Magazin

Ekcem može naštetiti vašem mentalnom zdravlju—evo kako pronaći podršku

0 10

Kao što je gore navedeno, stres može pogoršati simptome ekcema kod nekih ljudi, što rezultira ne baš zabavnim ciklusom. Prema Nacionalnoj asocijaciji za ekceme, napeti osjećaji izazivaju reakciju bori se ili bježi, što povećava proizvodnju kortizola, takozvanog hormona stresa. Tijelo tada može odgovoriti na ove visoke razine kortizola u obliku upale na koži, što potencijalno može rezultirati izbijanjem ekcema kod onih koji su podložni.

Teško vam je da se fokusirate.

Ekcem može otežati fokusiranje na svakodnevne obaveze u poslu i životu. Za početak, intenzivan svrab može da odvrati pažnju. I opet, problemi sa spavanjem uzrokovani ekcemom također mogu dodati ulje na vatru. Kao što dr. Guttman-Yassky ističe, gubitak sna može poremetiti vaše mentalne i kognitivne funkcije, otežavajući razmišljanje, koncentraciju i obavljanje dana.5 A studija u British Journal of Dermatology otkrila je vezu između težine ekcema i radne produktivnosti. Prema nalazima, što je ekcem teži, to više opada radna produktivnost, što može negativno uticati na kvalitet života osobe.6

Vaše samopouzdanje je na udaru.

Kao i kod mnogih kožnih oboljenja, ekcem može utjecati na sliku o tijelu i samopouzdanje, toliko da biste mogli čak i osjećati kao da izbjegava druge ljude, nešto što dr Guttman-Yassky kaže da je primijetila kod svojih pacijenata. Ovo je posebno vjerovatno ako vam se mrlje cijede, stvaraju kore ili ako se nalaze na vidljivim dijelovima tijela, poput lica ili ruku. U ovim scenarijima, naizgled rutinske interakcije poput rukovanja ili skakanja na Zoom sastanak mogu se osjećati kao noćna mora.

Vaši odnosi pate.

„Ekcem može ometati izgradnju odnosa“, kaže dr. Guttman-Yassky. To uključuje odnose s romantičnim partnerima, jer pojačan stres i loše samopoštovanje koji proizlaze iz ekcema mogu potencijalno ometati vašu sposobnost da održavate ove veze. Vaši osipovi i fleke takođe mogu da bole kada ih dodirnete, što dodatno komplikuje intimne interakcije.7 U nekim slučajevima, ovi problemi sa intimnošću mogu doprineti raskidu, kaže dr. Guttman-Yassky .

Što se tiče članova porodice i prijatelja? Možda neće moći da shvate koliko se loše osjećate – ili, u nekim slučajevima, možda ćete biti u iskušenju da odustanete od druženja zbog stida ili fizičkog bola. Zauzvrat, možda ćete se osjećati manje povezani sa voljenima, što može dodatno narušiti vaše mentalno blagostanje.

Kako pronaći podršku za mentalno zdravlje kada imate ekcemU redu, ekcem je očito više nego duboko u kožu…ali šta možete učiniti u vezi s njegovim efektima na mentalno zdravlje?

Iako ne postoji lijek za ekcem, jedan od prvih koraka ka pronalaženju olakšanja i od njegovih psihičkih i fizičkih simptoma je uspostavljanje dugoročnog plana liječenja s dermatologom ili liječnikom primarne zdravstvene zaštite, prema dr Guttman-Yassky. (Ako nemate pristup jednom, provjerite Nacionalnu asocijaciju besplatnih i dobrotvornih klinika ili HRSA Data Warehouse da potražite besplatne ili jeftine zdravstvene ustanove u vašoj blizini.) Tretmani poput topikalnih krema, bioloških lijekova i imunosupresiva lijekovi vam mogu pomoći da upravljate fizičkim manifestacijama ekcema i, na kraju, mentalnim simptomima, kaže dr. Guttman-Yassky.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.