Magazin

Povećajte testosteron prirodnim putem

Životni stil ima značajan utjecaj na proizvodnju testosterona. Promjenom svojih navika i slijeđenjem nekih bitnih savjeta, možete vratiti tijelu proizvodnju testosterona u tijeku.

1 165

Fizički trening

Najefikasniji je intervalni trening visokog intenziteta. Naše studije pokazale su da kratki treninzi u treningu s utezima ili 20-do 40-minutni intervalni treninzi vrlo dobro stimuliraju metabolizam. Nakon intenzivnog treninga, moglo se izmeriti porast nivoa testosterona u krvi i do 40 posto.

Knjiga Najbolji seks vašeg života opisuje intervalne treninge koje možete raditi kod kuće, na primjer, u dnevnoj sobi. Ove specijalne jedinice za intervalni trening imaju vrlo pozitivan utjecaj na infrastrukturu penisa (sastav tkiva penisa) kao i na opskrbu krvnih žila. Pored toga, najnovija istraživanja pokazala su da intervalni trening takođe ima neizmjerno pozitivan učinak na ravnotežu testosterona! Primjerice, naučit ćete kako kao početnik polako povećavate vrijeme intervala i stanke između intervala, koliko ponavljanja ili setova trebate izvesti i kako izračunavate optimalni broj otkucaja srca. Ovo omogućava da se izvuče najbolje iz individualno prilagođenog intervalnog treninga, a ujedno i podigne nivo testosterona u skladu s tim.

Važno: ne pretjerujte sa treningom. Ako niste dugo vježbali ili imate prekomjernu težinu, trebali biste polako povećati sportski program i unaprijed se javiti ljekarskom pregledu.

Napomena: Duge izdržljivosti (poput treninga za ultra maraton) imaju suprotan učinak, tj. Smanjenje proizvodnje testosterona. Iako ovi dobro uvježbani muškarci uglavnom imaju dobro trenirane mišiće, mogu patiti od nedostatka testosterona s odgovarajućim simptomima.

Dopusti za hranu

Možete i prirodno povećati nivo testosterona smanjujući dnevni unos kalorija. Ako uveče ne konzumirate ugljikohidrate od 18 sati – tj. Izbjegavajte hranu sa šećerom i bijelim brašnom – postići ćete nekoliko pozitivnih efekata. S jedne strane, ovo značajno povećava nivo vašeg testosterona u jutarnjim satima. S druge strane, smanjeni unos kalorija osigurava oslobađanje više hormona rasta. One osiguravaju regeneraciju tjelesnih stanica i potiču izgradnju mišića.

Smanjenje opsega trbuha

Muškarci kojima je opseg trbuha veći od 94 cm, mogu povećati vrijednost testosterona specifičnim smanjivanjem takozvane loše trbušne masti (visceralno masno tkivo). To je zbog toga što visceralna sala u trbuhu pretvara hormon testosteron u ženski hormon estradiol. Što manje masti imate visceralno, manje se testosterona konvertira u skladu s tim. Ako je opseg trbuha veći od 102 cm, vrijednost testosterona može se posebno učinkovito povećati gubljenjem kilograma. Više o temi opsega struka i kako ga smanjiti>Mehr zum Thema Bauchumfang und wie Sie ihn reduzieren >

Nivo vitamina D

Trenutna naučna istraživanja pokazala su da nizak nivo vitamina D u krvi također može dovesti do smanjenja razine testosterona. Sunčeva svjetlost može rezultirati povećanjem razine vitamina D. Uzimanje tableta vitamina D u većini slučajeva dovodi i do značajnog povećanja prirodnog testosterona.

Stres kao ubojica testosterona

Kada ste pod stresom, oslobađate takozvani hormon stresa kortizol. Kortizol osigurava da u kratkom roku imate na raspolaganju više energije. Međutim, to je i svojevrsna pandan testosteronu i istovremeno loše za vaš imuni sistem. Smanjenjem stresa nivo testosterona obično raste u kratkom vremenu.

Zdrave masti

Molekul testosterona biokemijski se sastoji od masne formule. Zbog toga je unos zdravih masnoća koje sadrže, na primjer, orašasti plodovi ili avokado, važan za vašu ravnotežu testosterona.

Dobar san

Dobar i adekvatan san je takođe važan za vašu ravnotežu testosterona. Ako nedostaje sna, značajan je pad testosterona čak i kod zdravih mladića. Ako ustanete rano ujutro, nivo vašeg testosterona je na najvišem nivou.

Gratis MP3 Programm

Besplatno primite audio program „Najbolji seks vašeg života“

U mislima počinju dobar seks i seksualne performanse. Slušanje programa povećava vašu seksualnu izvedbu i vaše uživanje u seksu na jednostavan i opušten način.

