenje.

Ostavljanje tampona dulje od osam sati također povećava rizik od sindroma toksičnog šoka (TSS), Jennifer Lincoln, MD, stipendista američke Koledž opstetričara i ginekologa, kaže SELF.

TSS je rijetko, ali potencijalno opasno stanje koje se javlja kada određeni sojevi bakterija proizvode toksine koji mogu otrovati tijelo. Ove bakterije mogu rasti na tamponima ostavljenim predugo i mogu ostati zarobljene u vagini ako se tampon ne promijeni dovoljno brzo. Bakterije tada mogu ući u maternicu preko grlića materice, ili se mogu unijeti u krvotok putem sitnih suza u vagini uzrokovanih produženom upotrebom tampona, prema Klivlendskoj klinici. Simptomi TSS-a mogu se pojaviti iznenada – uzrokujući mučninu i/ili povraćanje, pad krvnog pritiska, vrtoglavicu i visoku temperaturu, među ostalim uznemirujućim nuspojavama – i zahtijevat će hospitalizaciju radi liječenja. Drugim riječima: produženje upotrebe tampona preko preporučenog vremena nije u vašem najboljem interesu, bez obzira na okolnosti, kaže dr. Lincoln.

Molim vas, izbjegavajte DIY zamjene tampona.

Vjerovatno već znate ovo, ali ne možemo to dovoljno naglasiti: Ne pokušavajte kreirati ili kupiti zamjenski tampon, Dr. Lincoln upozorava. Da, ovo je postalo stvar na mreži i može uključivati ​​bilo koji prirodni predmet – poput morskih sunđera koji se koriste za kupanje – koji se mogu reklamirati kao alternativa tamponima na vašim sadržajima na društvenim mrežama. “Ovemože uzrokovati posjekotine u vagini i sigurno vas učiniti sklonijom infekcijama,” objašnjava dr. Lincoln. )

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.