Magazin

Ryan Reynolds kaže da se zbog anksioznosti osjeća kao 'druga osoba'

0 16

Anksioznost ima tendenciju da se pojačava u najnepovoljnijim trenucima, pa je korisno imati strategije na licu mjesta koje će vam pomoći da se nosite kada se to dogodi. Ryan Reynolds, koji je ranije govorio o životu sa anksioznošću svog “doživotnog prijatelja”, nedavno je podijelio inventivni trik koji mu pomaže da se nosi s ozbiljnom anksioznošću u trenucima s visokim ulozima.

U intervjuu u nedjelju ujutro na CBS News ovog vikenda, Reynolds je otkrio da može pristupiti drugom dijelu svog persona kada se bori sa povećanom anksioznošću izazvanom nastupom ili javnim govorom – mnogo glatkija i samouverenija verzija njega samog. “Imao sam anksioznost cijeli život, zaista”, rekao je Reynolds. „Osjećam se kao da imam dva dijela svoje ličnosti. Jedan preuzima kontrolu kada se to dogodi.”

Ovaj drugi dio Reynoldsove ličnosti preuzeo je uzde za njega neposredno prije nastupa u emisijama ili snimanja filmova. “Kada bih izašao, kao, Letterman, u danima, uvijek sam bio nervozan”, prisjetio se Reynolds. “Sjećam se da bih stajao iza pozornice prije nego što bi se zavjesa otvorila, i ja bih mislim u sebi: ‘Umrijet ću. Umrijet ću bukvalno ovdje. Zavjesa će se otvoriti i ja ću biti samo simfonija povraćanja.’ Samo, kao, desiće se nešto užasno!”

Trenutak kasnije, kada je vrijeme za šou, izlazi mirnija i staložena verzija Reynoldsa. „Čim se ta zavesa otvori – a to se često dešava i u mom poslu – kao da je ovaj mali momak preuzeo vlast“, objasnio je Rejnolds. „I on je kao: ‘Ja imam ovo. Ti si kul'“, rekao je glumac. čak doživljava promenu u svom fiziološkom stanju. „Osećam, kao, da mi otkucaji srca opadaju, a disanje mi je mirno, i jednostavno izađem i ja sam drugačija osoba.” (Ubrzano srce i otežano disanje, oba znaka pojačanog simpatičkog nervnog sistema, dva su uobičajena fizička simptoma anksioznosti, kao što je SELF izvijestio.) „I ostavljam taj intervju govoreći: ‘Bože, volio bih to učiniti. budi taj tip!”, našalio se Reynolds.

Reynolds je možda na nečemu. Svakako su druge javne ličnosti koje se bore sa anksioznošću opisali korištenje slične strategije u trenucima visokog pritiska. Adele je, na primjer, govorila o korištenju alter ega kako bi prevazišla svoju anksioznost prije koncerta u intervjuu za Rolling Stone. (Rekla je da ju je inspirisala Bijonse, koja je koristila scensku ličnost po imenu Sasha Fierce da joj pomogne da pređe u smelu, neustrašivu verziju sebe.)

Postoje neka istraživanja koja objašnjavaju zašto bi ovo moglo biti korisno psihološko sredstvo za neke ljude. Utjelovljenje alternativne verzije sebe može se shvatiti kao dramatičan oblik samodistanciranja, kako je objasnio BBC – ili odmak od svog neposrednog subjektivnog iskustva kako biste stekli veći osjećaj objektivnosti, jasnoće, smirenosti ili svjesnosti kontrolu u stresnoj situaciji. Drugi načini samodistanciranja, na primjer, mogu uključivati ​​razgovor sa samim sobom u drugom licu (kao kada Reynolds kaže sebi: “Ti si kul”) ili u trećoj osobi (“Ryan se osjeća samouvjereno zbog ovog intervjua”).

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.