Specifična ishrana

Osnovna razlika između ukupne vrijednosti testosterona i biološki aktivnog testosterona. Ali koja je vrijednost odlučujuća za vaš osjećaj, tako da na primjer mozak ili mišići budu najučinkovitiji? Ukupna vrednost testosterona samo ukazuje koliko ima molekula testosterona u krvi. To ne govori o tome da li se ti molekuli “usidre” na odgovarajuće receptore i prenose odgovarajuće informacije ćelijama. Te ćelije mogu biti, na primjer, u glavi ili u mišićima. Molekuli testosterona u krvi mogu se „blokirati“, na primer, dva proteina koja se takođe nalaze u krvi – prema tome, ti molekuli testosterona ne mogu potom da vrše svoju aktivnost na receptorima. Zbog toga je tako važno izmjeriti biološki aktivni testosteron. Da budem precizan, to se izračunava pomoću tri različita parametra krvi. Na svijetu ne postoje precizni laboratorijski setovi s kojima se ta vrijednost može tačno odrediti.

Najveća sigurnost može se postići ako se tri laboratorijska parametra (ukupni testosteron, albumin (kao slabo testosteronsko vezivo) i SHBG kao snažno SHBG vezivo) utvrde u krvi istog dana. Ova tri parametra mogu se zatim koristiti za izračun vašeg biološki aktivnog testosterona. Prema međunarodnim propisima, ta vrijednost treba biti najmanje 0,074 µg / l. Sve vrijednosti ispod ovog raspona su ispod granice međunarodne standardne vrijednosti i zahtijevaju terapiju ako postoje odgovarajući simptomi.

Kako utječe testosteron u krvi?

Nešto dalje, opisano je da visceralna trbušna mast pretvara muški kraljevski hormon u ženski hormon estradiol. Za to je zaslužan enzim aromataza. Ali kako možete smanjiti aktivnost ovog enzima prirodnom hranom?

Jedna od opcija je da za ručak imate dvije ruke pune brokule, cvjetače ili bijelog kupusa. Ovo uključuje sekundarne biljne materije kao što su Indole-3-karbinol. Takođe je pogodno i drugo raspelo povrće ili zeleno lisnato povrće poput špinata ili kelja. S ovim prirodnim inhibitorima aromataze sigurno ste na pravom putu.

Većina orašastih plodova bogata je i jednostavnim nezasićenim masnim kiselinama. Idealno je tijekom dana pojesti oko 200 grama lješnjaka, badema, brazilskih orašastih plodova, indijskih oraščića ili kikirikija! Ako između obroka odaberete orahe, onda koristite nesoljene proizvode – unos soli ne treba nepotrebno povećavati. Sjemenke suncokreta ili sezamove sjemenke također imaju pozitivan učinak, a najbolje je da ih uzimate mini šaku tokom dana.

Sada smo došli do najvećeg tajnog oružja koje stvarno pokreće biološki aktivni testosteron: zobena kaša. U zobi se nalazi određeni spoj, takozvani avenakozid. Dovode do toga da imamo više biološki aktivnijeg testosterona! Zato je najbolje uzimati malu zdjelu zobene kaše svako jutro, barem pet puta sedmično. Osim toga, jedenje ovsene kaše ima pozitivan uticaj na dušikov oksid neophodan za erekciju. Ovo je važno kako bi krvne žile mogle transportirati dovoljno krvi. Još je bolje miješati orašaste plodove ili voće u zobene kaše – jer je dvostruko bolje.

Nezasićene masne kiseline koje su već spomenute (esencijalne) su takođe važne. To su one koje ljudsko telo ne može sintetizovati. Nezasićene masne kiseline mogu se naći, na primjer, u šafraniku ili suncokretovom ulju, ali i u konopljinom, sojinom i u manjoj mjeri u ulju uljane repice.

Čak i ako je konzumiranje jaja kontroverzno: žumance sadrži veliku količinu dobrog holesterola, HDL. Ti su proteini također važni npr. Izgradite mišiće – uključujući mišiće za potenciju – dobro.

Na kraju, u principu, treba smanjiti i potrošnju šećera. I ne zaboravite: uzmite dovoljno vitamina D: njihovu važnost podupiru i najnovije naučne studije.

Mentalni uticaj na ravnotežu testosterona

Šta trenutno radite sa svojim tijelom? Koliko ste samo prekrižili ruke ispred torza? Koliko ste imali prekrižene noge ili čak gležnjeve? Ko od vas je zaspao u stolici? Čini se manjom nego što zapravo jeste? Ili sjedite raširenih nogu poput nekoga ko ima nešto za reći, visok, uspravan, možda se naslonite u stolicu i čak stežete ruke iza glave?

Vaše držanje ima ogroman utjecaj na vaše blagostanje i način na koji se doživljavate. I naravno na vašu biološki aktivnu vrijednost testosterona.

