Magazin

Evo šta to zaista znači kada pričate u snu

0 44

Stres je još jedan faktor koji doprinosi, kaže dr Dimitriu. Ovo je najvjerovatnije uzrokovano narušavanjem prirodne dubine vašeg sna. „Kad god vas nešto probudi, makar i malo, skloni ste da uradite nešto čudno – pošto ste u polusnu – pričanje u snu je jedna od tih stvari, a hodanje u snu je druga”, kaže on. Određeni lijekovi (bilo sedativni ili stimulativni), anksioznost ili samo stvarno umorni ponekad mogu izazvati epizodu govora u snu kod nekih ljudi, ali ne i kod drugih, dodaje dr Dimitriu.

Prema Klivlendska klinika, depresija, pospanost tokom dana, alkohol i groznica takođe mogu uzrokovati pričanje u snu. Osnovna medicinska stanja takođe mogu uzrokovati nedostatak sna, što dovodi do pričanja u snu. Ovo uključuje apneju u snu, poremećaj spavanja kod kojeg se disanje više puta prekida tokom spavanja.

Dobra vijest u svemu ovome? „Ne postoji opasnost od nasumičnih izolovanih epizoda razgovora u snu“, kaže dr Dimitriu. Međutim, ako se počne često javljati ili postoje drugi simptomi, kao što su nesanica, buđenje nekoliko puta noću ili pospanost danju, kaže da bi možda bilo vrijedno razgovarati sa svojim liječnikom i razmotriti studiju spavanja. Za većinu ljudi, međutim, pričanje u snu je kratkotrajan fenomen i nikakvo liječenje zaista nije potrebno.

Dakle, govore li oni koji spavaju istinu ?

Možda je to zato što smo gledali previše filmova ili želimo da izvučemo tajne od naših najmilijih, ali mnogi noćni sagovornici imaju jedno goruće pitanje : „Kada pričaš u snu, da li govoriš istinu?“

Dok spavaš, pričanje paralelno budnom razgovoru za semantiku, sintaksu i okretanje u razgovoru, prema 2017 studija objavljena u časopisu Sleep,6 nije pouzdan način da se neko natera da oda svoje prljave tajne. Djelomično zato što ste u nesvjesnom stanju i jednostavno izražavate riječi i zvukove. Međutim, istraživači iz studije su otkrili nekoliko zanimljivih sitnica: Najčešća riječ izgovorena tokom razgovora u snu bila je “Ne”, a ton tipa ispitivanja pronađen je u % govornih epizoda.

2017Kako prestati pričati u snu

Ako niste sigurni zašto pričate u snu, možda će biti malo izazovno shvatiti kako prestati. Iako ne postoji službeni protokol liječenja govorom u snu, eliminacija ili smanjenje stanja koja izazivaju dobro je mjesto za početak. I vaš prvi zadatak ako želite da obuzdate svoje noćno čavrljanje je da prepravite svoju higijenu spavanja (otmjena riječ za vaše navike prije spavanja).

“Sa svojim pacijentima povećavam njihov ukupni san i smanjite stvari koje im ometaju san—zato smanjite kofein, smanjite alkohol, smanjite stres prije spavanja“, kaže dr. Breus. „Takve stvari onda zaista mogu pomoći da situacija bukvalno nestane sama od sebe.”

„Redovno vrijeme spavanja i buđenja ne može se naglasiti u njihovoj sposobnosti da poboljšaju i stabilizuju san,” Dr. Dimitriu kaže. Takođe, pobrinite se da krevet bude udoban i hladan, a prostor za spavanje zamračen. “Ako vam nešto smeta noću, moglo bi vas probuditi ili uzrokovati nešto čudno kada ste napola budni”, dodaje. Ako ste zaista umorni ili neispavani, može doći i do pričanja o snu, pa se pobrinite da redovno spavate dovoljno (idealno sedam do devet sati).

2626

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.