Proveli smo studiju: 31 muškarac je odveden u sobu i određeni su nivo testoterona i kortizola. Dva hormona koja se teško mogu više razlikovati. Testoteron, kraljevski hormon čoveka koji ga pokreće, u krevetu, u životu, u sopstvenoj vrednosti. A onda drugo što otkriva puno toga o stresu i čini vas umornim, bolesnim i umornim: kortizol.

Sudionici naše studije su tada zauzeli dvije različite pozicije:

  1. Sa rukama prekriženim iza glave i nogama hrapavim na stolu.
  2. Srušena poput gomile jada, ramena povučena prema naprijed.Što misliš Šta je sa testosteronom?

U prvoj pozi – onoj sa rukama sklopljenim iza glave – testosteron se povećao više od dva puta u prosjeku samo tri minute, a kortizol se smanjio.U drugoj pozi – srušen poput gomile jada – sve se događalo obrnuto. Hormon stresa, kortizol, naglo je porastao.

Znate li za lijek koji ima tako jak utjecaj na vaše tijelo u roku od nekoliko minuta? Da li se zbog toga osećate bolje, snažnije, energičnije? To je tako jednostavno: vaš stav utječe na vaše hormone i na to kako se osjećate.

Šta sportisti rade kada pobijede? Podižu ruke, podižu se, možda čak i vrište od sreće. Kao u životinjskom carstvu. Oni koji se plaše trče za opstankom. Oni koji su jaki takođe to vole da pokažu. U primata alfa životinje imaju visok nivo testosterona i nizak nivo kortizola. Primarski istraživači otkrili su da alfa životinje imaju najviši nivo testosterona i najniži nivo kortizola. Ako nivo testosterona alfa životinje opadne, često gubi položaj alfa. Što je životinja dublja u hijerarhiji, to je veći nivo kortizola u njoj.

Zato iskoristite stav pobjedničkog stava i naučite kako pozirati i kako poboljšati mentalnu snagu možete naći u knjizi Najbolji seks vašeg života.

Uzgred, određene hemikalije mogu sniziti i nivo testosterona

Proizvodi koji sadrže estere ftalne kiseline / ftalate snižavaju razinu testosterona i kod muškaraca i kod žena. Ftalati su takozvani “plastifikatori” koji se koriste za plastificiranje plastičnih proizvoda. Ftalati se koriste, na primjer, u zavjesama za tuširanje, u ambalaži prehrambenih proizvoda, u igračkama, plastičnim bocama, a ponekad i u šamponima i sapunima.

Bisfenol-A (BPA) takođe dovodi do smanjenja nivoa testosterona. BPA je polazni materijal u sintezi polimerne plastike. Posude za limenke, lakove, boje i ljepila mogu sadržavati BPA. Studija je pokazala da su radnici koji su bili u redovnom kontaktu s ovom supstancom imali nizak nivo testosterona. Većina pregledanih osoba imala je poremećaj erekcije, manju želju za seksom, umor i umor.

Zamjenska terapija testosteronom: nuspojave i rizici

Zamjenska terapija testosteronom često se koristi kod muškaraca čija tijela više nisu u stanju proizvesti dovoljno vlastitog testosterona. Ovo stanje i pridruženi definirani simptomi u medicini se nazivaju hipogonadizam.

Razlikuje se između uzroka koji kontrolira mozak (npr. Poremećaji žlijezda u mozgu koji su odgovorni za proizvodnju testosterona u testisima) i poremećaja u radu testisa. To znači da čovjek više nije u stanju proizvesti dovoljno vlastitog testosterona. Ovisno o studiji, proizvodnja testosterona opada od 30., najkasnije do 40. godine. Gubitak testosterona može uzrokovati da se pogođeni muškarci žale na umor, umor i / ili seksualne probleme. Kada terapija povećava testosteron, simptomi se često značajno poboljšaju nakon sedmica ili mjeseci.

Ali postoje i nuspojave. Kod upotrebe testosteronskog gela može doći do iritacije kože. Gel sadrži pojačivače redukcije koji osiguravaju apsorpciju testosterona kroz kožu. Može doći i do povećanog rasta dlaka na tijelu, promjene broja crvenih krvnih zrnaca ili debljanja. U rijetkim slučajevima, muškarci imaju stanje zvano ginekomastija, a to je promjena u regiji dojke. Ili osjećaju preosjetljivost ili nelagodu u regiji mamile, tj. Na području bradavica. Osim toga, promjene na koži nisu tako rijetke, ponekad se javljaju i akne.

Pročitajte više
1 Komentar
  1. Gaga piše

    Nikad mi nije palo na pamet da se moze povecati ishranom. Nekako mi je vezbanje prvo palo na pamet.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.